Bērnudārza dienasgrāmata: Vai tiešām pienu dod gotiņa, nevis audzinātāja

Bērnudārza dienasgrāmata: Vai tiešām pienu dod gotiņa, nevis audzinātāja

08. Dec 2017, 14:53 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Līdz šķim man šķita, ka mani bērni zina, no kurienes ir kartupelis, burkāns, piens, sviests, sula. Taču nekā nebija, izrādās Emīlijai ir pavisam cits redzējums uz šīm lietām.

Mēs ļoti cenšamies bērniem mācīt, ka karpelis veikalā neaug, tādēļ tos paši audzējam, lai bērni redz - kartupeli iestāda, apkopj, tad tas izaug un no novāc. Tas pats attiecas arī uz citiem dārzeņiem, augļiem, ogām, kuri pieejami mums mājās. Taču pavisam cits stāsts ir ar piena produktiem un olām... Pēdējā laikā Emīlijai ir ļoti interesanti jautāt:" Kā kaķītis saka, ko tīģeris ēd, kā sunītis saka, ko dinozauri ēd..." Un tad šādi pārbaudām, kur, ko zina. Kādā vakarā dārzeņu un piena programmu ietvaros, kad bērnudārzā dod burkāniņus un pienu, saruna sākās par un ap pienu. Jautāju, vai piens bērnudārzā ir garšīgs, vai visi bērni dzer, vai viņa izdzer visu, varbūt palūdz papildporciju un tad es pajautāju:"Bet vai Tu zini, kas dod pieniņu?" Mana Emīlija atbild:"Audzinatāja!"

Es tā sasmējos, visvairāk noturēties no smiekliem nevarēja lielais puika. Viņš vēlreiz pārjautāja:"Tiešām pieniņu dod audzinātāja?" Un lūk, mani bērni, kuri audzināti būt tuvu dabai un izglītoti šajā jomā. Droši vien, ja mums būtu gotiņa kādai no omēm un mēs varētu parādīt, no kurienes īsti pieniņš nāk, bērns zinātu.

Kā ir jūsmājām, vai arī bieži šādi sanāk mulst un šādi veidojas anekdotes iz dzīves pie jums? 

lauvinja lauvinja 11. Dec 2017, 08:57

Tāpat lēnām pilsētas bērniem izzūd sapratne par sezonu, jo āboli vienādi visu laiku ir bodē - kā ziemu, tā vasaru.

cecii cecii 09. Dec 2017, 16:51

Bet vai zinājāt, ka kaķi tiešām nemaz nedrīkst dzert pienu? Šo info izlasījām bērnu grāmatā par kaķiem. Tikai retais no kaķiem spēj pienu pārstrādāt, visbiežāk tiem ir vēdergraizes. Un par govīm un pienu es goda vārds šokā. Arī šo info ieguvām no bērnu grāmatiņām. Es kā pilsētas meitene nevarēju iedomāties, ka govis fermā visu laiku mākslīgi apaugļo, lai tās sāktu ražot pienu. Piedzimušos teliņus uzreiz atņem. Neesam vegāni, bet kaut kādā ziņā sāku tos saprast.

Brīve Brīve 08. Dec 2017, 17:58

Kā jautā, tā atbild! Jāsmejas ir par jautājuma uzdevēju nevis, bērni. Kas dod! Protams,ka audzīte iedeva vai auklīte atnesa. Varbūt pajautājiet: "Kā Te šķiet, jur rodas piens?

lauvinja lauvinja 08. Dec 2017, 16:52

Man ir duālas izjūtas par šo - no vienas puses svarīgi zināt kā kas rodas, jo tas elementārā līmenī būtu pielīdzināms zināšanām par to kā darbojas dažādas lietas, no otras puses vai mēs paši liekot roku uz sirds zinām kā darbojas auto, bez tā ka iedarbina ar atslēgu un ar stūri stūrē?

Mani bērni gan zin, kur rodas olas un kur rodas piens. Par gaļas pārstrādi gan neesam runājuši.