Aptauja: 60% aptaujāto rīdzinieku atbalsta ieceri par bērnudārzu pakalpojumu pirkšanu

Aptauja: 60% aptaujāto rīdzinieku atbalsta ieceri par bērnudārzu pakalpojumu pirkšanu

06. Apr 2011, 15:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

60% aptaujāto rīdzinieku atbalsta ieceri par bērnudārzu pakalpojumu pirkšanu, liecina Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS aptaujas rezultāti, kurā noskaidroja rīdzinieku attieksmi pret ierosinājumu iepirkt bērnudārzu pakalpojumus no privātajām izglītības iestādēm, ja trūkst vietu pašvaldības bērnudārzos.

 

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa Dzintra Āboliņa, 60% respondentu atbildēja, ka "pilnīgi atbalsta" vai "drīzāk atbalsta" pašvaldības ieceri par bērnudārzu pakalpojumu pirkšanu no privātajām izglītības iestādēm.

 

No tiem rīdziniekiem, kuru ģimenēs ir pirmsskolas vai skolas vecuma bērni, atbalstu šai ieceri izteikuši gandrīz 70% vecāku - no tiem 28,1% teikuši, ka to "pilnīgi atbalsta" un 41,6%, ka "drīzāk atbalsta".

 

Respondentus arī lūdza novērtēt, kā, viņuprāt, būtu pareizāk rīkoties situācijā, ja bērnudārzos trūkst vietu - censties tās nodrošināt vai izmaksāt kompensācijas vecākiem.

 

61,7% no visiem aptaujas dalībniekiem atzinuši, ka pareizāk ir veikt pasākumus, lai nodrošinātu vietu bērnudārzā. Tikai piektā daļa uzskata, ka pareizāk būtu maksāt kompensācijas par pirmsskolas iestādē nenodrošināto vietu. Respondentu grupā, kuru ģimenēs ir nepilngadīgi bērni, 65,3% aptaujāto uzskata, ka prioritāri ir jānodrošina vieta dārziņā, bet kompensācija apmierinātu 27,9% vecāku.

 

SKDS aptaujāja 801 rīdzinieku.

 

Kā ziņots, neraugoties uz privāto bērnudārzu un bērnu vecāku iebildumiem, Rīgas dome 1.martā apstiprināja noteikumus, kas paredz bērnudārzu rindu problēmu risināt, iepērkot grupiņas privātajos bērnudārzos, taču Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), izvērtējot noteikumus, aicināja Rīgas pilsētas domi pārskatīt saistošos noteikumus, kuri nosaka kārtību, kādā reģistrē, uzņem un atskaita pirmsskolas vecuma bērnus Rīgas pilsētas pašvaldības finansētajās pirmsskolas izglītības grupās privātajās izglītības iestādēs, nodrošinot to atbilstību tiesību normām.

 

VARAM norāda uz virkni labojumu, kas nepieciešami noteikumos, aicinot vienkāršot procedūras bērnu reģistrācijas veikšanai un pašvaldības finansētu vietu veidošanai privātās pirmsskolas izglītības iestādēs.

 

Tāpat domei nāksies pārskatīt kārtību, kā tiek noteiktas privātās izglītības iestādes, kuras sniedz pirmsskolas izglītības pakalpojumus pašvaldības finansētajās grupās. Arī pašvaldības noteikto regulējumu, kas paredz, ka privātās izglītības iestādēs, kuras potenciāli nodrošinās pirmsskolas izglītības pakalpojumus, izmantojot pašvaldības finansējumu, varēs sniegt pakalpojumus, tikai veidojot atsevišķas pašvaldības finansētas grupas, domei nepieciešams vēlreiz izvērtēt.

 

VARAM uzskata, ka šāds regulējums nepamatoti ierobežo vecāku vai to pilnvaroto personu tiesības saņemt likumā noteiktos pirmsskolas izglītības pakalpojumus bērna dzīvesvietai tuvākajā izglītības iestādē un uzliek papildu finanšu un administratīvo slogu privātām pirmsskolas izglītības iestādēm.

 

Kā ziņots, vairāk nekā 28 privātās izglītības iestādes paudušas, ka ir gatavas sadarboties ar Rīgas pašvaldību bērnudārzu rindas mazināšanā. Interesi par šo sadarbības modeli izrādījuši ne tikai Rīgas bērnudārzi, bet arī privātas pirmsskolas izglītības iestādes Rīgas tuvumā.

 

Rīgas pašvaldība sadarbībai ar privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm 2011.gada budžeta programmā "Pašvaldības finansējums privāto izglītības iestāžu pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai" atvēlējusi finansējumu 1 194 379 latu apmērā, no tiem 450 000 paredzēti pirmo apmēram 400 vietu iepirkšanai pašvaldības grupiņām privātajās izglītības iestādēs. Iepirkums tiks veikts uz laiku ne mazāku par trim gadiem, bet ne ilgāku par pieciem gadiem, paredzot iespēju pārskatīt finansējuma apjomu, jo ilgtermiņa saistības pašvaldība uzņemties nevar.

 

Ja šis sadarbības modelis būs veiksmīgs, iespējams, grozot budžetu, finansējumu varētu palielināt. Savukārt 600 000 latu nepieciešami iepriekšējo līgumsaistību nodrošināšanai, izmaksājot 30 latus mēnesī par katru Rīgas pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarēto bērnu, kurš jau apmeklē privāto pirmskolu.

Daiga Kļanska
LETA