16 idejas laika pavadīšanai ar bērniem ziemā

16 idejas laika pavadīšanai ar bērniem ziemā

03. Dec 2019, 15:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Beidzot ir sagaidīta ilgi gaidītā ziema! Velkam siltu apģērbu, dodamies laukā priecāties par sniegu un baltumu visapkārt. Tomēr, ja labāk tīk aktivitātes, kas paredzētas iekštelpās, arī tad mums ir varianti, ko darīt.

Balstoties uz Māmiņu Kluba ģimeņu ieteikumiem, esam apkopojuši 16 idejas, ko jūsu ģimenei noteikti vajadzētu pagūt izdarīt un redzēt šajā ziemā. Ieplānojiet un izbaudiet laiku kopā!

Idejas aktivitātēm laukā

Brauciens ar mazbānīti

Kad jūs pēdējo reizi braucāt ar vilcienu? Un kad - ar mazbānīti? Ja atbilde skan "nekad" vai "sen", tad ir īstais laiks doties ceļā mazā izbraucienā. Patiks ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem. Viena brauciena cena - 5 eiro. Bānīša lapā arī atradīsi informāciju par rīkotajiem pasākumiem un citām tuvumā pieejamajām aktivitātēm.

Līgatnes dabas takas

Ziemā daba top maģiska un pārvēršas brīnumā. Lai šo brīnumu izbaudītu, kādā brīvdienu rītā somā lieciet termosu ar siltu tēju, maizītes un braucat uz Līgatni. Dodaties brīnumainā pastaigā pa skaistajām Līgatnes dabas takām, kur varēsiet ieklausīties ne tikai dabā, bet arī redzēt Latvijā mītošos dzīvniekus. Līgatnes dabas taku iežogojumos var novērot aļņus, lapsas, lāčus, stirnas, jenotsuņus, lūšus, mežacūkas, vāveres, ežus, kā arī putnus - ūpjus un pūces. Mierīga un uzlādējoša kopābūšana. Pirmsskolas vecuma bērniem, kā arī daudzbērnu ģimenēm dabas taku apmeklējums ir bez maksas. Pārējo informāciju par ieejas maksām meklē šeit.

Tērvetes dabas parks

Šeit noteikti esat bijuši vasarā, pavasarī vai rudenī, bet ziemā? Ziemā noteikti nē, taču ziemā parku apvij pavisam cita aura. Un te taču dzīvo rūķīši! Laikā, kad bērni tik ļoti gaida ierodamies viesos rūķus, Tērvetes dabas parka apmeklējums būs tieši laikā! Pirms došanās uz parku, noteikti ieskaties informācijā par aktivitātēm, jo ik mēnesi šeit apmeklētājus gaida dažādas radošās aktivitātes.

 

Dendrārija dabas takas

Runājot par dabas takām, iespējams, jūsu absolūts atklājums šajā sezonā būs Skrīveru Dendrārija dabas takas. Aptuveni 400 m garā Ezera taka savieno Vidusstigu un brīvdienu māju “Kriķi” ar Kalnamuižas ezeru. Kalnmuižas ezers: mākslīgi veidots ezers, nav dziļš, bet noslēpumains. Vēl tagad pie ezera redzama aka, no kuras sākās ūdensvads, kas kādreiz deva ūdeni Skrīveru muižas pils virtuvei, tualetēm, centrālapkurei. Rakstnieks Andrejs Upīts seno ūdensvadu ir aprakstījis romānā “Laikmeta griežos”. Ap ezeru izveidota Laimes lāča taka. Savukārt aptuveni 800m garās Sūnu takas nosaukums saistās ar Andreja Upīša stāstu “Sūnu ciema zēni”. Pa tās apkārtni maldījās stāsta varoņi, meklējot Laimes lāci.

 

Rīgas Zooloģiskais dārzs

Pastaiga pa Rīgas Zooloģisko dārzu ir jau teju klasika. Apciemojiet ZOO arī ziemā, kad cilvēku šeit mazāk, arī dzīvnieki parāda citu raksturu.

