Vecāku istabā vai pašam savā istabā?

Vecāku istabā vai pašam savā istabā?

11. May 2010, 21:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā būtu pareizāk- mazuli jau no mazām dienām radināt pašam pie savas istabas, savas gultiņas? Ar pārdomām dalās topošā māmiņa Ligita Brodiņa.

 

29. nedēļiņa ir klāt un rudenīgā svētdiena ir ideāls laiks, lai abi ar vīru, saritinājušies zem siltas segas un malkojot karstu tēju nesteidzīgi apspriestu bērnistabas iekārtojumu. Jāteic gan, ka šīs sarunas laikā mums radās vairāk jautājumu, nekā atbilžu. Nevaram izšķirties par labu šūpulītim vai gultiņai kā bērna pirmajai guļvietai. Varētu domāt, kas tur tik īpašs, taču visa pamatā ir kāds visai strīdīgs jautājums daudzu esošu un topošu vecāku un arī ekspertu vidū, un par to nav viennozīmīga viedokļa, proti, vai mazulim pirmajos dzīves mēnešos nepārtraukti (ar to domāju – vai arī naktī) jāatrodas vecāku tuvumā, vai tomēr bērniņš jau no pirmajām dienām var gulēt atsevišķā istabā.

 

Turklāt ir vēl kāds apsvērums – mūsu guļamistabā spētu ievietoties vēl tikai šūpulītis, gultiņai būtu par šauru. Tā nu mums ir dilemma – ja izlemjam par labu tam, ka bērniņš pirmos mēnešus nepārtraukti atrodas mūsu tuvumā, jāizvēlas šūpulītis un gultiņa var pagaidīt, tomēr, ja izvēlamies gultiņu, tad bērniņam automātiski jāguļ blakus istabā. Un tā nu rodas galvenais jautājumu – kā labāk, lai labi justos gan mēs, vecāki, gan bēbītis?

 

Viedokļos par šo jautājumu parasti izveidojas divas pretējas frontes – vieni aizstāv pārliecību, ka bēbītim nepārtraukti jābūt vecāku tuvumā, otri – ka var būt labi un mīloši vecāki arī tad, ja bērns guļ savā istabā. Protams, arī mēs esam pārliecināti, ka bērniņam, īpaši pirmajos mēnešos nepieciešamas vislielākās rūpes, mīlestība un siltums, ko arī vēlamies sniegt, bet kā ir no praktiskā viedokļa? Vai bēbītis, kurš pieradis 24h diennaktī pavadīt kopā ar mammu un tēti, vēlāk nav grūtāk „pierunājams” čučēt savā istabā? Mēs ar vīru nevēlētos paļauties tikai uz emocionāliem apsvērumiem vien, bet pieiet šai lietai arī no praktiskā viedokļa. Tā nu šobrīd vēl domājam un spriežam :)

 

Ļoti, ļoti interesanti mums būtu uzzināt citu māmiņu un topošo māmiņu, kā arī Māmiņu kluba speciālistu viedokli un pieredzi šajā jautājumā.

 

Ar rudenīgiem sveicieniem-

Ligita

08. Oct 2009, 10:44

Kad gaidījām dēļiņu, arī mēs saskārāmies ar šo jautājumu.
Pirmkārt, ļoti gribējam mazajam šūpulīti, bet beigās tomēr pie galdnieka pasūtījām gultiņu un tagad savu izvēli nenožēlojam. Šūpulītis der tikai pirmajiem mēnešiem, jo, kad mazais sāk velties un dīdīties, šūpulītī, manuprāt, ir par šauru. Un laiks skrien vēja spārniem 😀
Otrkārt, gultiņu novietojām mūsu guļamistabā un pirmos divus mēnešus gulējām vienā istabā ar dēliņu, tad sākām aizvien biežāk gulēt blakus istabā un tā arī turpinam darīt līdz šim. Mazais ir pieradis čučēt viens pats, virs gultas piekārām grabuļus, kuri kalpo par signālu tam, ka mazais ir augšā. Tādā veidā mēs varam izbaudīt divvientulību, turklāt vīrs pirms darba var izgulēties, jo es, dzirdot, ka dēliņš ir uzmodies, eju viņu pabarot uz guļamistabu.

05. Oct 2009, 16:21

mana meitiņa guļ sava gūltiņa,bet mūsu istabā,jo tieši tagad viņa pa naktīm slikti guļ,un tad man būtu jāstaiga no vienas istabas uz otru,bet esmu par to lai bērniņam būtu sava istaba😀

05. Oct 2009, 16:09

manai mazulitei no pirmas dienas bija jagul sava istaba,sava gultina.Uzskatu ka tas lemums bija pareizs,jo esmu tik daudz lasijusi ka citas maminas cinas ar so problemu.Nenozeloju neko.

05. Oct 2009, 16:04

Es pilnībā atbalstu to,ka mazulim vajadzīga pašam sava istaba.Bet nejau uzreiz pavisam maziņam,varbūt drīzāk tad,kad mazais sāk apmeklēt bērnu dārzu.