10 interesantas rotaļas, kuras spēlēt, esot ceļā

10 interesantas rotaļas, kuras spēlēt, esot ceļā

16. Jun 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasaras ceļojumu laiks ir sācies! Atceroties no savas bērnības, zinām, ka bērnam laiks ceļā šķiet divas, ja ne visas trīs reizes ilgāks, tāpēc meklējām idejas, kā ceļošanu padarīt jautrāku.

Lūk, idejas 10 rotaļām, kuras varat kopīgi spēlēt, esot ceļā.

  • Slepenais maisiņš. Atrodi kādu necaurspīdīga materiāla maisiņu un saliec tajā dažādas sīkas lietiņas. Piemēram, Lego cilvēciņu, oli, ozola zīli, pogu, mazu mašīnīti u.c. Lai bērns liek roku maisiņā un tikai pēc taustes mēģina uzminēt, ko ir satvēris rokā.
  • Uzmini skaitli. Vienojies ar bērnu par kādu skaitļu diapazonu un klusībā pie sevis izvēlies kādu no skaitļiem, kas tajā atrodas. Lai bērns uzmin tevis iedomāto skaitli, vadoties vien pēc tavām atbildēm, vai tas ir lielāks, mazāks par viņa nosaukto skaitli.
  • Nesaki ne jā, ne nē, ne balts, ne melns. Vai atceries no savas bērnības šo skaitāmpantiņu - rotaļu? Laiks celt to atkal gaismā! Uzdod bērnam jautājumus, piekodinot, ka viņš nedrīkst atbildēt ne ar "jā", ne "nē", ne "balts", ne "melns", "adata", vai "diegs". Bērnam jābūt atjautīgam, lai prastu atbildēt uz jautājumiem, neizmantojot nevienu no šiem vārdiem. Tiklīdz mazais kļūdās, tā viņam jādod ķīla, kura pēc tam jāizpērk.
  • Uzmini, kas es esmu. Iedomājies klusībā pie sevis kādu dzīvnieku, koku, putnu vai jebkuru citu dzīvu vai nedzīvu būtni, un aicini bērnu uzminēt, ko esi iedomājusies. Uz bērna jautājumiem atbildi ar JĀ un NĒ, līdz viņš ir uzminējis tevis iedomāto priekšmetu vai būtni.
  • Pasaku stāstnieki. Kopīgi saceriet pasaku - vienu teikumu izdomā tu, bet nākamo bērns. Un tā tālāk pa kārtai, līdz beigās rodas jautrs stāstiņš. Šāda rotaļa mudinās ieklausīties otrā. Lai būtu foršāk, pasaku pierakstiet, vai, ja nav tādu iespēju, ierakstiet telefonā, lai pēc tam to varētu atkal noklausīties.
  • Automašīnu krāsas. Katrs izvēlaties vienu krāsu un skaitat, cik šādas krāsas automašīnas pabrauks jums garām turpmāko minūšu laikā. Uzvar, protams, tas, kuram gadījusies populārākā mašīnu krāsa.
  • Kas atrodas iekšā? Nosauc bērnam lietu, bet viņam jāatbild, kas tajā atrodas iekšā. Protams, atbildes dažkārt var variēt un tas pat ir labi, jo mudinās bērnu būt uzmanīgam un radošam. Piemēram, kas atrodas maciņā? Nauda! Kas atrodas autobusā? Cilvēki! Kas atrodas burkā? Ievārījums, medus, marinēti gurķīši. Kas atrodas kastē?
  • Antonīmi. Noauc bērnam īpašības vārdu, bet viņām jāspēj izdomāt tam pretējas nozīmes vārds. Piemēram, balts - melns, liels - mazs, tāls - tuvs.
  • Kas ir...? Atšķirībā no iepriekšējās spēles, šeit tev jānosauc bērnam kāds īpašības vārds, bet viņam jānosauc pēc iespējas vairāk lietu, priekšmetu, kas atbilst nosauktajam īpašības vārdam. Piemēram, auksts - sniegs, gaiss, ūdens, zaļš - lapa, zāle, tārps.
  • Gidi. Ja dodaties ceļā, jums noteikti līdzi ir bērna mīļākā rotaļlieta. Vai nu tas būtu lācis, lelle vai arī auto, tas var kļūt par izcilu gidu. Ļauj šajai rotaļlietai iejusties gida tēlā, kas bērnam izstāsta interesantākos faktus par vietu, uz kuru braucat. Pēc tam varat apmainīties vietām un aicināt bērnu izstāstīt, ko viņš no dzirdētā atceras.

Lai jums lielisks ceļojums!