Kurš mīļāks- vecāki vai vecvecāki?

Kurš mīļāks- vecāki vai vecvecāki?

01. Jun 2011, 11:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nereti tieši paaudžu starpā rodas dažādi konflikti un nesaprašanās. Kā tās nolīdzināt un vērst visu par labu?

 

1

psiholoģe, mg.psych. Diāna Zande

 

Šī konkurence ir ļoti par sliktu bērnam. Ja sākas konkurence par to, kurš ir labākais un mīļākais, tā rezultātā zaudē tikai bērns. Bērnam vismīļākie ir vecāki. Tā tam ir jābūt un tas ir normāli un nav jābūt nemitīgai pierādīšanai, kurš ir labāks vai sliktāks!

 

Lai cik vecāki aplami audzinātu savu bērnu vecvecāku izpratnē, bērnam vislabāk būs pie vecākiem! Pat tad, ja kādreiz kaut kas trūkst, kaut kas tiek liegts, tie ir bērna vecāki.

 

Vecmāmiņas grib, lai viņas mīl, un viņas savā prātā mēdz domāt: „Ahā, mani tagad mīlēs vairāk, ja es piekāpšos un būšu labāka vecmāmiņa saviem mazbērniem nekā biju māte saviem bērniem!” Rezultātā mēs iegūstam to, ka bērns iemācās, ka ir lietas, ko ar mammu nevar, bet ar vienu vecmāmiņu var vienu, ar otru vecmāmiņu var vēl kaut ko citu.

 

Bērns iemācās manipulēt ik mīļu brīdi. Un rezultātā cieš visi- gan vecmāmiņa, kura gribēja sniegt visu to labāko, kura mīlestības labad ļāva visu, bet vēlākos gados ar pusaudzi viņa vairs nespēj tikt galā, jo zina, ka šai vecmāmiņai varēs „kāpt uz galvas”.

 

Tā vairs nav saistība ar mīlestību, jo mīlestība gan dod, gan arī ir savstarpēja atbildība.

 

Ja vecmāmiņas nepieņem mammu prasības un nekādi nevaram pārliecināt par rīcību, tad attiecībā pret bērnu var izdarīt pavisam vienkārši pasakot bērnam: „Pie vecmāmiņas ir vieni noteikumi, bet pie mums mājās- savi. Es Tevi ļoti mīlu,bet mums būs tā.”

 

Savukārt, runājot ar vecvecākiem, jāpaskaidro, ka ir vecvecākiem ir jāuzticas bērna vecākiem. Jā, protams, ir iespējamas domstarpības audzināšanā, bet tas ir tikai normāli. Galvenais saprast, kā bērns tas ir, un ļaut audzināt!

 

Nav vienas receptes, bet ir labi, ja vecvecāki ir atvērti visam jaunajam, ir gatavi mācīties un atzīt- mēs arī kaut ko nezinām!

 

Kristīne Damškalne, Māmiņu Klubs

 

Kā sokas Tavā ģimenē ar bērnu audzināšanas jautājumu risināšanu? Vai starp vecvecākiem un jums ir konflikti?

 

1

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 18. Aug 2010, 11:39

visus svarīgos jautājumus apspriežam kopā,vecvecāki neiejaucas,ja netiek lūgts padoms 😀