Patiesība par burbuļdzērieniem

Patiesība par burbuļdzērieniem

30. Aug 2011, 17:03 avene* avene*

Ne tikai bērni, bet arī pieaugušie nereti mēdz lietot gāzētos dzērienus. Mazie burbulīši, kas skraida pa limonādes glāzi un visspilgtākās krāsas, kas dzīvojas gāzēto dzērienu pudelēs liek iemirdzēties katra bērna acīm.


Vislielāko gāzēto dzērienu patērētāju daļu veido bērni un pusaudži visā pasaulē, taču ir pietiekami daudz iemeslu, kādēļ bērniem būtu ieteicams izvairīties no šiem dzērieniem.

Jau sen ir pierādīts, ka bieža, regulāra un pārmērīga šādu dzērienu lietošana izraisa aptaukošanos, sirds un asinsvadu slimības, kā arī hronisku vitamīnu trūkumu organismā. Gāzētie dzērieni ir arī vainojami pie kariesa un zobu biežākas bojāšanās. Un jau pavisam maziem bērniem rodas nopietnas problēmas ar zobiņiem.

 

Galvenie draudi veselībai:

 

Kariess – rafinētais cukurs, ko satur gāzētie dzērieni, veicina kariesa veidošanos. Ja līdz šim ierobežoto pārtikas produktu saraksta bērniem bija saldumi, čipsi, saldās sulas tad pievienojiet arī tagad gāzētos dzērienus.

 

Nierakmeņi – ārsti, kuri nosaka diētas nieru slimniekiem, noteikti aizliedz lietot gāzētus dzērienus. Iemesls – fosforskābe, ko izmanto gāzētajos dzērienus.

 

Osteoporoze – tie, kuri bieži un daudz lieto gāzētus dzērienus, riskē iegūt trauslus kaulus. Ne tāpēc, ka paši gāzētie dzērieni ietekmētu kaulu trauslumu, bet gan tādēļ, ka šo dzērienu cienītāji piena glāzes vietā, kas ir kalcija avots, izvēlās biežāk dzērienu, kam nav absolūti nekādas veselīgās vērtības. Galvenokārt tas attiecas uz bērniem un pusaudžiem – šis ieradums. Tieši 9 – 18 gadu vecumā organisms aktīvi akumulē kalciju.

 

Pēc tam, atlikušo mūžu, kalcijs tiek tikai patērēts. Tātad, ja 18 gadu vecumā cilvēkam kalcijs ir nepietiekamā daudzumā, tad liela iespējamība, ka laika gaitā  attīstīsies osteoporoze. Diabēts – ir skaidrs, ka cukura diabētu neprovocē tikai gāzētie dzērieni. Bet tiem, kuri no diabēta jau cieš, labāk atteikties.

 

Vēža risks – gāzētie dzērieni veicina atraugas, kuras nav gluži nevainīgas. Skābās atraugas kairina un bojā barības vadu. Un šie regulārie bojājumi var izraisīt vēzi. Kāpēc? Jo gāzētie dzērieni aizpilda kuņģi ar skābi. Kuņģis piebriest un rezultātā kuņģa skābe nonāk barības vadā. Piemēram, izdzerot lielu glāzi Cola, tā saglabā kuņģa skābes aktivitāti gandrīz stundu!

 

informācijas avots www.ekozeme.lv

Vai Tu saki NĒ gāzētajiem dzērieniem?

Kā iemācīt bērnam no tiem atteikties?

26. Oct 2010, 11:20

guniite- tieši tā arī ir, ka prasa! Loģiski, neviens jau nedod, bet bērns redz, ka dzer un prasa.
Kefīru mūsējais tieši tā arī sāka lietot- mēs dzeram pie vakariņām, viņš redz un prasa to krūzi par visām varītēm. Un tā ir ar jebko, ko ēd/dzer. Tieši tāpēc vīram cenšos atgādināt, ja taisās ēst/dzert ko tādu, ko bērnam nedrīkst, lai dara to, kad bērns neredz!

pati gāzētos dzērienus nelietoju gandrīz vispār. Izņemot pa reizei kvasu 😀

taschinka taschinka 26. Oct 2010, 11:09

Es varu dzert ko gribu un dēls nemaz neprasīs pagaršot,var vienīgi uzprasīt kas tas ir.
Un no visiem gāzētajiem dzērieniem,cik zinu,tad kola ir vissliktākā.Cik ir taisīti eksperimenti ar to,sarūsējušu monētu ieliek un izņem spīdīgu.
Bet tā jau ir,ka tas,kas visneveselīgākais,tas vairāk pievelk.

Muuna Muuna 25. Oct 2010, 22:14

pilnīgi piekrītu ingucei 😉

25. Oct 2010, 19:33

ja paši tādus nelieto, bērns nemaz neprasa- nav no kā atradināt! tik vienkārši 😉

tieši tā tas ir mums!!!

25. Oct 2010, 18:21

Zinu, ka nav labi, bet dzeru. Īpaši grūtniecības laikā šausmīgi kārojas gāzētus dzērienus. Meitai dodam, ja prasa, jo zinam, ka viņa nedzers - kaut kā viņai pagaidām neiet pie sirds. Iedzer vienu malciņu, saviebjas un viss 😀 Viņai topā omes cidoniju dzēriens 😀

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 25. Oct 2010, 16:36

kad biju stāvoklī un sāpēja galva ieteicaiedzer kolu,jo paceļ asinspiedienu. Palīdzēja

25. Oct 2010, 15:58

nu nez,es gan sad tad kad mielojos ar picu,karojas coca cola..pat vienreiz daktere slimniozaa lika 2 gadigajai meitai dzert,kad bija rotaviruss..taka ja vienu retu reizi iedzer glaazi kolas,nekad neviens nenomirst..😀

25. Oct 2010, 15:00

Man ar garšo madaras eko drink. Parasti šādas limonādes nedzeru, bet uznāk kad dikti sagribās kaut ko gāzētu (ne minerālūdeni). Agrāk mēdzu nopirkt vienu bundžiņu šāda gāzētā burbuļīdens, bet tagad aizstāju ar šiem madaras dzērieniem- garšīgi un vairāk vai mazāk veselīgāki.

25. Oct 2010, 14:54

Vienīgi ko lietoju ir spraits , kad mohito taisu. Un fanoju par jaunajiem Madaras eko drinkiem- pieņemu, ka liela skāde viņos nav.

25. Oct 2010, 14:51

mes vienmer ja perkam tikai udenus ar garsam un bez gazem

taschinka taschinka 25. Oct 2010, 14:41

Gāzētus dzērienus dzeru ļoti ļoti reti.Un ja gadās,tad biežāk kvass.Varbūt 1 reizi 3-4 mēnešos nopērkam kādu gāzētu dzērienu.Vasarā varbūt biežāk.Priekšroku dodu negāzētajiem,it seviški ūdenim.Loti garšo ķiršu kompots atšķaidīts ar ūdeni un pievienojot citrona šķēlīti.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 25. Oct 2010, 14:15

Izlasot rakstu, šķiet, ka nu nekad vairs tos nedzeršu, bet realitātē jau tā nesanāk..