Bērnudārzs vasarā

Bērnudārzs vasarā

18. Jul 2012, 15:00 princesemince princesemince

 

Vēlos parunāt ar bērnudārznieku mammām - kā jūs savam bērnam plānojat vasaru, ja bērnudārzs ir pieejams?

Zinu, ka vairākos gadījumos bērnudārzu uz 2 mēnešiem slēdz, lai personāls godam atpūstos. Tomēr ir varianti, kad bērnudārzā apvieno vairākas grupiņas vai tiek sniegta iespēja apmeklēt kaimiņu bērnudārzu uz laiku. Jautājums ir par to – ja pieejami vecvecāki, kuri uzņemas rūpes, vai paši vecāki vasaras mēnešus bērnu var izklaidēt, ko izvēlaties jūsu ģimenē?

Jautājums radies tādēļ, ka mēģinu saprast plusus un mīnusus tam, ka bērns vasaru pavada mājās, nevis bērnudārzā. Lai cik tas nebūtu jocīgi, man sanāk diezgan daudz plusu tam, ka bērns uz bērnudārzu tomēr turpina iet.

Piemēram, mēs dzīvojam divistabu dzīvoklī un tuvākie lauki, kur ilgstoši padzīvot, atrodas turpat 250km attālumā. Protams, cenšos tur aizbraukt arī šovasar, padzīvot pa nedēļai mēnesī, bet šim visam ir otra puse – esam divatā ar bērnu, kamēr vīram jāpaliek strādāt. Savukārt, bērnu vienu sūtīt vēl neesmu gatava (viņam šobrīd ir gandrīz 3,4 gadi).

Pie mājas mums nav rotaļu laukums, rotaļu laukums ir pilsētā (attālums nav liels – 2km). Līdz ar to sanāk ar bērnu divatā atrasties vai nu mūsu dzīvojamā istabā, vai arī divatā doties uz pilsētas rotaļu laukumu, kur viņam īstenībā ir diezgan garlaicīgi. Viņam ir ļoti liela kustību vajadzība, rotaļas uz vietas interesē visai īsu brīdi visas dienas laikā (nav tā, ka nemaz, bet vairāk tiešām vajag kustības plašā teritorijā). Tajā pašā laikā bērnudārzā, neskatoties, ka viņa grupiņa ir izjaukta un viņi ir 4 biedri, kas pievienoti lielāka vecuma grupai („jaunajiem” bērniem tuvāk 5 gadiem), rotaļas tomēr notiek līdzīgāk domājošo vidū, tāpat rotaļas rotaļu laukumā ir aktīvākas nekā ar mani, pieaugušo. Tāpat man mājās vienlaikus ir jāpadara mājas darbi, kamēr bērnudārzā audzinātāja pievēršas tikai bērniem, lai gan bērni jau paši ar sevi tiek galā.

Tā kā mans bērns ir ļoti sabiedrisks un kompāniju mīlošs, tad bērnudārzā gan ēdienreize ir tīkamāka, gan miegs saldāks, kamēr mājās ēd ļoti reti (reāli tikai vakariņas, kad esam trijatā, divatā nekas negaršo), diendusas vispār izpaliek (it kā jau iztikt var mierīgi, bez slikta garastāvokļa vakaros).

Protams, vakaros pēc bērnudārza maksimāli cenšos piedāvāt tās aktivitātes, kuras vasarā ir pieejamas – mēs, pieaugušie, izbraucam ar velosipēdiem (bērns - velokrēsliņā), braucam peldēties, brīvdienās mums ir mūsu tekošās vasaras izklaides, kad mājās principā esam ļoti maz. Arī bez vasaras, pēc bērnudārza vismaz pusotru stundu esam ārpus mājas, bērns komunicē ar sētā dzīvojošajiem bērniem, braukā ar riteni, skrejriteni vai vienkārši skraida.

Pie šī visa tomēr turpinu domāt – ar ko tieši es apdalu savu bērnu, turpinot arī vasarā vest uz bērnudārzu? Kas ir tās lietas un darbības, kuras bērnam būtu vasarā jādara un jāiegūst bērnudārza apmeklēšanas vietā?