Bērnudārza dienasgrāmata: pārrunas pie bērnudārza psihologa

Bērnudārza dienasgrāmata: pārrunas pie bērnudārza psihologa

23. Jan 2017, 13:50 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Pieļauju, ka daudzi vecāki saņemot zvanu no bērnudārza psiholoģes, satrauktos. Arī manas izjūtas bija ļoti līdzīgas - kā, manam bērnam nepieciešama psihologa palīdzība? Es taču visu daru no labākās sirdsapziņas, mīlu savu bērnu un uzskatu, ka man ir pilnīgi normāls bērns, taču ar visu šo, mani uz pārrunām uzaicināja bērnudārza psiholoģe.

Pirmo reiz 14 gadu mammas pieredzē piedzīvoju ko tādu. Runāju ar vīru, ar vīra mammu, stāstīju, ka braukšu uz tikšanos ar psiholoģi runāt par mazo Emīliju. Visi kā viens to uztvēra kā kaut ko sliktu, mierinot mani, ka psiholoģe pati neko nesaprot, ka viņai nav ko darīt un tādēļ mani aicina uz tikšanos. Dodoties uz tikšanos biju ļoti samulsusi, nezināju, ko no tās sagaidīt. 

"Vēlējos aprunāties par Jūsu meitiņu, jo, esmu novērojusi, ka viņa atsevišķās situācijās uzvedas ne tā, kā vajadzētu viņas vecuma bērniem," ar šādu frāzi sākās mūsu saruna. "Jūsu meitiņa raud pie ģērbšanās, viņa arī sporta nodarbībās histēriski raud, ja kaut kas nav tā, kā viņa vēlas."

Manuprāt, daudzi bērni raud pie ģērbšanās, arī mājās, ja viņai nav noskaņojums, krīt gar zemi, ja nav tā, kā viņa ir iedomājusies. Un man tas liekas normāli, jo man tā ir darījuši visi trīs bērni. Lielais puika man līdz pat pēdējai bērnudārza dienai katru rītu "tinās ap kājām", "krita gar zemi" un histērijā raudāja līdz pat vemšanai. Ar mazo ir savādāk - uz dārziņu viņa iet ar prieku, noģērbjas ar prieku, skriešus skrien grupiņa, lai samīļotos ar audzinātāju un citiem bērniem.

Saruna mums bija loti sirsnīga, runājām kā mamma ar mammu, ne psihologs ar pacientu, vai pacienta mammu. Izrunājām dažādus jautājumus, kādas bija dzemdības, cik liela mazā piedzima, kāda bija mūsu ikdiena. Tieši šādā sarunā arī izkristalizējās visi "kāpēc", tieši šādi es daudz ko sapratu, kādēļ ir tā. Sapratu, ka arī psiholoģe nevēlējās neko sliktu, vēlējās vienkārši aprunāties par manu bērnu, lai ikdienā ar viņu komunicēt būtu daudz vieglāk, lai vienkāršāks būtu izskaidrojums pēkšņajām bļaušanām, niķiem un negribēšanām. Protams, nevaram mēs visus mazuļus ielikt vienos rāmjos un vēlēties, ka visi uz pasūtījuma smaidot ģērbsies, ka visi uz pasūtījuma sēdēs uz poda un vienlaikus pačurās, ka visi pildīs visas audzinātajas norādes tā, kā audzinātāja to vēlēsies, jo viņu vecumā viņiem tas ir jāmāk, jāprot un jāzina. Taču cik bērnu, tik arī situāciju, tādēļ ļoti jauki, ka caur psihologu, ar sarunām dodam iespēju bērnudārza audzinātājām, vadītājai, psiholoģei izprast mūsu mazuli labāk, lai ikdienu atvieglotu gan bērniņam, gan vecākiem, gan arī bērnudārza darbiniekiem. Jauki, ka sarunas mērķis ir nevis norādīt, ka Jūsu bērns ir tāds un tāds, pakratot ar pirkstu un norādot, ka tas nav normāli un tā nav norma, bet gan noskaidrojot bērna īpatnības, bērna ikdienu, ieradumus.

Psihologs nav bieds, mammas!

23. Jan 2017, 23:14

Prieks, ka paudi savu viedokli. Tik tiešām vecākiem jāsaprot, ka psihologs nav nekas briesmīgs. Un jāzina, ka viņi var griezties pie bērnudārza psihologa ar jebkuru jautājumu, kas saistīts ar bērna uzvedību bērnudārzā. Bieži dzirdu, lasu info, ka bērnam bērnudārzā ir problēmas ar uzvedību, līdz ar ko, porblēmas ar audzinātāju, problēmas pēc tam mājās, no rītiem bērns negrib iet uz dārziņu, jo redz tur dusmīga audzinātāja pretī utt. Problēma problēmas galā, bet attaistnojās, ka mājās bērns enģelītis un tā un, ka nesaprotot ko no bērna tur "briesmīgajā bērnudārzā" vispār grib. Psihologs var palīdzēt risināt ganšo, gan daudzus citus jautājumus. Un saņemoties aiziet pie psihologa pēc padoma Tu esi daudz drosmīgāks un atbildīgāks vecāks. Ir jālauž stereotips, ka psihologs nepieciešams tikai problēmbērniem. Tā ir palīdzība, ko var izmantot jebkurš un no tādas nav jākaunās.

mamma88 mamma88 23. Jan 2017, 16:28

Man tas skiet tiri normali saja vecuma. Vienigi pie svesiem cilvekiem berns parasti uzvedas nedaudz ieturetak,bet majas izpauzas. Butiba neredzu problemu, kaut gan psihalogiem jau ari naudina japelna.