Iekļauj smaržas ikdienas rotaļās, bērna daudzpusīgai attīstībai

Iekļauj smaržas ikdienas rotaļās, bērna daudzpusīgai attīstībai

06. Nov 2017, 08:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs uzsākot jaunu rakstu sēriju, kas veltīta Montesori materiāliem, aicina arī Tevi ielūkoties iespējās - kā ar vienkāršību un loģiku palīdzēt attīstīties savam mazulim. 

Montessori aktivitāšu iekļaušana ikdienas aktivitātēs, palīdzēs mazulim attīstīties atbilstoši viņa vecumam un sajūtam. Loģiskā domāšana, pacietība, pasaules uztvere un talanti - šī ir tikai daļa no prasmēm, ko mazulis apgūst savā bērnībā. Palīdzēsim viņam piedāvājot atbilstošas rotaļlietas un materiālus.

Mēs ļoti reti aizdomājamies par to, ka laikā, kad rotaļājamies ar mazuli, varam izmantot arī smaržas, tāpēc Montessori attīstības centra vadītāja, Montessori skolotāja Rīgā – Olga Strautiņa šajā stāstā atklās kā attīstīt mazuļa smaržu sajūtu, atmiņu, loģisko domāšanu un paplašināt vārdu krājumu ar īpašu Montessori apmācībā pieejamu didaktisko materiālu - "Smaržu trauciņus"

Iedomājieties, ka Jūs varat sajust ugunskura smaržu, zāli, rozes, tāpat arī ziepēm ir sava smarža, apelsīnam, ābolam. Katrai lietai ir sava smarža. 

Jau no 1.5 gadu vecuma Jūs varat sākt ar savu bērniņu spēlēs izmantot smaržu elementus, savukārt 2.5 gadu vecumā bērns jau būs gatavs apgūt un saprast sakarību starp attēlu un smaržu, piemēram - pļava (zāles smarža), grils(ugunskura smarža), vanna ar putām(bērns atpazīs ziepju smaržu). Tāpēc - šajā vecumā jau varat piedāvāt trauciņu ar konkrētu smaržu un lūgt bērniņam atrast atbilstošu attēlu.

20171009215225-96574.jpg

Atceries! Darbību secībai vienmēr ir jābūt šādai:

1. Pieaugušie vienmēr parāda kā var pasmaržot trauciņu

2. Pieaugušais parāda un izstāsta, ar kartiņas palīdzību, vai ieskatoties kastītē, kas ir konkrētās smaržas avots. 

3. Uzmini smaržas. Dodam bērnam pasmaržot un ļaujam viņam nosaukt - kas tā ir par smaržu. Kad bērns atpazinis smaržu - liekam viņam parādīt smaržai atbilstošu kartiņu.

Šādas smaržu kastītes/trauciņus izgatavot varat arī paši. 

Par smaržu trauciņiem var kļūt tukšas kinderoliņas, garšvielu trauciņi, tukšas guaša krāsu burciņas, biezenīšu trauciņi. Tāpat - varat izmantot arī auduma maisiņus, kuros ieberat kaltētu piparmētru, krustnagliņas, kanēļa standziņas, apelsīna miziņu, citrona miziņu, muskatriekstu, kaltētas ogas, lavandu u.c. smaržīgas lietas. Tikai - maisiņos lieciet nesamaltas garšvielas, lai bērns tās smaržojot, neieelpotu sīkas garšvielu daļiņas. 

Ideāli, ja katram maisiņam vai  trauciņam ko veidojat, būtu arī pāris, tādējādi, bērns tos var meklēt un salikt kopā vienādās smaržas. 

Iesākumā pietiks ar 4 dažādām smaržām. Katrai smaržai divi trauciņi, tātad - kopā astoņi. Sadalām smaržu trauciņus/maisiņus divās rindās. No vienas rindas ņemam trauciņu un piedāvājam tādu pat smaržu atrast arī otrā rindā. Vēlāk šo uzdevumu varam sarežģīt, piedāvajot šo uzdevumu veikt ar aizvērtām acīm.

Paralēli smaržu apgūšanai, bērns apgūst arī šo smaržojošo lietu nosaukumus, kuras atrodas trauciņos: kanēlis, piparmētra, apelsīns. Šādā pat veidā, apgūstot smaržu, bērnam var rādīt augu attēlus, parādīt tā sēklas un augļus, kas izaug no sēklas. 

Tāpat - neaizmirsti, ka ikdienā mazulim var stāstīt par dažādām smaržām, ar ko tas saskaras virtuvē, istabā, vannas istabā, piemēram: kā smaržo augļi, dārzeņi, garšvielas, šampūns un ziedi. 

Lai ikdienas aktivitātes ne tikai interesantas un aizraujošas, bet arī smaržu un dazādu aromātu pilnas. 

 HUGGIES Rotaļzemē - daudz un dažādu ieteikumu

kā pavadīt laiku kopā ar bērnu,

palīdzot viņam attīstīties un

pavadot laiku kopā. 

20171025111443-63046.jpg


Mīļš paldies! Sūtīšu saiti Ziemsvētku vecītim, lai varam izmēģināt! Paldies par palīdzību, ieteikumu un visām vērtīgajām zināšanām, pieredzēm un jaunumiem, ko MK komanda mums sarūpē😀

06. Nov 2017, 15:46 Klintasmamma

https://kanclers.lv/spele-smarzas?search=smaržas - atrdām šādu 😀

Klintasmamma Klintasmamma 06. Nov 2017, 08:47

Kur tādas var iegādāties? Uz ātro meklējot Google, neko prātīgu neatradu