Septiņi disciplīnas noteikumi, kas strādā

Septiņi disciplīnas noteikumi, kas strādā

21. Dec 2010, 15:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna audzināšanas procesā māmiņas izdomā daudz un dažādus noteikumus, bet bieži vien tie nav iedarbīgi. Varbūt šie septiņi  noteikumi palīdzēs atrast jūsu ideālo disciplīnu veicinošo laimes atslēgu.

 

Pirmais. Tu vari atrasties istabā, kurā es strādāju vienīgi, ja arī Tu strādā!

 

Šī noteikuma mērķis ir iemācīt bērnam palīdzēt mājas darbos un beigt nepārtraukti jūs traucēt darba procesā.

 

Kas var būt traucējošāks, kā laikā, kad jūs veicat mājas darbus un jūsu rokas ir pilnas ar tikko izmazgātu veļu, kā bērna jautājumi- palīdzi, lūdzu, atrast manu lelli, paspēlējies ar mani. Protams, bērns vēlas uzmanību, bet šādos gadījumos var palīdzēt vienošanās, ka, ja bērns palīdzēs veikt mājas darbus, tad daudz ātrāk mamma ar bērnu varēs kopīgi pavadīt laiku. BET mīnuss šādam argumentam ir tas, ka bērns zina, ka agrāk vai vēlāk mamma būs beigusi darbu un varēs pavadīt laiku kopā, tad kāpēc palīdzēt?!

 

Varbūt labāk palīdzēs noteikums, kas ietver divas patiesības par bērnu būtību. Pirmkārt, viņš patiesībā vēlas pavadīt pēc iespējas vairāk laika kopā, otrkārt, jūs nevarat piespiest bērnu darīt lietas, kas jums patiešām būtu noderīgas. TĀPĒC noteikums ir- bērns nevar atrasties vienā telpā ar mani un tikai skatīties kā es strādāju. Viņam ir jāizvēlas, palikt šeit un palīdzēt vai arī iet uz citu istabu un pavadīt laiku vienam. Uzminiet ko bērns izvēlēsies, protams, palikt un palīdzēt, jo tā viņš būs kopā ar mammu.

 

Kāpēc tas nostrādā? Šis noteikums darbojas, jo tā bija viņa iespēja izvēlēties, viņu neviens nepiespieda palikt un mammai nebija vitāli svarīgi, lai bērns palīdz.

 

Otrais. Nekādu vēlo nakšu vairāk!

 

Šī noteikuma mērķis ir izveidot regulāru un noteiktu gulēt iešanas grafiku, kā arī garantēt kopīgu laika pavadīšanu.

 

Protams, jūs varat bērniem un vīram paziņot, ka jāiet gulēt tikos un tikos, jo jūs vēlaties dienas beigās mierīgi atpūties, bet tas nenostrādās. Varbūt padariet to par likumu nevis savu uzstādījumu, kas kuram jādara vai nav jādara.

Paziņojiet, ka Veselības ministrija izdevusi rīkojumu, ka māmiņas ilgāk par 20:00 nav tiesības pildīt mammas pienākumus. Iešanu vannā, dienas notikumu pārrunāšanu, pasaku lasīšanu jāizdara jau pirms astoņiem vakarā.

Skan neticami, bet uz bērniem tas iedarbojas. Bērni iemācās jau pēc vakariņām lēnām gatavoties miegam, bet vīrs saprot, ka, ja bērni neaizies gulēt līdz 20:00, tad bērni būs jāliek gulēt viņam. Bērniem augot, protams, šis laiks būs jāpagarina līdz deviņiem, desmitiem vakarā, bet noteikums, ka mamma nav sasniedzama bezgalīgu laiku ir jāpatur joprojām.

 

Kāpēc tas nostrādā? Jūs nevienam nesakāt ko darīt, jo noteikums attiecas uz jums, nevis viņiem.

 

 

Trešais. Nekādu kaulēšanos! Tu vari dabūt to, ko vari!


Šī noteikuma mērķis ir pārtraukt kaulēšanos- kura kliņģerim ir vairāk sāls, kurš dzer pienu no MANAS sarkanās krūzes utt.

