Kā tikt galā ar utīm: ārstēšana

Kā tikt galā ar utīm: ārstēšana

18. Sep 2012, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad vecākur konstatējuši- jā, manam bērnam ir utis, nekavējoties jāgriežas pie ārsta, lai noteiktu piemērotāko ārstēšanas metodi. Par ārstēšanas paņēmieniem stāsta pediatre Gerda Lielause.

„Visbiežāk ārsti iesaka izmantot šampūnu, gelu, aerosolu, šķīdumu vai izsmidzināmus līdzekļus, lai apkarotu utis,” atklāj pediatre. „Ir līdzekļi,kas pieejami bez receptes, bet ir arī tādi, kuriem nepieciešama ārsta izrakstīta recepte. Sākot lietot kādu pretutu līdzekli, jābūt gatavam, ka nieze var nepāriet uzreiz pēc lietošanas, tāpēc var būt nepieciešamas pāris dienas.”

Svarīgi tieši sekot ārsta norādījumiem, jo šie produkti ir insekticīdi lietot par daudz vai par biežu šos līdzekļus, var paaugstināties risks nodarīt vairāk ļaunuma nekā labuma. Piemēram, šķīdums Hedrin satur 4% dimetikona, iznīcina galvas utis un gnīdas. Tomēr nav jāuztraucas, jo dimetikons nav ķīmiska inde, tas iedarbojas fiziskā veidā, noklājot utis. Pārējā sastāvā esošais ciklometikons 5 ir nesošā viela, kas pēc tās uzklāšanas uz matiem, iztvaiko, atstājot tikai dimetikonu, kas iznīcina utis.

Ārstēšana var nebūt sekmīga, ja līdzekļi nav lietoti pareizi vai utis ir izturīgas pret tiem. Pēc ārstēšanas ārsts var ieteikt matus izķemmēt no utu paliekām ar smalku matu ķemmi un arī var ieteikt atkārtot ārstēšanu pēc 7 līdz 10 dienām, lai iznīcinātu arī tās utis, kas, iespējams, ir izšķīlušās pēc pirmās apstrādes. 

Utu iznīcīnāšana ar rokām

Hedrin® šķīdumu bērniem var lietot jau no 6 mēnešu vecuma, tomēr ir vecāki, kuri dod priekšroku bezmedikamentu terapijai, atbrīvojoties no utām vai gndīdām ar rokām.

Lai tiktu galā ar utīm bez medikamentiem, jāņem smalka zaru ķemme un rūpīgi jāapstrādā mitri bērna mati, kuros ielikts kondicionieris, reizi 3-4 dienās divu nedēļu garumā līdz matos vairs nav redzamas utis. Matu samitrināšana ir ieteicama, jo tā uz laiku imobilizē utis, savukārt kondicionieris nodrošinās, ka ķemme vieglāk slīdēs caur matiem.

No tautas līdzekļiem nereti ir dzirdēts par vazelīna, majonēzes, olīveļļas izmantošanu, tomēr to efektivitāte nav pierādīta un tas var prasīt daudz ilgāku laiku,lai atbrīvotos no nevēlamajiem parazītiem.

Māmiņu Klubs

Māmiņu Kluba izvēle:

 

Hedrin® ONCE Izsmidzināms gels

Hedrin® ONCE izsmidzināmais gels ir šķidrs gels viegli izsmidzināmā veidā.

Ērti lietojamais izsmidzinātājs noklāj galvu un matus ar šķidro gelu arī grūtāk pieejamās vietās. Hedrin® ONCE izsmidzināmais gelsefektīvi  iznīcina galvas utis un gnīdas.

Tas darbojas fizikālā veidā, utis pārklājot un nosmacējot. Satur PenetrolTM, kas veicina gela iesūkšanos oliņās, lai tās efektīvāk iznīcinātu. Gelu var lietot cik bieži vien nepieciešams, jo neveidojas utu rezistence pret preparātu.  

Hedrin šķīdums 100ml

 Hedrin® šķīdums, kas satur 4% dimetikona, iznīcina galvas utis un to oliņas.

Dimetikons nav ķīmiska inde, tas darbojas fizikālā veidā, utis pārklājot un nosmacējot.

Pārējās sastāvdaļas ir ciklometikons 5. Ciklometikons 5 ir nesējviela, kas pēc uzklāšanas iztvaiko, tādējādi aiz sevis atstājot tikai dimetikonu, kas iznīcina utis.