Imunitātes stiprināšana. Norūdīšanās

Imunitātes stiprināšana. Norūdīšanās

24. Mar 2012, 16:30 veesma veesma

 

Imunitāti stiprina vairākas lietas  - pirmkārt, veselīgs un daudzveidīgs  uzturs, otrkārt, fiziskās aktivitātes un norūdīšanās, treškārt, vitamīni un minerālvielas, ceturtkārt, labs miegs un piektkārt , vide , kas ir ģimenē - ne tikai sadzīves apstākļi, bet arī savstarpējās attiecības  ģimenē. 


Šoreiz gribu parunāt par norūdīšanos, jo vasara ir īstais laiks, kad sākt norūdīšanos – organisma stiprināšanu.

 

Norūdīšanās palielina organisma pretestību un izturību pret nelabvēlīgu ārējās vides faktoru iedarbību, tā palīdz pretoties tām slimībām, ko mēs saucam par saaukstēšanos.

 

 Uzsākot norūdīšanos svarīgi ir ievērot vairākus nosacījumus:

 

-       -  norūdīšanas laikā bērnam ir jābūt pilnīgi veselam;

-       - nedrīkst veikt norūdīšanu negatīvo emociju laikā (bailes, raudas), jo labas imunitātes pamats ir labas emocijas;

-       - norūdīšanas  intensitāte noris pakāpeniski;

-       -  norūdīšanai ir jābūt sistemātiskai un patstāvīgai;

 

Viens no vienkāršākajiem norūdīšanās veidiem ir saistīts ar svaiga gaisa peldēm.

 

Bieži, vēloties pasargāt bērnus, mēs viņus par daudz biezi saģērbjam. Tomēr labāk ir nedaudz plānāk, nekā  nedaudz par biezu saģērbt bērnu.

 

Svarīga gaisa procedūra ir istabu vēdināšana. Pirms bērna diendusas un vakara miedziņa istabu vajadzētu izvēdināt, lai miedziņš būtu veselīgāks.

 

Pie rūdīšanās pieskaitāma arī staigāšana ar basām kājām. Sākumā to vajadzētu  darīt istabā   ar zeķēm, pēc tam basām kājām un visbeidzot – ārā – pa zāli, zemi, smiltīm, nelīdzenu zemi, oļiem, rasu.

 

Norūdīšanās nolūkam var lietot arī dažādas ūdensprocedūras:

-           - norīvēšanos;

-          -  aplaistīšanos;

-          -  peldēšanos.

Norīvēšanos veic ar vēsā ūdenī samērcētu dvieli. Sāk ar siltā ūdenī samērcētu dvieli, pakāpeniski ūdens temperatūru samazinot.

Aplaistīšanos veic pārmaiņus ar karstu un aukstu ūdeni.

Peldēšanās ir visiedarbīgākā no visām procedūrām.

 

Tā kā tuvojas vasara, esmu nolēmusi sāk norūdīt savu mazuli. Norūdīšanos sāksim ar staigāšanu basām kājām ārā. Istabā mēs jau staigājam basām kājām. Staigāšanu ar basām kājām sāksim tādēļ, ka bērniem tas ļoti patīk un ir veselīgi.

 

Vēlāk varētu sākt arī norīvēšanos ar vēsā ūdenī samērcētu dvieli, bet tas jau būs vairāk atkarīgs no tā vai mazajam patiks, jo neko negribu uzspiest ar varu, visam jānotiek pakāpeniski un tā, lai mazajam patiktu.

 

Vēl mums vasarā vienmēr ir uzlikts lielais baseins, tad nu iestājoties siltam laikam laidīšu mazo plunčāties baseinā,  jo ūdens procedūras ir ļoti veselīgas.

 

Vai Jūs norūdāt savus mazuļus? Kā Jūs to darāt un kā jums veicas?

Gribētos zināt arī speciālistu viedokli par bērnu norūdīšanu. Kad vislabāk to darīt? Ar kādu norūdīšanās veidu sākt?


Novēlu Jums visiem labu veselību!

Vēsma