Divas dienas bērnudārzā, divas nedēļas mājās?! Izmēģiniet aromterapiju!

Divas dienas bērnudārzā, divas nedēļas mājās?! Izmēģiniet aromterapiju!

26. Aug 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad tuvojas rudens, daudzas mammas sāk meklēt dabīgus līdzekļus imunitātes stiprināšanai un slimību profilaksei. Ja šķiet, ka viss ir izmēģināts, bet vēl neesat atraduši savus, tiešām efektīvus līdzekļus saaukstēšanās profilaksei, ir īstais laiks izmēģināt aromterapiju! Aromterapija un ēteriskās eļļas pēdējos gados strauji kļuvušas populāras ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē.

Un ne velti – ēterisko eļļu ārstnieciskās īpašības ir izpētītas un zinātniski pierādītas, savukārt par aromterapijas produktu efektivitāti viegli un ātri paši varat pārliecināties. Šiem līdzekļiem gan ir viens trūkums – nepietiek tos nopirkt un reizēm palietot. Tie jālieto ļoti apzināti, jo tā nav “brīnumtabletīte”, kas acumirklī novērš vienu vai otru simptomu. Tomēr šos līdzekļus lietot ir viegli un patīkami – brīnumainie aromāti pārsteidz visus ģimenes locekļus, un ikdienas rituāli ļoti patīk mazajiem.

Ēteriskās eļļas nav attiecināmas uz zāļu kategoriju, bet ir pierādīts, ka tās ir gaistošas, no augu ziedkopām, lapām, saknēm vai citām daļām iegūtas, ļoti koncentrētas smaržvielas, kam piemīt antibakteriālas, pretvīrusu, pretsēnīšu un imunitāti stimulējošas īpašības. Gadiem ilgi ēteriskās eļļas tiek lietotas ne tikai telpu aromatizēšanai, bet arī terapeitiskos nolūkos. Nevar teikt, ka ēteriskās eļļas ārstē, jo to darbības princips ir mazliet citāds. Aromterapija ir maiga šoka terapija cilvēka imūnsistēmai, dabīgo organisma aizsargspēju atmodināšana, kas stimulē mūsu ķermeni pašatveseļoties. Procedūras ar ēteriskajām eļļām ir ļoti noderīgas cilvēkiem ar biežām saslimšanām un novājinātu imunitāti. Ikdienā praktizējot aromrituālus, cilvēki slimo retāk. Tāpēc, ja jūsu bērndārznieks dzīvo pēc shēmas “divas dienas bērnudārzā, divas nedēļas mājās”, izmēģiniet un varēsiet pārliecināties par ieguvumiem, ko sniedz aromterapija

Pamatinformācija

1. Lai sajustu atveseļojošu ēterisko eļļu iedarbību, ļoti svarīgi ir lietot tikai augstas kvalitātes ekoloģiskas ēteriskās eļļas. Aromterapijas procedūrām paredzētus līdzekļus meklējiet specializētos aromterapijas salonos vai ekopreču veikaliņos. Kvalitatīvas ēteriskās eļļas tiek pildītas tumša stikla pudelītēs, uz etiķetes noteikti būs norādīts auga latīniskais nosaukums, eļļas izcelsmes valsts, derīguma termiņš un drošības frāzes. Pērciet tikai 100 % tīras, ar augu eļļu neatšķaidītas ēteriskās eļļas – tās droši varēsiet lietot elektriskajos difuzoros, ķermeņa ierīvēšanai, aromvannu sagatavošanai, kā arī atšķaidīt un izmantot masāžām.

2. Bieži vien nepieredzējušus lietotājus mēģina apmānīt, ka tikai ļoti dārgām ēteriskajām eļļām piemīt terapeitiskas īpašības. Tā nav taisnība, tāpēc neļaujiet sevi apmānīt ar skaļām mārketinga frāzēm, piemēram, “ļoti tīra”, “nešķaidīta”, “terapijas klases”, “vienīgā pasaulē”. Bieži vien šādas frāzes izmanto tīkla mārketinga kompāniju pārstāvji, kam ir svarīgi tikai pārdot savu produktu pēc iespējas dārgāk. Kvalitatīvas, aromterapijas procedūrām paredzētas ēteriskās eļļas ikdienas lietošanai mūsu valstī maksā no 4 līdz 15 eiro par 5 ml.

