"Skolas gaitas no sešiem gadiem var sagandēt visu karjeru"

"Skolas gaitas no sešiem gadiem var sagandēt visu karjeru"

15. Feb 2011, 13:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc portāla TVNET publikācijas par izskanējušo ieceri noteikt obligātu sešgadīgo bērnu skološanu lasītāji pauda dažādus viedokļus. Daļa piekrīt speciālistiem, ka sešgadnieki vēl nav gatavi skolas gaitām. Savukārt citi stāsta savu pieredzi, sākot agras skolas gaitas. Dažiem šī pieredze bijusi veiksmīga, taču citiem cilvēkiem obligātā skološanās jau no sešiem gadiem radījusi nopietnas problēmas turpmākajā dzīvē.


Portāla TVNET lasītājs Gatis Negribs pavēstīja: "Pirms sākšanas iet skolā jau mācēju tekoši lasīt un viss padevās, bet vēlāk kaut kā sanāca, ka mūs gandrīz visu klasi no 3. klases pārcēla uzreiz uz 5. klasi; pēc tam arī sākās problēmas un pamatskolu beidzot kā arī pēc tam vidusskolas gaitās vienmēr vilkos astē un biju uz nesekmības robežas - nevarēju tikt laikam vairs līdzi pārējiem klasesbiedriem, kas pārsvarā bija gadu vai pat divus vecāki par mani. Arī fiziski viņi bija pārāki."

Domāju, ka šāds sasteigts viens gads ātrāk skolā iet var sagandēt visu izglītošanos un karjeru. Esmu stingri PRET skološanos jau no sešu gadu vecuma.

"Savus bērnus pat labprāt laistu visos astoņos gados, jo, ļoti iespējams, tad viņš būs pārāks par klasesbiedriem, būs labas sekmes, kas motivēs izglītoties arī tālāk," viņš rezumēja.

No sešiem gadiem skolā, ja attīstība virs vidējās

Lasītāja D., atceroties savu pieredzi kā skolniecei un skolēnu mammai, atzina, ka "bērns VAR sākt mācīties 6 (pat 4 vai 5) gadu vecumā - ja viņa intelekta attīstības līmenis ir VIRS vidējā".

 

Var jau sākt no sešiem gadiem, bet tad jāmaina visa programma; tāda, kāda tā ir pašreiz, sagrauj bērnus, pavēstīja lasītājs vecāks. "Bērniem tiek atņemta bērnība, viņi tiek pataisīti par robotiem, visi vienādi, nevienam netiek pievērsta uzmanība, jo katrs cilvēks uz šīs zemes ir atnācis ar savu sūtību un katra bērna pasaules uztvere ir citāda."


Viņš turpināja: "Uzskatu ka vispār pirmajās trīs klasēs jāieliek kārtīgi pamati, jāiemāca kārtīgi lasīt, lai saprastu, ko lasa, nevis automātiski, lai tikai būtu vārdu skaits un, ja nevari, tad tu nekam nederi. Tāpat ar matemātiku, jau tā ir labi, ja bērns, beidzot 3. klasi, māk gan reizināšanu, gan dalīšanu, bet nevis kaut kādi mistiski uzdevumi, kur pat vecākam grūti izdomāt."

Nekādas anomālijas

Citās domās ir lasītājs ar segvārdu Zaķis: "Nesaprotu, par ko visi tik uzvilkti? Es 1985. gadā arī sāku iet skolā, kad man bija seši gadi. Man un vēl dažiem skolniekiem gan tajā pašā rudenī palika septiņi, bet pārējie ap 24 skolnieki bija sešgadnieki. Bijām piecas klases, kurās visi bērni sāka skolas gaitas ar sešiem gadiem. Mēs bijām 2.e sešgadīgā, un bija citas otrās klases septiņgadīgās."



Visi mācījāmies un uz priekšu esam tikuši, gan savā izglītībā, gan saistībā ar karjeru un, protams, privātajā dzīvē. Nekādas anomālijas.

"Drīzāk trauma bija, kad, trešo klasi beidzot, mēs, kas sākām mācīties sešos gados, turpinājām mācīties ceturtajā klasē, bet, kas sāka septiņos gados, "pārlēca" no 3. uz 5. klasi," pavēstīja lasītājs.

