Amerikas latviešu stipendijas pasniegs studentiem no daudzbērnu ģimenēm un bāreņiem

Amerikas latviešu stipendijas pasniegs studentiem no daudzbērnu ģimenēm un bāreņiem

03. Oct 2016, 14:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien Amerikas Latviešu apvienības (ALA) un Latvijas Bērnu fonda sadarbības projektā tiks pasniegtas stipendijas 10 maznodrošinātām daudzbērnu ģimenēm un 16 studentiem no daudzbērnu ģimenēm un bāreņiem. Pasākums notiks plkst.11 viesnīcas "Gutenbergs" 4.stāva zālē, aģentūru LETA informēja Latvijas Bērnu fonda (LBF) projektu vadītāja Veronika Ļemeševska.

Stipendijas pasniegs ALA nozares "Sadarbība ar Latviju" vadītāja Kaija Petrovska un LBF vadītājs Andris Bērziņš (ZZS).

ALA ir organizācija, kas vieno ap 100 000 latviešu Amerikā. ALA palīdzība tiek piešķirta galvenokārt no individuālu ASV dzīvojošo latviešu - Otrā pasaules kara bēgļu ziedojumiem un testamentāriem novēlējumiem.

ALA sadarbība ar LBF nozarē "Sadarbība ar Latviju" izveidojās 1994.gadā. 22 gados ALA Latvijas ģimenēm un studentiem ir piešķīrusi vairāk nekā 2,5 miljonus ASV dolāru (2,24 miljonus eiro). Šādā veidā ārzemēs dzīvojošie latvieši iespēju robežās cenšas sniegt atbalstu un palīdzību grūtībās nonākušām ģimenēm un bezvecāku bērniem Latvijā.

Daudzbērnu maznodrošinātajām ģimenēm stipendijas tiek piešķirtas uz vienu vai diviem gadiem - ik mēnesi tie ir 360 ASV dolāri (323 eiro). Studentiem stipendijas piešķir vienam mācību gadam, katra ir 2000 ASV dolāru (1792 eiro) liela un tiek izmaksāta divās daļās - mācību gada sākumā un pēc semestra sekmīgas nokārtošanas.

Sekmīgie studenti stipendijas saņem sākot no otrā mācību gada līdz pat bakalaura grāda iegūšanai. Ģimenes un studenti, kas saņem šīs stipendijas, tiek rūpīgi atlasīti un izvērtēti sadarbībā ar sociālajiem dienestiem. Projekta īstenotāji norāda, ka Amerikas latviešu piešķirtās stipendijas ir nozīmīga artava Latvijas nākotnē, jo tieši uz šiem jauniešiem un ģimeņu bērniem Latvija balstīsies pēc 10 un 20 gadiem.

No jauna papildus šīs stipendijas šodien tiks pasniegs 10 daudzbērnu maznodrošinātajām ģimenēm no Līvānu, Dobeles, Auces, Liepājas pilsētas un Neretas, Tērvetes, Ozolnieku, Jelgavas un Kandavas novadiem un 16 studentiem no daudzbērnu ģimenēm, bāreņiem no Rīgas, Valmieras, Cēsu, Alūksnes un Kuldīgas pilsētām, kā arī Gulbenes, Jēkabpils, Kārsavas un Beverīnas novadiem. Līdz ar to stipendijas kopumā saņems 38 ģimenes, 16 studenti un trīs smagi slimie bērni.

"Kā īpašs pārsteigums ģimenēm un bērniem būs dziedātājas Aijas Andrejevas priekšnesums, izpildot vairākas komponista Jāņa Lūsēna sacerētās dziesmas dzejnieka Normunda Beļska dzejoļiem, kas šogad izdoti grāmatā "Savādā pasaule"," piebilst Ļemeševska.

AVOTS: aluksniesiem.diena.lv