3. Aromterapijā darbojas princips “Mazāk ir vairāk”, tādēļ pēc aromterapijas uzsākšanas uzmanīgi izlasiet ieteicamās receptūras un nedomājiet, ka, iepilinot trīsreiz vairāk pilienu, nekā ieteicams, tiks panākts trīsreiz labāks terapeitisks efekts. Ēteriskās eļļas nav vienkārši nevainīgas “smaržiņas”, kuras tikai ieelpoju-izelpoju un viss. Tās ir ļoti koncentrētas, augu izcelsmes ķīmiskās vielas, kas nonāk mūsu asinsrites un limfātiskajā sistēmā. Ēterisko eļļu metabolisms (vielmaiņa, pārstrāde) notiek aknās, tāpēc, nesamērīgi lietojot ēteriskās eļļas, varat kaitēt šim dzīvībai svarīgajam orgānam.

4. Ēteriskās eļļas tīrā veidā netiek lietotas uz ādas, jo tā var kairināt jutīgu ādu. Vienīgā vieta ķermenī, kur var lietot neatšķaidītas ēteriskās eļļas, ir pēdas. Šeit āda ir bieza un vismazāk jutīga, savukārt ēterisko eļļu molekulas caur pēdu ādu asinsritē nonāk ļoti ātri – 5–7 minūšu laikā.

5. Aromterapeitiem bieži uzdod jautājumu, vai ēteriskās eļļas ir piemērotas alerģiskiem cilvēkiem. Jā! Vairumam alerģisku cilvēku ir piemērotas vienas vai citas ēteriskās eļļas. Vajadzētu sākt ar vienkāršākajām, piem., lavandas, rozalīnas, mandarīna, priedes ēterisko eļļu, lietot ar mēru un vērot organisma reakcijas.



Ko var darīt ar šiem brīnumainajiem smaržīgajiem pilieniem?

Ēterisko eļļu difuzēšana

Difuzējiet ēteriskās eļļas dzīvojamās telpās, lai attīrītu gaisu un pasargātu ģimeni no vīrusiem un baktērijām. Ēteriskās eļļas vislabāk difuzēt elektriskajā difuzorā – tā maksimāli tiek saglabātas eļļu terapeitiskās īpašības. Dienas laikā difuzorā iepiliniet 6–8 pilienus, uz nakti – divreiz mazāk.

Saaukstēšanās profilaksei vispiemērotākās ir tējas koka, rozalīnas, eikalipta, timiāna, mirtes, citrona ēteriskās eļļas un to maisījumi

Ja jums nav elektriskā ēterisko eļļu difuzora, varat pagatavot gaisa atsvaidzinātāju ar brīnišķīgu aromātu.

RECEPTE:

  • 25 pilieni citronzāles ēteriskās eļļas;
  • 10 pilieni eikalipta ēteriskās eļļas;
  • 10 pilieni tējas koka ēteriskās eļļas;
  • 100 ml ūdens.

Tumša stikla pudelītē iepiliniet ēteriskās eļļas, ielejiet ūdeni, sakratiet maisījumu un izsmidziniet mājās vairākas reizes dienā pa 5–7 pūtieniem.

Ēteriskās eļļas var difuzēt un antibakteriālo gaisa atsvaidzinātāju var izmantot ne tikai mājās, bet arī bērnudārzā vai skolā (ja audzinātāja, skolotāja un visu bērnu vecāki tam piekrīt). Šādi aromterapijas rituāli ievērojami samazinās bērnu saslimstību, jo ar ēteriskajām eļļām piesātinātā gaisā vīrusi, baktērijas un sēnīšu sporas ātri iet bojā.

Aromterapeitiskās vannas

Ja bērniņš ir apslimis, bet nav drudža, sagatavojiet smaržīgu aromterapeitisku vannu. Mazgājoties vannā ar ēteriskajām eļļām, aromterapijai ir divējāda iedarbība: caur ožu un ādu. Šādas vannas uzlabo pašsajūtu, atvieglo elpošanu, atkrēpošanu, atbrīvo aizliktu degunu, stimulē imūnsistēmu un palīdz ātrāk atlabt. Atcerieties, ka ēteriskās eļļas nešķīst ūdenī, tāpēc tās ir jāatšķaida ar sāli, pienu vai augu eļļu.

Aromterapeitiskā vannā ieteicams mazgāties 10–15 minūtes, lai ēteriskās eļļas pilnībā nonāktu organismā un jūs sajustu terapeitisku efektu. Zīdaiņiem vanniņā iepiliniet 1–2 pilienus ēterisko eļļu, maziem bērniem – 2–5 pilienus, bet pieaugušajiem 4–8 pilienus ēterisko eļļu. Aukstajā sezonā sagatavojiet aromterapeitiskās vannas ar tējas koka, radiālā eikalipta, timiāna, rozalīnas un priedes ēteriskajām eļļām.

