Kā kopt ādu ziemā? Iesaka eksperts

27. Feb 2018, 15:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rubrikas “Jautā ārstam” ietvaros Kristīne Virsnīte kopā ar divu meitu vecākiem Ullu un Edgaru noskaidroja visu, kas svarīgs un jāņem vērā, rūpējoties par ādas veselību ziemā!

Tā vietā, lai izvairītos no sliktiem laikapstākļiem, un bēgtu no aukstuma, labāk parūpēties par to, lai āda nekļūtu sausa, dodoties ikdienas pastaigās. Vēl jo vairāk par to jāparūpējas tiem vecākiem, kuru bērniņu āda ir sausa un atopiska.

20180227150028-44665.jpg

Edgars un Ulla norāda, ka ādas kopšanas paradumi ir mainījušies līdz ar meitiņu ienākšanu ģimenē. Ja līdz tam, sākoties ziemai un aukstiem laikapstākļiem, vecāki nolēmuši vairāk pavadīt laika iekštelpās, šobrīd, neatkarīgi no tiem, dodas ārā, vien pirms tam – parūpējas par ādas veselību, iesmērējot to ar mitrinošiem un barojošiem līdzekļiem, kas īpaši piemēroti sliktiem laikapstākļiem.

Ārste Irēna Putniņa norāda, ka galvenais, lai aptuveni, minūtes 20 pirms došanās ārā tiktu iesmērētas tās vietas, kas paliek atklātas – seja, lielākam bērnam tās noteikti būs arī rokas.

20180227150106-14995.jpg

Līdzeklis jāuzklāj katru reizi dodoties ārā, savādāk mēs nevarēsim paglābt ādu no “raupjuma” un bērnībā nesasmērētie vaidziņi, nākotnē var kļūt par problēmu sievietēm, kad vaigi ir viegli iesārtuši un uz tiem redzami asinsvadi.

Vēl ir ļoti būtiski izvēlēties īpaši ziemai vai sliktiem laikapstākļiem paredzētus ādas kopšanas līdzekļu, to sastāva dēļ. Līdzekļu sastāvā ir ūdens, tāpēc, mums ir jādod iespēja tam uzsūkties ādā, pirms došanās laukā.

Kad ir jāpievērš īpaša uzmanība ādas kopšanai?

20180227150126-54166.jpg

Ārste Irēna norāda,  ka laika posms no septembra līdz pat maijam ir laiks, kurā bērniem būtu nepieciešams izmantot ādas kopšanas līdzekļus. Sevišķi, ja ārā ir liels vējš, mitrums un nepatīkams laiks.

Kopumā jāskatās, lai bērniņš ir pietiekami padzēries, tas palīdzēs izvairīties no sausām lūpiņām. Tāpat arī kājas, rokas un citas ķermeņa daļas kopjam ar mitrinošu līdzekli, lai izvairītos no ādiņas izžūšanas.

Kas vēl jāņem vērā ikdienā, lai āda būtu vesela?

 20180227150141-88503.jpg

Pieniņš vai mitrinoša eļļa – šī izvēle paliek katras pašas mammas ziņā, jo efektu varam iegūt vienlīdz labu lietojot abus.

Lietojam ādas mitrinātājus tad, ja ir tāda nepieciešamība. Ja ādiņai ir tendence būt sausai, tad lietojam, ja ikdienā āda ir normāla, tad vecāki paši var izlemt, lietot šos līdzekļus vai nē.

Obligāti pievēršam uzmanību arī trauku mazgāšanas līdzekļiem un veļas kopšanas līdzekļiem, kuri ikdienā saskaras ar mūsu ādu.

Izvēlamies labāk ekoloģiskus un bērna veselībai draudzīgus līdzekļus, jo, lai gan īsti līdz galam nevaram to pierādīt, tomēr, katrs ķīmisks produkts pēc tā lietošanas tomēr atstāj kādas pēdas gan uz apģērba, gan traukiem.

 Māmiņu klubs, 2018