5 svarīgas lietas, kas tev jāzina par pareizu sagatavošanos analīžu nodošanai

29. Sep 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dažādu simptomu un sūdzību gadījumā, vēršoties pie ārsta, nereti tiek nozīmētas analīzes, tāpēc ir svarīgi zināt, kā tās pareizi nodot. Lai uzzinātu, kas obligāti jāņem vērā, gatavojoties analīžu nodošanai, tikāmies ar Centrālās laboratorijas galveno speciālisti, laboratorijas ārsti Janu Osīti.

Viņa norāda, ka, pirms doties nodot analīzes, ir jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, kurš izrakstīs nosūtījumus uz nepieciešamajām analīzēm, pēc kurām ārsts varēs spriest par slimības gaitu un tālāko ārstēšanu. Tāpat arī ne mazāk svarīgi analīžu nodošanai sagatavoties pareizi, jo no tā būs atkarīga analīžu rezultātu precizitāte.

5 svarīgi nosacījumi, kas jāņem vērā, nododot analīzes

  • Jau divas līdz trīs dienas pirms analīžu nodošanas ieteicams ievērot diētu, izslēdzot no uztura treknus produktus un saldumus, jo tie var ietekmēt analīžu rezultātus. Ja analīzes jānodod nekavējoši, protams, jādodas uz laboratoriju, pat ja iepriekš diēta nav ievērota.
  • Uz laboratoriju nedrīkst skriet, steigties, bērns nedrīkst braukt ar velosipēdu, jo fiziska slodze var ietekmēt analīžu rezultātus. Gadījumā, ja uz laboratoriju esat devušies steidzīgā solī, ieteicams pirms analīžu nodošanas 10 - 15 minūtes mierīgi pasēdēt, lai bērns atpūstos. Starp citu, analīžu rezultātus var ietekmēt arī intensīva raudāšana, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai pirms analīžu nodošanas gan bērns, gan vecāki būtu mierīgi.
  • Ieteicams pēdējo maltīti ieturēt 8 - 12 stundas pirms analīžu nodošanas, tāpēc labākais laiks, kad nodot analīzes, ir no rīta līdz plkst. 11.00.
  • Pirms analīžu nodošanas nedrīkts dzert gāzētu minerālūdeni, tējas, saldinātus dzērienus un sulu, kas var paaugstināt glikozes līmeni asinīs, tādējādi sniedzot neprecīzus analīžu rezultātus. Tā vietā ieteicams no rīta izdzert glāzi ūdens, lai būtu pieejamākas vēnas.
  • Ja nepieciešams nodot urīna vai arī fēču analīzes, iepriekšējās dienās nedrīkst lietot mellenes un bietes, jo tās var ietekmēt krāsu un izmainīt asins sastāvu, kā rezultātā ārsts saņems nekorektus analīžu rezultātus.

 

Analīzes svarīgi nodot pareizi, jo no to rezultātiem ir atkarīga slimības diagnosticēšana un ārstēšanās laiks!