8 iemesli, kādēļ ar bērniem spēlēt galda spēles

8 iemesli, kādēļ ar bērniem spēlēt galda spēles

07. Oct 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kopš mēs augām galda spēles ir būtiski attīstījušās. Jau sen kā tās neaprobežojas ar Cirku un Riču-Raču un dambreti.  

1)   Savas kārtas gaidīšana - tā ir viena no pirmajām lietām, ko iemācies, spēlējot galda spēles.

Savs laiks gājienu izdarīšanai, savs gaidīšanai. Kāršu vilkšana, figūriņu pārvietošana, kauliņa mešana - tās ir lietas, ko tev nevajadzētu darīt, ja nav pienācis tavs gājiens. Galda spēles māca,  ka katrai lietai un darbībai ir savs piemērotais laiks, un to saprast ir lietderīgi arī ārpus spēles. 


2) Skaitļi un matemātiskās darbības.  Sākot ar vienkāršu saskaitīšanu, metot kauliņus, un beidzot ar varbūtības aprēķiniem, paredzot dažādu iznākumu iespējas. Ne visās spēlēs matemātika ir noteicošā, bet lielā daļā spēļu liek veikt sava veida aprēķinus. 
Nesteidzieties, palīdzot mazākajiem saskaitīt viņu gājienus, ejot viņu vietā! Pagaidiet un redzēsiet, ka viņi paši to var paveikt.


Dažas spēles: No merci!,  Monopols, RUMMY, Loto skaitļi un augļi.


3) Domāšanas ātrums - ir daudz dažādu ieguvumu prāta nodarbināšanai, kad esat vecāks, bet tas nenozīmē, ka nevajag sākt to darīt pēc iespējas agrāk. Spēļu spēlēšana ir lielisks vieds, kā nodarbināt prātu, veicot neikdienišķas darbības.
Jūs ātri pamanīsiet,ka jums ir priekšrocība stratēģiskās spēlēs, bet uzdevumos, kuri saistīti ar prāta veiklību, bērniem ir lielas izredzes jūs pārspēt. 


Dažas spēles: Septiņi drakoniUnoTang RamTik Tak Bumm! Junior


4) Plānošana - sarežģītākās spēlēs jums ir ne tikai jādomā, ko un kādēļ jūs dariet savā gājienā, bet arī, ko jūs darīsiet nākamajos gājienos un kā šis gājiens ietekmēs jūsu spēles stratēģiju.  Spēles laikā iegūtās prasmes plānot vairākus gājienus uz priekšu noderēs arī reālās dzīves situācijās.

Dažas spēles:  Ticket to RideAnti Monopoly,

20140929134820-96836.jpg


5) Darbības un to sekas - tas ir līdzīgi, kā uz priekšu domāšana iepriekšējajā punktā, bet šo ir vērts pieminēt atsevišķi. Ikvienai darbībai, ko tu dari, ir sekas - darbībām var būt gan pozitīvas, gan negatīvas sekas pret sevi pašu vai kādu citu. Spēļu uzbūve ļauj vieglāk novērot, kā tavas darbības ietekmē tevi pašu un citus, kas notiek, kad tu iegūsti kaut ko savā labā, un ko zaudē vai iegūst citi. Spēlē ievērotais vēlāk palīdz dzīvē izprast savas rīcības iespējamos iznākumus. 


Dažas spēles: Katanas ieceļotāji, Monopols


6) Grūtas izvēles. Kad bērni būs iemācījušies, ka katrai viņu darbībai ir savas sekas, tad nākamais solis ir spēja pieņemt sarežģītus lēmumus. Spēlēs bieži gadās, ka ir jāpieņem lēmumi, kuros nākas riskēt, lai iegūtu kādu labumu. Tā var apgūt spēju izvērtēt ieguvumus un zaudējumus, lai gala rezultātā iegūtu maksimālo labumu. 

Dažas spēles: No merci!Katanas ieceļotāji


7) Komandas darbs - spēles, kurās nepieciešams darboties komandā, izslēdz mūžīgo dilemmu, kā spēlēt vāji, ļaujot uzvarēt, vai parādīt, ka ne vienmēr var uzvarēt... Spēles, kurās nepieciešams sastrādāties kopēja mērķa vārdā, attīsta komunikācijas prasmi. Zināt, kā panākt maksimālo rezultātu, izmantojot katra stiprākās puses, noteikti noderēs dzīvē. 

Uzmanieties no "Alfa spēlētāja" sindroma. Šāds spēlētājs uzņemas pilnīgu spēles vadību, komandējot citus. 


Atceries, ka, spēlējot ar bērniem, pastāv liela iespēja, ka tieši tu kļūsi par alfa spēlētāju. Tas varētu būt labi, ja vēlaties iemācīt pakļaušanos autoritātei, bet mazāk noderīgi, ja vēlaties iemācīt risināt problēmas kopā.


Dažas spēles: Misters XScotland yardSequenceAliasActivity.


8) Māka zaudēt un uzvarēt - nevienam nepatīk cilvēki, kas nemāk zaudēt tik pat ļoti kā rupji uzvarētāji. Spēlējot galda spēles, jūs bērniem varat iemācīt, kā uzvesties gan uzvarot, gan zaudējot. Rādiet piemēru, kā uzvedas cienīgs pretinieks, uzvarot vai zaudējot. Iemāciet viņiem atšķirību starp uzbrukumu spēlē un personīgu aizvainojumu ārpus spēles. 

Raksta autors:  Kristaps Kovaļevskis – galda spēļu izstrādes un ražošanas uzņēmuma UPSTREAK un spēļu iveikala Gabo.lv vadītājs.