Vai agresīvos bērnus izslēgt no bērnudārza?

Vai agresīvos bērnus izslēgt no bērnudārza?

28. Apr 2011, 20:49 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Te domājams lieti iederēs mans stāsts, kad meitiņa regulāri nāk no bērnudārza mājās un sūdzās, ka Aleksa nodarījusi viņai pāri- te atkal zobu nospiedumi rokā, te vaigā vai pie acs ieskrāpēts, te sāpīgāk iekniebts...

 

Īsti nezinu, kā reaģēt un ko viņai teikt. Vai pateikt, lai nedraudzējas ar tādiem bērniem (bet ir taču jādraudzējas ar visiem) vai pateikt, lai aizstāvas un sit pretī (arī tas nebūtu pareizi un ētiski)...

 

Meklējot problēmas atrisinājumu, internetā uzgāju interesantu faktu-Bruklinā kādā bērnudārzā ir stingra nostāja par agresīvu bērnu uzvedību. Tur noteikumi ir skaidri- līdz ko kāds bērns izdara otram pāri (gan fiziski, gan emocionāli, kas ir gana svarīgi), tad nekavējoties tiek sūtīts mājās!

 

 

Protams, neviens bērns nav ideāls un kādreiz var nepatikt šis vai tas un katrs kādu reizi var "palaist rokas", bet, ja jau tagad, 3 gadu vecumā, viss tiek risināts ar dūru palīdzību, vai tas neliecina par palielinātu agresivitāti bērnā un arī ģimenē? Bērni taču visu mācās no mums, pieaugušajiem, un no savstarpējām attiecībām! Cik reižu nav bijis, ka mana Daniela paceļ roku un dusmās iesit man vai vīram! Mēs jau tiešām šādā veidā attiecības nerisinām.. Bērnudārzs dara savu un ienes agresivitāti arī viņas ikdienā, kura izpaužas tieši mājās!

 

- Kā Tu reaģē, ja kāds bērns ir agresīvs pret Tavējo?

- Vai košana, sišana, speršana un skrāpēšana ir normāla bērnudārza ikdienas sastāvdaļa vai tomēr to vajadzētu kaut kādā veidā risināt?

 

Kristīne, portāla redaktore

taschinka taschinka 08. Jul 2010, 08:51

mans dels ir draudzigs,bet mak par sevi pastavet.Ja neviens vinu neaiztiek,tad vins ar ne,bet ja vinam sit,tad dod preti,un domaju,ka tas ir normali.

07. Jul 2010, 23:02

Es laikam neizturētu un runātu ar tā bērna vecākiem.Man jau tagad ir tā, ka aizejam uz bērnu laukumu, kur spēlējas arī tādi vecāki bērni (5-6 gadi), kuri ne visai tos mazos savā kompānijā grib- tad stumj prom,nedod mantas, neļauj neko ņemt- gribas pieiet pie tās mammas, kura sēž uz soliņa un vienkārši skatās un pateikt- vai tev pašai patiktu, ja kāds cits grūstītu tavu bērnu? Var taču tādam lielam pateikt, lai ļauj tam mazajam apskatīties- viņam jau tā interese ir uz minūtēm...Vismaz man liekas, ka es savam tā teiktu, ja būtu apgriezta situācija.

07. Jul 2010, 21:39

Es arī runātu ar audzinātāju ,un vecākiem. Ja vecāki nereaģētu vai teiktu,ka nekas traks nav noticis un nekas nemainītos. Es pateiktu sekojoši: " Ja bērns turpinās šādi uzvesties es arī savam bērnam samācīšu kā jākož vai jāgrūstās. Un tad tikai pamēģiniet ko teikt vai sūdzēties!" Parasti uz to ir normāla reakcija! Labi iedarbojās😉

07. Jul 2010, 19:28

Mums bija/ir tāda problēma. Meitiās grupiņā ir kāds 5 gadus vecs puika,ka ir vienkārši neciešams-sit,ārdās,māca bērniem muļķības (kaut gan ir it kā no visnotaļ normālas ģimenes). Meita vairākas reizes teica,ka tas puika viņai sitot,audzinātājas it kā viņu sarājot,utt. Bet tas atkārtojās,teicu,lai sit pretī,bet mana meitiņa to nedarīja (varbūt pat labi). Līdz vienu reizi-vīrs bija aizgājis pakaļ,tieši zēns ar tēvu ģērbtucītē ģērbās-mans vīrs nekautrējoties no zēna tēva mazajam rakarim pa tiešo pateicis-ja vēlreiz iesitīs mūsu mazajai,tad viņš (man vīrs) atnāks un ar žagaru viņu nopērs. Un man par brīnumu,zēna tēvs neiebilda-tad jau laikam pazīstama siuācija.
Patiesībā grūti,ko ieteikt,jo katra situācija jāskata individuāli. Bet mums grupiņā ir fantastikas audzītes un grupiņa kopumā ir ļoti draudzīga.
Mani gan vairāk izbrīna,kas cits-mums liela daļa vecāku ir totāli neaudzināti,vecāki elementāri nemāk sveicināties. No rīta ejot grupiņā,parasti priekšā ir apmēram 6-7 vecāki.Es viemēr saku labrīt,labdien,labvakar,uzredzēšanos-bet man par izbrīnu-atbild tikai pāris vecāki.Un tas nav vienreiz,bet regulāri,vecāki pat esot viens pret vienu nesveicinās. Jocīgi....

taschinka taschinka 07. Jul 2010, 18:25

ar tadiem berniem vairak jaruna,jo varbut viniem pietrukst uzmaniba.
Vel varbut,ka tadi berni ir izlutinati un pieradusi darit ko grib.
tadas situacijas man pazistamas,redzetas,dzirdetas.Varbut berni ir agresivi,jo to vini redz gimene un doma,ka tas ir normali,ka ta ir pareizi.Tur jau jaruna ar berna vecakiem,es ta daritu.driz mans dels ies bernu darza un es jau domaju,ko darisu,ja kads vinam sitis vai kau ko tadu daris.Es noteikt runasu ar audzinataju un vecakiem.