9 alternatīvas pērienam

9 alternatīvas pērienam

19. Nov 2010, 21:14 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pētījumi apstiprina, ka brīžos, kad vecākiem gribas nopērt savus bērnus, viņi nezina, ko šādā situācijā bez pēršanas darīt. Laboratorijas pētījumi apstiprina, ka pēriens māca bērniem lietot agresivitāti un vardarbību, lai atrisinātu savas problēmas. Tas tikai māca un vedina uz nebeidzamu vardarbību, par ko mūsdienu sabiedrība ir tik ļoti nobažījusies. Turklāt, bērniem, kuri ir pērti, ir zemāks pašvērtējums, depresija un viņi pieņem kā normu, ka viņi saņem mazāku algu. Tātad ko darīt pēriena vietā?

 

Nomierinies!

 

Vispirms, ja Tu jūties dusmīga un nespēj kontrolēt savas emocijas un vēlies bērnu iepliķēt vai nopērt, atstāj situācijas epicentru. Nomierinies un apklusi. Šajā klusuma brīdī Tu spēsi atrast alternatīvu risinājumu šai problēmai. Reizēm vecāki zaudē savaldību, jo viņi ir pārlieku liela stresa varā. Pusdienas ir piedegušas, bērni strīdas, telefons zvana un bērns nomet glāzi zemē un Tu vienkārši zaudē pacietību. Ja Tu nevari aiziet uz citu telpu nomierināties, tad nedaudz atkāpies un aizskaiti līdz desmit.

 

Izbaudi laiku sev!

 

Mūsdienu vecāki ir tik aizņemti, ka viņiem nav laika sev un viņi jūtas iztukšoti un mūžīgā steigā. Tāpēc ir ļoti svarīgi, ka vecāki paņem kādu laiciņu sev, lai nodarbotos ar savu vaļasprieku, palasītu, pastaigātos vai darītu kādu

 

Esi mīļa, bet nelokāma

 

Vēl viena situācija, kad vecāki zaudē pacietību ir tad, kad bērns neklausa atkārtotus lūgumus. Rezultātā, bērns tiek nopērts, lai viņš rīkotos tā, kā vecāki ir likuši. Vēl viens risinājums šai situācijai ir nolaisties līdz bērna līmenim, skatīties viņam acīs un maigi pieskarties, stāstot mīļi, bet nelokāmi, ko Tu vēlies, lai viņš izdara. Piemēram, „es vēlos, lai Tu rotaļājies klusāk”. Tas noteikti būs daudz efektīvāk nekā sāksi bļaut.

 

Dod iespēju izvēlēties

 

Vēl viens efektīvs alternatīvas veids ir izvēle. Ja bērns rotaļājas ar ēdienu pie galda, Tu jautā: „Vai Tu vēlies beigt spēlēties ar ēdienu vai arī, lūdzu, ej prom no galda!” Ja bērns turpina rotaļāties ar ēdienu, esi maiga, bet liec nelokāmi bērnam aiziet no galda. Tad pasaki viņam, ka bērns var atgriezties pie galda, ja viņš ir gatavs ēst, nevis rotaļāties ar ēdienu.

 

Lieto loģisku seku izskaidrojumu

 

Sekas, kas ir loģiski saistītas ar bērna uzvedību, palīdz iemācīt bērnam atbildību. Piemēram, bērns saplēš kaimiņa logu un Tu viņu sodi ar pērienu. Ko tas viņam iemāca šajā situācijā? Viņš var iemācīties, ka tā nedrīkst darīt, bet tas arī māca, ka viņam ir jāslēpj savas neizdošanās un kļūdas, vainojot kādu citu, melojot vai arī izturoties tā, lai viņu nepieķer. Bērns var justies slikti un atdarīt vecākiem par to, ka viņš ir nopērts. Tātad vai Tu vēlies, lai bērna uzvedība būtu bailīga vai tāda, kura liecina, ka Tevi respektē?

