Aktivitātes brīvā dabā: cik daudz dienā?

Aktivitātes brīvā dabā: cik daudz dienā?

02. May 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienu tehnoloģiju izgudrojumi ne tikai atvieglo mūsu ikdienu, bet arī samazina laukā pavadīto stundu skaitu, vēsta kāds pētījums. Pētījumā, kas tika publicēts Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine ziņo, ka gandrīz puse ASV pirmsskolas vecuma bērnu nepavada pietiekami daudz laika svaigā gaisā.

Pētījuma autori analizēja gandrīz 9000 bērnu, kas dzimuši 2001.gadā, ikdienas aktivitātes laukā līdz viņi uzsāka bērnudārza gaitas. Māmiņas tika intervētas par bērnu paradumiem attiecībā uz laika pavadīšanu laukā 9 mēnešu, divu gadu, četru gadu vecumā un pēc tam, kad uzsākuši skolas gaitas.

Pētījuma autori uzsvēra ārpustelpu aktivitāšu nozīmi, kas ietekmē bērna mentālās, fiziskās prasmes un attīstību.

Pētījuma laikā tika secināts, ka vecāki, kuri paši nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm ārpus telpām mudina to darīt arī bērniem; jāpiebilst, ka māmiņas divreiz biežāk kā tēti deva priekšroku aktivitātēm ārpus telpām. Tomēr tajā pašā laikā jāuzsver, ka meitenes pavadīja par 16% mazāk laika ārpus telpām kā zēni.

Rahila Briggsa, bērnu psiholoģe Ņujurkā, atzina HealthDay, ka nav pārsteigta par šiem pētījuma rezultātiem, pasakot "paldies" visiem mūsdienu tehnoloģiju izgudrojumiem. Viņa uzsvēra vecākiem, ka ir svarīgi rādīt priekšzīmi un bērniem svaigā gaisā laiks ir jāpavada pietiekami ilgi: "Vecākiem jāmaina bērnu domāšana par to, ka laika pavadīšana svaigā gaisā ir luksus lieta, kas tiek veikta tikai sestdienās; katru dienu bērnam jāpavada svaigā gaisā vairākas stundas."

Cik ilgu laiku Tavs bērns pavada svaigā gaisā šajā pavasarī? Vai ir kādi iemesli,kas ļautu Tavam pirmsskolniekam palikt istabā?

zabava_ zabava_ 02. May 2014, 21:31

Mēs pastaigājamies ārā vismaz 4 stundas katru dienu. Ja pavisam labs laiks tad 2 x 2 stundas. 😀

princesemince princesemince 02. May 2014, 15:21

Atbildot uz jautājumu - vai pavasarī/vasarā ir kādi iemesli, lai mans pirmsskolnieks paliktu istabā - jā, to sauc par vecāku slinkumu 😃 Bet tā cenšamies visu savu brīvo laiku pavadīt ārpus telpām.