Izvēlamies sporta nodarbības bērnam

Izvēlamies sporta nodarbības bērnam

19. Aug 2017, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visi vecāki vēlas, lai viņu bērns būtu vesels un stiprs. Pats labākais veids, kā to panākt ir sports. Galvenais - jāatceras, ka veiksmīgam iznākumam vērā jāņem arī bērna vēlmes un intereses, kā arī vecuma ierobežojumi, kas attiecas uz konkrētām nodarbībām.

Bet par visu pēc kārtas! Tātad, vecums 4-5 gadi ir labākais laiks, kad bērnu iepazīstināt ar sporta pasauli. Sporta skolās parasti uzņem augustā - septembrī. Ja mācīties gribētāju trūkst, grupas tiek papildinātas arī mācību gada laikā. Pieredzējis treneris novērtē katra bērna pašreizējo un iespējamo nākotnes fizisko stāvokli, spējas, lai saprastu, vai bērnam konkrētās nodarbības ir piemērotas.

Sporta skola vai nodarbības?

Sākumā ir jāizlemj, vai vēlaties no sava bērna izaudzināt īstu sporta pasaules zvaigzni, vai vienkārši sniegt viņam iespēju gūt normālu fizisko stāvokli, sagatavotību. Ja jums sports nepieciešams, lai stiprinātu bērna veselību, vislabāk iesaistīt bērnu kādā sporta nodarbībā. Ja domājat par profesionālo sportu, tad vislabāk konsultēties šajā jautājumā ar profesionāliem treneriem. Bet arī tad bērnam jābūt jau laikus sagatavotam sporta nodarbībām un vecākiem jāsaprot, ka viss prasa laiku. Tātad - negaidiet tūlītējus panākumus, apbruņojieties ar pacietību!

Dažkārt ir vajadzīgs pat terapeita atzinums, ka bērns ir piemērots konkrētajai sporta nodarbībai, jo trenerim ir jāzina viss par jūsu bērna veselības stāvokli. Jāņem vērā ir bērna vēlmes un intereses, ar varu viņam neiepatiksies pilnīgi neviens sporta veids, turklāt - viss, kas ir piespiedu kārtā, tomēr kaitē bērna psihei. Jāņem vērā arī bērna psiholoģiskās īpatnības: vienas nodarbības viņam var palīdzēt attīstīties, citas tikai pasliktinās stāvokli.

Komandā vai individuāli?

Pievērsiet uzmanību sava bērna raksturam: kā viņš satiek ar citiem bērniem, vai ir gatavs sasniegt rezultātus un pēc tam dalīties uzvaras priekā ar biedriem? Jebkuras komandu spēles, sporta veidi, kuros jāpiedalās komandā, vislabāk derēs bērniem, kas ir sabiedriski. Ja bērns ir izteikts līderis, viņam var derēt galda teniss, vingrošana. Visi šie sporta veidi prasa papildus spēkus no mazā cilvēciņa. Bet bērniem, kas ir mērķtiecīgāki, komandu spēles nederēs, jo tajās ir stingri noteikumi, un bērns starp saviem cīņu biedriem var noslēgties. Cīnīšanās vienatnē, kur nepieciešams sportiskais "nikums" vai nodarbības, kas pārbauda bērna līdera spējas, pievērš uzmanību viņam pašam, arī nederēs tādiem bērniem.Jūtīgākiem, viegli ievainojamiem bērniem vislabāk piemērotas būs individuālās nodarbības, piemēram, peldēšana, jāšanas sports.

Daudzveidība

1) Skaistums un grācija

Daiļslidošana pēc tam, mākslinieciska vingrošana - jau no 4-5 gadiem! Nodarbībā būs daudz vingrinājumu, starp kuriem būs gan tādi, kas ir dinamiskāki, gan stiepšanās, muskuļu atslābināšana, gan deju soļi. Interesantāk bērniem būs darboties ar priekšmetiem: bumba, riņķis, kārts utt.

Vingrošanu var uzsākt arī 6-7 gadu vecumā, jo bērna organisms šajā vecumā ir elastīgs, kā arī - bērns ir jau kļuvis ātrāk un spēj koordinēt savas kustības. Un, lai sagatavotos pirmajām sacensībām, bērnam būs daudz jāstrādā, kā arī - vajadzēs gribasspēku. Tieši šīs vērtības attīsta treneris. Tiek attīstīta arī bērna sirds un asinsvadu sistēma.

2) Kā es mīlu savu zirdziņu…

Darbošanās ar zirgiem bērnus nomierina, un vienlaikus arī stiprina mazos sportistus, sniedz komforta izjūtu, palīdz cīnīties ar stresu. Pareiza stāja, harmoniska visu muskuļu attīstība spēcina visu organismu kopumā. Tādas nodarbības ir labas arī bērniem, kas ir emocionāli, hiperaktīvi. Jāšanu ar zirdziņu bērnam var ierādīt jau no 3 gadu vecuma. Bet ir slimības, kuru dēļ šāds sporta veids bērnam nebūs piemērots, piemēram:hemofīlija, alerģija pret dzīvnieku spalvu, astma,, kā arī hronisko saslimšanu trakākie periodi jeb saasinājumi. Pirms nodarbību uzsākšanas bērnam noteikti vajadzīga būs ārsta zīme.

Māmiņu Klubs

Pastāsti,ar kādu sporta veidu nodarbojas Tavs bērns!