 

Salīdzinot ar situāciju, kur bērns saplēsa kaimiņa logu, vecāki var teikt: „Es redzu, ka Tu esi saplēsis logu, ko Tu darīsi, lai to salabotu?” lietojot stingru balss toni. Bērns var nolemt palīdzēt vecākiem, lai atlīdzinātu summu, kas ir līdzvērtīga loga vērtībai. Ko tas bērnam iemāca šajā situācijā? Ka kļūdas ir neatņemama dzīves sastāvdaļa un nav tik svarīgi, ka bērns pieļāva kļūdu, bet gan tas, ka ir jāuzņemas atbildība, lai kļūdu labotu. Bērns nejūt dusmas vai atriebības kāri pret vecākiem. Un vissvarīgākais ir tas, ka bērna pašapziņa netiek traumēta.


Māci bērnam turēt solījumus

 

Kad bērns lauž solījumus, vecāki vēlas viņu sodīt. Alternatīva ir bērnam dot iespēju izvēlēties, kā labot šo kļūdu. Tas nozīmē, ka bērns tam cilvēkam, ar kuru ir lauzta vienošanās, izdara kaut ko labu. Piemēram, vairākas meitenes rīkoja meiteņu vakaru ar nakšņošanu pie Agneses. Viņu mamma bija lūgusi, lai viņas nedodas nekur pēc pusnakts, bet viņas lauza solījumu. Mamma bija tik dusmīga, ka sodīja bērnus, sakot, ka nevarēs rīkot šādus vakarus veselus 2 mēnešus. Agnese un citas meitenes jutās ļoti dusmīgas un īgnas. Kad mamma saprata savu kļūdu, viņa atvainojās un izstāstīja, cik nodota viņa jūtas un izrunāja solījumu izpildes nozīmīgumu. Tad viņa lūdza pašām meitenēm izdomāt kādu alternatīvu. Viņas izlēma izravēt dārzu. Meitenēm tā bija interesanta nodarbe un viņas iemācījās, cik svarīgi ir turēt doto vārdu.


Aizej no konflikta

 

Ir bērni, kuri provocē vecākus viņus pērt. Šādā situācijā labākais risinājums ir aiziet nekavējoties no konflikta. Neatstāj istabu dusmās vai negācijās. Mierīgi saki: „Es būšu blakus istabā, kad Tu vēlēsies ar mani parunāt.”

 

Rīkojies maigi, bet noteikti

 

Tā vietā lai sagrābtu bērnu aiz rokas vai dibena, pacel viņu un aiznes uz blakus istabu. Piedāvā rotaļlietu vai kādu nodarbi, lai novērstu uzmanību un saki: „Tu vari mēģināt vēlāk.” Ja bērns ir nelokāms un turpina darīt to, ko nedrīkst, atkārto šo darbību, kamēr nepieciešams.

 

Informē bērnu pirms laika

 

Bērnam dusmu lēkmes bieži vien notiek tad, kad viņi jūtas neinformēti un bezspēcīgi noteiktā situācijā. Tā vietā, lai pateiktu, ka bērnam jāiet prom nekavējoties (piemēram, kad esat ciemos un bērns neprot uzvesties), bet saki, ka pēc piecām minūtēm Tu dodies prom. Tas ļaus pabeigt bērnam to, ko viņš ir iesācis.

 

Agresija ir acīmredzams veids nebeidzamai vardarbībai sabiedrībā. Jo izsmalcinātākā veidā Tu paziņosi bērnam, ko vēlies, lai viņš darītu vai nedarītu, jo mazāk tas ietekmēs bērna pašapziņu un neradīs bērna dumpīguma garu nevēlēšanos sadarboties.

 

Kļūstiet par ģimeni, kuri zina, kā veikt sadarbību un radoši risināt savas problēmas bez spēka un vardarbības pielietošanas. Alternatīvas ir neierobežotas un rezultāts ir mierīgāki vecāki!

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 22. Feb 2010, 17:22

Kā es Tevi saprotu! Protams, ka tas tikai melns vai balts, bet uzmanības novēršana tiešām palīdz! Kad ir histērijas, ienesam mazo istabā un lūdzam nenākt laukā, kamēr nav nomierinājusies. Un tas tiešām strādā! Manai 2 gadi un 5 mēneši.

22. Feb 2010, 13:29

Ļoti vērtīgs raksts pārdomām! Nekad negribētu pacelt roku pret savu mazulīti savas neziņas vai bezspēcības dēļ.