 

Arī lasītājs ar segvārdu matains informēja, ka sāka iet skolā piecu gadu vecumā (jau septembrī palika seši) un nekādu problēmu viņam nav bijis. "Manuprāt, vēl kļūdaināk ir spējīgu bērnu turēt bērnudārzā, tādējādi nobremzējot viņa attīstību konkrētajā vecumā un līdz ar to arī potenciālu attīstīties pēc tam. Katrs bērns ir individuāls gan dabas dotību ziņā, gan arī, cik rūpīgi vecāki ir viņu audzinājuši (daudzi uzskata, ka, atdodot bērnu dārziņā un pēc tam skolā, viņu vecāku pienākums ir izpildīts), tādēļ noteikt konkrētu vecumu gluži vienkārši ir stulbums - tas ir vienkāršākais veids, kā sakārtot sistēmu, bet galīgi neefektīvs. Ja bērns var piecos gados - lai iet. Ja septiņos, tad septiņos," viņš uzskata.


Atkarīgs no bērna

Lasītājs Reinis pēc minētā raksta izlasīšanas pauda šādu viedokli: "Vispirms tas, kā bērns reaģēs uz jauno vidi, ir atkarīgs no viņa paša, no bērna īpašībām, no audzināšanas ģimenē, nevis no tā, cik vecs ir. Mani vecāki palaida skolā ar tikko apritējušiem sešiem gadiem, un mani skolotāji vēlējās likt uzreiz 2. klasē, jo pratu daudz vairāk nekā pirmklasnieki, tomēr, lai vēlākajos gados nebūtu izteiktas vecuma starpības, nonācu 1. klasē."



"Mācību jomā nebiju pirmrindnieks, bet mācījos ļoti labi, bija arī mana gada klasesbiedri, kas nespēja pavilkt gan tādēļ, ka līdz skolas skolas gaitu sākšanai nebija raduši mācīties, gan citu iemeslu dēļ. Mūsdienu jaunā paaudze nav nekādi vārguļi, lai tikai laiž mācīties, un mazie pipari sevi pierādīs!"


Sešgadnieku skološana var radīt "Kamčatkas bērnus"



Portāls TVNET jau vēstīja par dažādu speciālistu atzinumu, ka sešgadīgs bērns vēl nav gatavs skolas gaitām. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (LPP/LC) intervijā portālam TVNET stāstīja, ka daļa bērnu, kuri sākuši mācības skolā no sešiem gadiem, vēlāk salūst un neizķepurojas. Šādi bērni noslēdzoties un kļūstot par "Kamčatkas bērniem".

 

Santa Kvaste, TVNET

Foto: LETA

08. May 2010, 11:16

Es pat nezinu vai 6 gados ir labāk iet uz skolu nekā 7 gados??? Nav pārāk pārliecinoši argumenti kāpēc vajadzētu iet no 6 gadiem skolā? Bet neesmu arī galīgi pret nāks laiks tad arī izdomāšu! Jo katrs bērns ir savādāks!😉

taschinka taschinka 07. May 2010, 19:39

Man ar nav pretenziju,jo pati ari saku iet no 6 gadiem.

mamma27 mamma27 07. May 2010, 17:30

nu es kā pedagogs šo visu pat atbalstu,bet nu programma ir jāpārveido,jo manuprāt vispār pārāk daudz jāmāk ir tiem nabaga bērniem 1-3.kl.

mamma27 mamma27 07. May 2010, 14:51

Ai nu ko var ņemties. Es ar sāku iet no 6 gadiem,un kas tur slikts,visu izdarīju kā nākas😀Ar 18.g.beidzu vidusskolu. Un ja es sapratīšu,ka mans bērns nav spējīgs,tad tā pat varēs laist ar 7 gadiem uz skolu, jo ar varu jau neviens nedzīs skolā,bērns visu nepratīs.es uzskatu,ka labāk lai iet uz skolu ar 6 nevis ar 7.g. sēž pirmajā klasē un garlaikojas ,jo pirmā pusgada vielu jau viņi zina.