Liene Šomase:  meitiņas piedzimšana mani ir izmainījusi

Liene Šomase: meitiņas piedzimšana mani ir izmainījusi

04. Jul 2012, 16:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņa piedzimšana izmaina ne tikai ierasto ģimenes ikdienas kārtību, bet arī spēj mainīt personību kā tādu. Rīga Radio 94.5 FM Māmiņu Kluba radio raidījumā viesojās dziedātāja Liene Šomase, kura atklāja, kā meitiņas piedzimšana ir mainījusi viņas dzīvi.

Ir pāri, kuri baidās ieņemt bērniņu, jo nezina, kas viņus sagaida, kad mazulis būs piedzimis. Kā Tu juties, kad piedzima Gabriela?

Tā patiešām arī ir, jo vienmēr katra jauna lieta ir  sākums kam nezināmam. Atzīstot, ka sākumā netiku galā un tas, ka Gabriela ir mana meitiņa, īsti apzinājos tikai kādā meitiņas sestajā mēnesī.

Atceros, ka kolēģi nāca un apsveica un jautāja- „Nu,vai jūties kā mamma?”

Iespējams,  ka šīs duālās sajūtas manī bija tāpēc, ka Gabriela atnāca pie manis negaidīti un neplānoti, bet tagad, protams, nevaru iedomāties, ka varētu būt citādi un Gabrielas man nebūtu, jo bērns ir liela svētība ikvienam vecākam.

Tagad domāju, ka nākamais bērniņš gan būs plānots un  gaidīts jau no pašiem sīkumiņiem un pašiem pirmssākumiem.

Ja runā tieši par pirmajiem bērna dzīves mēnešiem, atzīstos, ka biju depresijā, ar kuru pati tiku galā, jo bija draugi, kas sniedza iedvesmu to pārvarēt.

Kā meitiņas piedzimšana ir izmainījusi Tavu dzīvi?

Bērna piedzimšana ir izmainījusi mani pašu, ko ir pamanījuši arī apkārtējie. Esmu kļuvusi piezemētāka un, ja iepriekš lielāka vērtība bija materiālām lietām, tad zinot, kādi ir bērni - nu gadās viņiem kaut ko sasist -, tad tagad man galvenais ir, lai bērns būtu vesels, staigātu, runātu, smaidītu. Jo, kas tad ir svarīgs - manta vai lieta, kas ar laiku tāpat nolietojas un aiziet, vai bērns, kurš ir laimīgs un dzīvespriecīgs?

Ko Tev nozīmē būt mammai?

Es tikai tagad novērtēju, ko bērns dod - meitiņa man ļoti, ļoti daudz dod un tikpat daudz arī iemāca, liekot saprast, kas ir svarīgākais šajā dzīvē. Jā, es pat varētu teikt, ka brīdī, kad uz punča dzemdību zālē uzliek bērniņu, piedzimst arī citādāks cilvēks, jo nu jānoliek malā savs egoisms un dzīvē jārēķinās ar vēl kādu.

Ar Gabrielas piedzimšanu Tava dzīve nav palikusi mierīgāka - koncerti, mācības, meitiņas audzināšana, laiks sev. Kā visu paspēj?

Kad piedzimst bērns, jāizvērtē, kas ir vajadzīgs bērnam un kā to visu izkārtot. Es uzskatu, ka nav jāpavada visa diena ar bērnu uz rokām, svarīgāka ir tieši kvalitatīva laika pavadīšana kopā ar mammu un tēti.

Mūsdienās māmiņa var strādāt, mācīties, doties arī ārpus mājām, tikties ar citiem cilvēkiem un padomāt arī par sevi. Domāju, ka bērnam vajag veselu, radošu, skaistu, inteliģentu mammu, ar kuru bērns lepotos, nevis tādu, kas sēž mājās un gaužas par dzīvi.

Es uzskatu, ka esmu laba mamma un caur bērnu mācos kļūt vēl labāka, jo saikne ar bērnu man paliks kā primārais dzīvē.

Ja bērna piedzimšana tik daudz ko dod, kāpēc valstī demogrāfija ir tik kritiskā līmenī?

Es šajā dzīvē visu daru ar mērķi, ka zinu, ka būs turpinātājs manai ģimenei - mana Gabriela. Kad bērns ienāk ģimenē, cilvēks it kā piezemējas, saņem labāko skolu savā dzīvē, bet tajā pašā laikā saņem prieku un laimi.

Paldies mūziķiem Intaram Busulim, Kārlim Lācim un viņu ģimenēm, ka radījāt Bēbīšu maršu ar tik sirsnīgu klipu. Cepuri nost! Un ceru, ka puiši un arī meitenes iedvesmosies no šīs dziesmas.

Apkārt ir tik daudz grūtnieču un mammu ar bērniem, tāpēc nevaru saprast, kā var nebūt bērni. Bet jāsaka, ka arī man ir draugi, kas devušies prom uz ārzemēm, jo tur ir lielāka drošībā sociālā ziņā un nav jāuztraucas, vai spēs izdzīvot Latvijā..

Klausies Māmiņu Kluba radio raidījumu Riga Radio 94.5 FM katru otrdienu no plkst.13:00 līdz 14:00!

Kristīne Damškalne, Māmiņu klubs