 

Cenas tīreļa purva taka

Purvs pats par sevi ir ļoti maģiska vieta, un līdz ar gadalaikiem tas mainās līdzi. Ziemā tas pārtop par īstu pasaku valstību, kur redzēt vismaģiskākos saullēktus, ieklausīties dabā. Iespējams, šajā ziemā jūsu ceļi aizvedīs uz kādu no Latvijas purvu takām. Kāpēc gan lai tā nebūtu Cenas tīreļa purva taka? Tā izveidota tā, lai purvā varētu izmest loku, vērojot elpu aizraujošus skatus un arī uzkāpt skatu tornī, lai uz dabas vareno skaistumu paraudzītos ar putna acīm.

 

Idejas aktivitātēm iekštelpās

Džūkstes pasaku muzejs

Džūkstes Pasaku muzejs atrodas bijušajā Lancenieku skolas ēkā, kurā dzīvojis un strādājis skolotājs, rakstnieks, pasaku un teiku krājējs, pētnieks, dārznieks un sabiedrisks darbinieks Anss Lerhis-Puškaitis (1859–1903).

Muzeja izstāžu tēmas sakņojas teikās un pasakās, tostarp A. Lerha-Puškaiša pierakstītajās un paša sacerētajās. Tieši tāpat kā izcilais skolotājs izmantoja tautas mutvārdu daiļradi savu audzēkņu iztēles un domāšanas attīstīšanai, arī muzejs saviem apmeklētājiem rada iespēju ne tikai apskatīt muzeja priekšmetus, bet arī klausīties Džūkstes pasakas un stāstīt savējās, noskatīties animācijas filmu vai leļļu teātra izrādi un pašiem tajā piedalīties.

Adrese: Džūkstes Pasaku muzejs, Džūkstes pagasts, Lancenieku skola, Tukuma novads. Noderīga informācija par darba laiku.

Līgatnes pasaku māja

Pasaku mājā fantāziju pasaule uzplaukst no jauna. Cik bieži bērnībā esi iedomājies sevi Pelnrušķītes, Antiņa, Pūķa vai kādā citā tēlā? Pasaku mājā tev ir iespēja būt ne tikai klausītājam, bet gan pašam izbaudīt to, ko pasaku tēli ir izdzīvojuši savos stāstos.

Pasaku mājas saimniece izvedīs cauri pasaku piedzīvojumiem, liekot izbaudīt realitātē pašam savu ceļojumu. Tas būs neaizmirstams un siltām bērnības atmiņām bagāts. Bērnu zinātkārie prāti iegūs vērtīgas mācības par to vai viegli būt savas valsts valdniekam, kādēļ trešais tēva dēls vienmēr ir gudrākais, kur paslēpta pūķa dvēsele un kā raganas ieguvušas savu burvestību spējas.

Adrese: Pilsoņu iela 5A, Līgatne. Ziemas periodā apmeklējums jāpiesaka vismaz nedēļu iepriekš.

Pasaku karaļvalsts ButaForija Jēkabpilī

Iespējams, arī jums ziemas periods saistās ar maģiju, pasakām, prinčiem un pricesēm. Ja tā, tad Pasaku karaļvalsts ButaForija ir vēl viena vieta, kas palīdzēs nokļūt pasakā. 

ButaForija ir pasaku karaļvalsts, kur pie "Burvju avota" var piepildīties jūsu vēlēšanās. No karaļa pils pa paceļamo tiltu nonāksiet rūķu pilsētiņā. Varēsiet apmeklēt raganas ķēķi, princešu istabu, savām acīm redzēt "Leļļu paradīzi". Īpašie pasākumi un radošās darbnīcas.

Adrese: Dambja iela 19, Jēkabpils. Apmeklējums jāpiesaka iepriekš.

Laimas šokolādes muzejs

Šķiet, ka no gabaliņa gardas šokolādes nav spējīgs atteikties neviens. Lai uzzinātu, kā top šokolāde, kāds ir tās sastāvdaļu ceļš līdz mūsu vēderiem, vērts apmeklēt Laimas šokolādes muzeju. Mājo tas pašā Rīgas centrā, Miera ielas sirdī. Muzeja apmeklējums noteikti patiks arī mazajiem kāpēcīšiem, jo beidzot viņi uzzinās, kā rodas šokolāde. 