 

Lai to īstenotu ir jāzina viena sen zināma frāze „Dzīve nav godīga!” un šis princips jāatceras it visur- mājās, sporta zālē vai ballītēs. Varbūt tas skan skarbi, bet šāda patiesība nostrādās daudz labāk nekā gara un nevajadzīga skaidrošana, kāpēc konkrētā momentā šāda vai tāda situācija izveidojās.

 

Kāpēc tas nostrādā? Jo tāda ir dzīves patiesība, šis fakts nav apstrīdams. Tas nerunā par kādu abstraktu jēdzienu, piemēram, taisnīgumu, bet norāda uz konkrētu faktu un situāciju.

 

 

Ceturtais. Dod vajadzīgās ceļa zīmes!

 

Šī noteikuma mērķis ir vienkāršs- radīt mieru un klusumu.

 

Bērni mēdz būt trokšņaini, bļaut un niķoties brīžos, kad runājam pa telefonu vai darām citas lietas. Bērniem ir jāniķojas un jātrako, bet tā, lai tas maksimāli netraucētu vecākus.

Atrisinājums var būt vienkāršs teikums: „Es esmu gatava klausīties Tevi, kad būsi gatavs ar mani runāt!” un vislabāk atstāt istabu, kur noticis šis starpgadījums.

 

Kāpēc tas nostrādā? Tas dod bērnam iespēju pašam izvēlēties turpināt raudāt vai pārstāt un likt , lai mamma uzklausa. Bērnam atkal netiek nekas aizliegts, viņš var to darīt!

 

 

Piektais. Nav naudas, nav problēmu jeb mēs nediskutējam par naudu!

 

Šī noteikuma mērķis ir pārtraukt nebeidzamo „ubagošanu” .

 

Noteikums strādās, tad, ja būsiet nelokāms. Jūs bērnam pasakiet jā vai nē kādam konkrētam pirkumam, bet jūs par to nediskutējat. Jums ir jābūt pārliecinātam par to, ko jūs bērnam apgalvojat.

Šis noteikums attiecas arī uz situācijām, kad, jūsuprāt, bērns neprātīgi tērē savu naudu. Jā, viņš kļūdīsies, bet tikai tā viņš iemācīsies, ka nākošreiz tomēr cītīgāk jāpadomā kā naudiņu prātīgāk iztērēt.

 

Kāpēc tas darbojas? Jūs vairāk nediskutējat par naudu, jums vairs nav jāstāsta kāpēc attiecīgajā brīdī košļājamo gumiju jūs nepirksiet. Turklāt bērns pats iemācīsies, kā ar naudu apieties un kāda ir tās vērtība.

 

 

Sestais. Es nevaru saprast to, ko Tu saki, ja Tu runā šādā manierē!

 

Noteikuma mērķis ir bērnu radināt savas vēlmes izteikt skaidri nevis bļaujot niķošanās laikā.

 

Bērns niķojoties, bieži ir pilns aizvainojuma un caur asarām kliedz nesaprotamas lietas un jums arī nākas pacelt balsi, bet tas nav vajadzīgs. Palīdzēs vienkāršs uzstādījums, ka, ja bērns vēlas ko teikt, viņam tas jāsaka skaidri un saprotami.

 

Kāpēc tas nostrādā? Ja bērns vēlas, ko svarīgu teikt, tas viņš pārtrauks raudat un pateiks, bet, ja sakāmais nav tik svarīgs- ļauj jums to ignorēt.

 

 

Septītais. Nav Tādas lietas, kā garlaicība!

 

Mērķis ir pārtraukt bērna teikto „Man ir garlaicīgi!”; iemācīt bērnam pašam spēlēties.

 

Atzīsim, bērni reizēm ir nedaudz slinki un viņi vēlas, lai viņus izklaidē. Tad noderēs tādas frāzes, kā „Nav tāda sajūta, kā garlaicība, ir tikai vāja iztēle” vai „... garīgais slinkums”, lielākoties bērns jums neatbildēs, ka ir neprātīgi garlaicīgi, viņš ies un mēģinās kaut ko darīt.

 

Kāpēc tas darbojas? Pēc šādiem teikumiem, bērns ies un pētīs mantas un atklās, ka viņam ir daudz nesaliktu pužļu vai neizlasītas grāmatas un viņam vairs nebūs garlaicīgi. Turklāt, spēja atrast nodarbošanos, ir dāvana uz visu mūžu!

 

Vai noderēja?

 

AVOTS: www.parenting.com