Pēdu ierīvēšana

Ātrs un efektīvs veids imūnsistēmas aktivizēšanai – aromterapeitiskā pēdu ierīvēšana. Šim nolūkam vislabāk der tējas koka, rozalīnas un linalola tipa timiāna ēteriskās eļļas. Ar pilienu tīras, neatšķaidītas ēteriskās eļļas ierīvējiet pēdas, uzvelciet kokvilnas vai vilnas zeķes un noguldiet mazuli gulēt. No rīta mazais slimnieciņš noteikti jutīsies daudz labāk! Tādu pašu procedūru varat veikt arī dienas laikā, ja redzat, ka mazulis ir “uz robežas”.

Pret sāpošu kaklu

Pagatavojiet šķīdumu mutes skalošanai:

  • ēdamkarote sāls;
  • 5 pilieni tējas koka ēteriskās eļļas;
  • glāze silta ūdens.


Ēterisko eļļu uzpiliniet uz sāls. Smaržīgo sāli izšķīdiniet ūdenī.
Ar šo maisījumu skalojiet muti un kaklu 5–6 reizes dienā. Šis skalojamais šķidrums ne tikai lieliski remdē sāpes, bet arī iznīcina baktērijas. Uzmanību! Šī metode ir piemērota vecākiem bērniem, kuri skaidri saprot, ka ūdens ar ēteriskajām eļļām un sāli pēc skalošanas procedūras ir jāizspļauj!

Smaržīga aizsardzība

Mammu un mazuļu iecienīta metode – “eņģelīši uz pleciem”. Pirms bērns dodas uz kolektīvu, uzpiliniet pa pilienam tīras ēteriskās eļļas uz mazuļa apģērba (džempera vai blūzes) plecu joslā. No ķermeņa siltuma ēteriskās eļļas iztvaikos un visu dienu sargās jūsu bērnu no slimībām. Tīras, kvalitatīvas ēteriskās eļļas neatstāj traipus uz apģērba, neizbalina krāsas! Šim nolūkam vislabāk der radiālā vai staigeriana eikalipta, citrona, rozalīnas, timiāna un mirtes ēteriskās eļļas.

Antibakteriālas aromterapeitiskas ziepes

Ar šīm ziepēm gribēsies mazgāt rociņas atkal un atkal!

200 ml šķidro ziepju bez smaržas iepiliniet 20 pilienus vēlamās ēteriskās eļļas vai to maisījuma, kārtīgi sakratiet un izbaudiet!

Brīnišķīga aromāta antibakteriālās roku ziepes var iegūt ar citronzāles, greipfrūta, lavandas, citrona, eikalipta un piparmētras ēteriskajām eļļām.

Pret iesnām

Aromterapija ir pārsteidzoši efektīva, ārstējot iesnas! Šeit gan ir jāpasteidzas, jo ēterisko eļļu iedarbība ir efektīva, kamēr iesnas vēl nav “ielaistas”. Varat pagatavot brīnumainu maisījumu deguna mošķīšu aizbiedēšanai:

  • 20 ml saldo mandeļu eļļas;
  • 6 pilieni tējas koka ēteriskās eļļas.

Eļļu maisījumu ieklājiet degunā, nāsīs un zem deguna ik pēc pāris stundām. Būsiet pārsteigti, cik ātri šis maisījums vērsīs lietas par labu!
Uzmanību! Nekad neeļļojiet degunu ar neatšķaidītām ēteriskajām eļļām. Nekad arī nepiliniet ēteriskās eļļas vai produktus, kas satur ēteriskās eļļas, degunā – tas var būt letāli!

Pret klepu

Klepus gadījumā pagatavojiet maisījumu krūšu un muguras ierīvēšanai un lietojiet to divas līdz trīs reizes dienā.

  • 50 ml augu eļļas
  • 4 pilieni timiāna ēteriskās eļļas
  • 4 pilieni radiālā eikalipta ēteriskās eļļas
  • 2 pilieni tējas koka ēteriskās eļļas


Šoruden izmēģiniet iecienītu, smaržīgu veselības aprūpi un pārliecinieties par tās efektivitāti! Atcerieties: jo vairāk laika veltīsiet profilaksei, jo mazāk būs jālieto zāles un citi līdzekļi, kas nav dabīgi. Lai patīkami, smaržīgi atklājumi aromterapijas pasaulē un lai skaists, silts un veselīgs rudens!

aromáma