Adrese: Miera iela 22, Rīga.

Latvijas ugunsdzēsības muzejs

Ja arī jūs muzejus apmeklējat tikai reizi gadā, Muzeju naktī, tad, iespējams, vērts turpmāk to darīt biežāk, jo tie slēpj tik daudz jaunas, aizraujošas informācijas, kas atklās daudz jauna ne tikai bērniem, bet arī lielajiem. Un ziema ir kā radīta, lai apciemotu kādu muzeju. Kāpēc gan lai tas nebūtu Latvijas ugunsdzēsības muzejs? Muzeja ekspozīcija iepazīstina ar Latvijas ugunsdzēsības vēsturi no 19.gadsimta vidus līdz mūsdienām. Muzeja apmeklētāji var apgūt praktiskas iemaņas dzēšanā, piedalīties viktorīnās un noskatīties dokumentālus videomateriālus.

Adrese: Hanzas iela 5, Rīga

Botāniskais dārzs

Arī pie mums, Latvijā, aug palmas un dažādi eksotiski augi. Tos iespējams apskatīt Botāniskajā dārzā, kur vienkopus redzēsiet plašo kaktusu daudzveidību, neskaitāmas palmas. Maza eksotika, kurā sasilīt nosalušo degungalu, teju pašā Rīgas viducī!

Adrese: Kandavas iela 2, Rīga

Ūdens atrakciju parki

Bērni būtu gatavi stundām vien dzīvoties ūdenī, un kāpēc gan lai viņiem liegtu tādu prieku? Pie mums, Latvijā, ir vairākas vietas, kur no sirds izpriecāties ūdenī var arī aukstajā gadalaikā. Ja esat jau ar pieredzi un gatavi kārtīgi iztrakoties, dodaties uz Līvu Akvaparku Jūrmalā, taču tā nebūt nav vienīgā vieta Latvijā, kad piedāvā šļūkšanu pa trubām baseinos. Šādu iespēju piedāvā arī Siguldas Ūdens atrakciju parks, kurā atradīsiet ūdens slīdrenes 40m garumā, kā arī Ventspils Ūdens piedzīvojumu parks. Ventspils Ūdens atrakciju zonā izveidots 1,6 m dziļš mākslīgo viļņu baseins, kurā viļņi darbojas periodiski. Baseinā ir pretstraumes masāža un strūklas. Šajā daļā ir arī siltais baseins ar ūdens kaskādi un horizontālām masāžas strūklām, bērnu baseins ar figūrām - čūsku, putnu un sēni, kā arī divas 53 un 56 m garas un 6 m augstas slīdrenes, „Kalnu upe”, divas SPA vannas un sauna.

Jump Space

Ja kārtīgi izdauzīties vēlas arī vecāki, jums noteikti jāapmeklē 1600m2 lielais batutu parks Jump Space.  Te pieejams ne tikai iespaidīgs batutu parks, bet arī kāpelēšanas siena, porolonu baseini, kā varēsiet izmēģināt spēkus, noturot līdzsvaru un cīnoties viens ar otru. Sestdienās un svētdienās ieteicams sev rezervēt parkā vietu.

Adrese: Krasta iela 52, Rīga.

Rīgas Motormuzejs

Domājams, Rīgas Motormuzeju ne bez iemesla varētu saukt par Rīgas modernāko, mūsdienīgāko muzeju. Atnākot uz šejieni, varat būt droši, ka bērni projām tik ātri negribēs doties. Te ir padomāts par interaktivitāti, iespēju patausīt, pamēģināt un atklāt pavisam savādāku auto pasauli. 

Adrese: S. Eizenšteina iela 8, Rīga

Latgales zoodārzs

Ja par Rīgas ZOO esat dzirdējuši un bijuši, tad, iespējams, Latgales Zoo Daugavpilī būs jauns aktlājums. Zoo varēsiet apskatīt ūdens bruņurupučus, iguānas, hameleonus, zivis, tropu skudras, ūdens piešu vardes, skorpionus, zirnekļus putnēdājus, eublefārus, jūras krupjus, papagailīšus un citus dzīvniekus.

Adrese: Vienības iela 27, Daugavpils.

Foto: publicitātes