Divu bērnu vecāku Zaigas un Anrija pieredze: Uzkrājums bērniem būs kā atspēriena punkts patstāvīgas dzīves uzsākšanai

18. Apr 2013, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

17.aprīļa ONLINE TV videosarunā uzzinājām vairāk par iespējām, ko sniedz bērna uzkrājuma veidošana. Mums bija patiess prieks par to, ka viedoklī dalījās arī divu bērnu vecāki Zaiga un Anrijs! Lūk, ko viņi saka par uzkrājuma veidošanu!

Krāšanas mērķis - droša nākotne bērniem

Māmiņa Zaiga stāsta par uzkrājumu izveidi: „Mēs veidojam uzkrājumus, katru mēnesi no algas konta automātiski pārskaitām uz krājkontu. Mērķis – lai bērniem nebūtu jāņem studiju kredīts, lai ir jau drošs kapitāls. Tā tiktu piepildīti bērnu nākotnes sapņi.”

„Skolā, apzinīgākā vecumā vēlējos kļūt nevis par bērnudārza audzinātāju, kā bērnībā, bet gan par baņķieri, kam, protams, bija jāņem kredīts, lai varētu studēt,” atzīst Zaiga.

Savukārt Anrijs gribēja būt vai nu ugunsdzēsējs, policists vai sportists: "Daļēji esmu arī sapņus piepildījis, jo ir sava saistība ar sportu un strādāju divos darbos, lai varētu nodrošināt ģimenei visu to labāko.”

Ko sniedz uzkrājuma veidošana?

Vislabāk ir atteikties no 15-20Ls mēnesī, lai justu gandarījumu, kurš rodas jau ieraugot, ka uzkrājusies lielāka summiņa. Turklāt – atpakaļ var atgūt arī nodokļus. Gada sākumā gan jāaizpilda arī nodokļu deklarācija. Par atgūto naudiņu var kaut ko ģimenei iegādāties, vai arī – noguldīt to krājkontā.

Pagaidām paši veidojam uzkrājumu, bet lūgt to darīt arī vecvecākiem ir laba ideja, sevišķi, ja kāds prasa, ko dāvināt mūsu bērniem dzimšanas dienā.

Iedrošinot citus vecākus, veidot uzkrājumus, aicinām sākumā pierast pie uzkrājuma, veicot pavisam nelielas iemaksas, katru gadu šīs iemaksas palielinot. Uzkrājums nav nekas tāds strikts, kas noteikti jāveic katru mēnesi kā ikmēneša maksājums noteiktā apjomā.

Vecāki bērniem saldumos un niekos dažkārt iztērē vairāk naudiņas, nekā tad, ja veidotu pārdomātu budžetu, no kura arī atliktu kādu naudiņu iekrājumiem.

Šobrīd noguldam atbilstoši naudas vērtībai un tam, cik katru mēnesi varam atļauties. Inflācija arī, protams, daudz apēd, bet arī nodokļi, kas tiek atmaksāti, ir visai lieli. To nepiedāvā neviens depozīts.

Tas ir kā atspēriena punkts patstāvīgas dzīves uzsākšanai.

Cik daudz no ģimenes budžeta būtu jāatvēl bērna hobijiem, grāmatām, pulciņiem?

Tas ir katrā ģimenē tomēr individuāli. Pirmkārt, jāskatās, cik pats nopelni, cik vari atļauties ieguldīt bērnā. Jo vairāk strādā, jo vairāk saņem, jo vairāk arī bērnā vari ieguldīt.  Desmitā tiesa noteikti jānoliek katram bērnam, nevajag to žēlot! Noskaidrojiet, kas katram bērnam patīk, atbalstiet viņu intereses!

Vai deklarācijas aizpildīšana nav pārāk sarežģīta vecākiem?

Mēs to darām paši, pirmo reizi mums palīdzēja zinoši cilvēki, bet ar laiku jau tas šķiet vieglāk.

Nelaimes gadījumu apdrošināšana – vajag, vai tomēr nē?

Mūsu bērni ir aktīvi, nodarbojas arī ar sportu, tāpēc mums tā traumu apdrošināšana liekas ļoti svarīga.

Par ko vēlas kļūt Jūsu bērni?

Ģimenē aug divi bērniņi:  Annija un Kurts. Katram no viņiem ir savi sapņi. Lūk, Annija tiešraides laikā paguva arī uzzīmēt savu sapni! Viņa vēlas kļūt par balerīnu!

20130417134842-93935.jpg

Paldies par interesanto sarunu!

Piedalies zīmējumu konkursā "Par ko vēlies kļūt nākotnē?” un laimē 100 latus

20130417141159-92787.jpg

Māmiņu Klubs

Skaties ONLINE TV videosarunu: šodienas rotaļa - rītdienas profesija

Videosarunu vada Kristīne Damškalne

Iphone un Ipad ierakstu skaties šeit!