Divgadniece - lielais dabas pētnieks

Divgadniece - lielais dabas pētnieks

11. Jul 2018, 17:09 SabinePru SabinePru

Tā kā mana divgadniece vasaru pavada kopā ar mani, ne bērnudārzā, kaut kā jāaizpida diena. Nav grūti uzminēt, ko Annija grib visvairāk - piecēlusies gultā sēdus, viņa reizēm konstatē: “Saulīte jau spīd, varam iet ārā!” Saulītei gan nākas nedaudz paspīdēt, kamēr paēdam brokastis, saģērbjamies un izdarām kādu nelielu darbiņu mājās, tomēr katru dienu uz vairākām stundām dodamies ārā.

Mums paveicies līdz ar meitas pirmajiem soļiem uzsākt dzīvi vietā, kur mierīgu taciņu un zaļumu netrūkst, tāpēc stundām ilgu izklaidi piedāvā arī nelielais dabas tuvums. Pēdējās dienās topā ir visur esošie čiekuri - tos var bāzt kabatās, mest krūmos un peļķēs, un, ja man vakarā vēl pietiktu spēka, arī pati varētu ķerties klāt kādam rokdarbam ar čiekuriem pamatā. Sajūsmu izraisa vaboles un skudras, kuras tiek kārtīgi aplūkotas, tāpat arī visapkārt esošās kaijas un vārnas, kuras Annijai ļoti gribētos samīļot, bet jāsamierinās vienkārši ar skriešanu pakaļ balodim pa taciņu. No putniem ir vēl kāds labums - visur pilns ar izkritušām lielām un mazām spalvām un dūnām, kuras arī var lidināt pa gaisu vai nēsāt apkārt. Izrādās, ka pat ķērpju skrubināšana uz koka var kļūt par aizraujošu nodarbošanos!

Piecu minūšu ilgs nāciens mājās ilgst ar stundai, lai varētu pakāpties uz lielajiem akmeņiem, pieskarties tiltiņa dēļu savienojumiem vai “stādīt pipariņus” - Annija no trepītēm uz blakus esošo pļaviņu pārber smilšu graudiņus, bet es tikmēr domāju, ka vajadzēja paņemt līdzi kādu adīkli. :)

Svarīga ikdienas sastāvdaļa ir ieiet sasveicināties mazpilsētas nelielajās bodītēs un kafejnīcā, apciemot tēti darbā vai doties uz bibliotēku lasīt grāmatas, bet tiešām šķiet, ka varētu palaist meitu arī pļavā un viņa smaržotu puķītes un stundām ilgi stādītu savus pipariņus. Kad pienācis brīdis, kad tiešām jādodas ēst vai jānes mājās pirkumi, mājās iešana ir sarežģīta, bet prieks, ka meita pati atrod sev interesējošu nodarbošanos - arī caur šādu spēlēšanos varam kaut ko mācīties kaut vai par skudrām un ligzdu būvēšanu. Mammai tikmēr atliek uzmanīt mazo botāniķi un zoologu no pārāk ekstrēmām idejām un atgādināt sev, ka svaigais gaiss ir veselīgs arī grūtniecēm. :)