Kā ar rotaļu palīdzību attīstīt bērna radošumu un iztēli?

Kā ar rotaļu palīdzību attīstīt bērna radošumu un iztēli?

24. Mar 2021, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nav noslēpums, ka iztēle un radošums dzīvē ļoti noder. Vai vēlies, lai tavs bērns jau no mazotnes attīstītu šīs prasmes? Tas nav tik grūti, kā varētu sākumā šķist. Šim nolūkam tev noderēs vairāki mūsu padomi.

Iztēle ir spēja savās domās radīt dažādas idejas, attēlus un notikumus, kas patiesībā nepastāv. Tā ļauj bērnam būt atvērtam jaunu lietu radīšanai un iegūt spēju rast risinājumus dažādās dzīves situācijās, ar kurām viņam var nākties saskarties.

Savukārt radošums ir process, kura laikā iztēloto pārveidojam realitātē. Abām šīm prasmēm ir milzīga ietekme uz cilvēka dzīves kvalitāti un arī emocionālo labsajūtu.

Radiet apstākļus radošuma attīstībai

Jau kopš agrīna vecuma bērni mums izrāda savu iztēli un radošumu. Labs piemērs ir bērnu zīmējumi un ēkas, kas uzbūvētas no rotaļu klucīšiem un ko bērni bieži izmanto, lai atspoguļotu apkārtējo pasauli.

Kā radīt apstākļus, kas veicinātu bērna radošuma attīstību? Atceries, ka pārlieku stingra uzraudzība un kritika ierobežo izdomu un spontanitāti, kā arī tas var nelabvēlīgi ietekmēt pašapziņu. Ja bērns vēlas zīmēt, nepiespied viņu izmantot konkrētus krītiņus vai flomāsterus vai arī zīmēt ko konkrētu. Nekritizē bērnu, sakot, ka mājai vajadzētu izskatīties savādāk, bet saulei nav matu. Ļauj bērnam ar lepnumu un prieku izdarīt pašam savu izvēli un radīt interpretācijas par pasauli. Dod savam bērnam brīvību domāt un radīt, neierobežojot viņa izvēli.

Tas pats attiecas arī uz jautrību un rotaļām. Bērns var izvēlēties veidot to, ko pats vēlas, un veidot tā, kā to iztēlojies bez jūsu norādījumiem. Kurš gan teicis, ka tornim nevar būt spārni un tas nevar lidot? Pēc vairākiem mēģinājumiem bērns noteikti atradīs labāko risinājumu, kā uzbūvēt torni tā, lai tā spārni nenokristu. Atceries, ka bērna iztēle ir bezgalīga.

Ko vēl tev vajadzētu atcerēties, veidojot radošo vidi? Mūsdienu bērniem televizori, datori, planšetdatori un viedtālruņi ir kaut kas dabisks. Tomēr tā viņi reti attīsta iztēli un radošumu. Iespējams, ka nevarēsi pilnībā ierobežot bērna piekļuvi šīm ierīcēm, taču pārliecinies, ka tas nav vienīgais izklaides avots jūsu mājās. Tā vietā kopā ar bērniem lasiet grāmatas, kopā rotaļājieties ar spēļu klucīšiem un dodieties pastaigās. Iespējas ir bezgalīgas.

Atrodi laiku, lai ar bērnu spēlētos ar rotaļu klucīšiem

Daudzi pieaugušie atceras, ka spēlēšanās ar rotaļu klucīšiem bija viena no iemīļotākajām izklaidēm bērnībā. Vai zināji, ka tas ne tikai sniedz prieku, bet arī attīsta iztēli un radošumu? Tāpēc mīlestību pret rotaļu klucīšiem ir vērts nodot arī saviem bērniem.

Viena no labākajām idejām radošām izklaidēm ir rotaļu klucīšu komplekts no LEGO® DUPLO® sērijas (10914), kas radīts, domājot par bērniem vecumā no 1,5 gadiem. Krāsainie klucīši un īpašie elementi, piemēram, mini figūriņas, kas attēlo cilvēkus un dzīvniekus, mudina mazos bērnus izbaudīt brīvu un spēlēšanās prieku, kas vienlaikus attīsta arī viņu iztēli un radošumu.

Jaunie izgudrotāji tos var izmantot, lai smeltos interesantas idejas un iedvesmu. Komplektā ir ziedi, baloni, automašīnas, logs, dāvanas, kūka, klucīši ar cipariem no 1 līdz 5 un dažādu krāsu klucīši, kurus var izmantot, lai izveidotu visu, ko vien var iedomāties. LEGO® DUPLO® sērija sniedz daudz iedvesmas un prieka rotaļām kopā ar bērnu, tāpēc šis komplekts ir ideāls risinājums vecākiem, kuriem aptrūkstas ideju, kā spēlēties ar savu bērnu. 

Iztēle un radošums mūsdienās patiešām ir ļoti svarīgi. Tie ļauj bērnam sasniegt labākus rezultātus mācībās, bet pieaugušajiem – profesionālajā dzīvē. Tāpēc ir svarīgi šīs prasmes attīstīt jau no mazotnes, izvēloties rotaļu klucīšus, kas veicina iztēli un radošumu.