Sadarbībā ar privātajiem bērnudārziem plāno trīs gadu laikā likvidēt rindu

Sadarbībā ar privātajiem bērnudārziem plāno trīs gadu laikā likvidēt rindu

16. Feb 2011, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīgas dome, turpinot īstenot rīcības plānu bērnudārzu rindu mazināšanai, ir sagatavojusi  jaunu saistošo noteikumu projektu par kārtību, kā bērni, kas reģistrēti rindā uz vietu bērnudārzā, varēs pretendēt uz pašvaldības dotētajām vietām privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs.

 

Jauno saistošo noteikumu Par kārtību, kādā reģistrē, uzņem un atskaita pirmsskolas vecuma bērnus Rīgas pilsētas pašvaldības finansētajās pirmsskolas izglītības grupās privātajās izglītības iestādēs” projektu šonedēļ sāks izskatīt atbildīgā Rīgas domes komiteja.

 

„Noteikumu mērķis ir formulēt visām procesā iesaistītajām pusēm saprotamu un saistošu sadarbības modeli, kas, apvienojot pašvaldības un privātā sektora resursus, nodrošinātu ar vietām bērnudārzos pēc iespējas vairāk pirmsskolas vecuma bērnus. Šajā sasaukumā esam izvirzījuši mērķi trīs gadu laikā likvidēt rindas pašvaldības bērnudārzos,” uzsver Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks, norādot, ka papildus iecerētajai sadarbībai ar privāto bērnudārzu pārstāvjiem, Rīgas dome arī šogad turpinās pašvaldības īpašumā esošo brīvo īpašumu optimizāciju, atverot tajos jaunas papildus pirmsskolas grupas. „Jau martā tiks atklāts jauns, renovēts pašvaldības bērnudārzs Lauku ielā 2B, kas ar vietām nodrošinās aptuveni 90 bērnus. Šopavasar paredzēts izsludināt arī metu konkursu jauna bērnudārza projektēšanai Tallinas ielā 6/10, tāpat plānota pirmsskolas izglītības iestādes „Dzilniņa” otrās filiāles atvēršana Pļavniekos, Ulbrokas ielā 20, tajā varēs uzņemt vēl vismaz 200 bērnus, iecerēts atvērt arī vairākas pirmsskolas grupas Mežciemā”, informē A.Ameriks.

 

„Privātajā sektorā esošajām pašvaldības finansētajām grupiņām pakalpojuma un izglītības kvalitātes ziņā vajadzēs būt līdzvērtīgām tām grupām, kas darbojas pašvaldības bērnudārzos. Mēs plānojam, ka dotācija par vienu bērnu būs līdz 125 latiem mēnesī, jo tādas ir viena bērna uzturēšanas izmaksas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs. Vecākiem, tāpat kā pašvaldības bērnudārzos, būs jāmaksā par bērnu ēdināšanu. Saistošo noteikumu izstrādāšanas laikā, mēs vairākkārt konsultējamies ar privātajām izglītības iestādēm, kas apliecināja gatavību sniegt pašvaldībai šādu pakalpojumu,” stāsta Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane.

 

Pēc privāto bērnudārzu pārstāvju sniegtajām ziņām, tās kopumā var piedāvāt līdz 1000 vietu. Privātās pirmsskolas „Laumiņas studija” vadītāja Laila Atare par pašvaldības piedāvāto sadarbības modeli saka: „Tas ir atbalsts privātajiem uzņēmējiem, kas varēs sniegt kvalitatīvu pakalpojumu daudz lielākam bērnu skaitam.”

 

Līdzīgu viedokli otrdien preses konferencē pauda arī privātās ģimnāzijas „Maksima” (tajā ir arī pirmsskolas grupas) direktore Ināra Kuharjonoka, kura atzina, ka arī viņas vadītā izglītības iestāde ir gatava sadarboties ar pašvaldību, lai palīdzētu tiem rīdziniekiem, kuru bērniem patlaban nav vietas bērnudārzā.

 

Patlaban šā gada budžeta programmā „Pašvaldības finansējums privāto izglītības iestāžu pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai” piešķirts finansējums Ls 1 194 379 apmērā, no tā aptuveni puse tiks novirzīta līdzšinējo saistību segšanai - maksājot dotāciju 30 latu apmērā par katru bērnu, kas jau apmeklē privāto pirmsskolas izglītības iestādi. Šogad programmas ietvaros līdzfinansējumu maksai par bērnudārzu saņem 1660 mazie rīdzinieki, kas apmeklē kopā 48 privātās izglītības iestādes.

 

Atlikušie aptuveni 600 000 latu savukārt paredzēti pirmo vietu dotēšanai pašvaldības grupiņām privātos bērnudārzos. Ja sadarbības modelis attaisnos uz sevi liktās cerības un piedāvājums no privātā sektora būs lielāks, Rīgas dome programmas realizēšanai jau šogad varētu piešķirs vēl papildus finansējumu, lai jau tuvākajā laikā nodrošinātu ar vietām privātajos bērnudārzos pēc iespējas vairāk rindā gaidošo bērnu.

 

Patlaban Rīgā ir 156 pašvaldības pirmskolas izglītības iestādes, kas ik dienu nodrošina vietas 25 925 bērniem. Rīgas pašvaldība rūpējas par visu bērnudārzu uzturēšanu, pedagogu un darbinieku atalgojumu un tehniskā stāvokļa nodrošināšanu.