15.maijs

Brauciens ar drezīni

Atzīmējot Starptautisko ģimenes dienu, 15.maijā no pulksten 10 līdz 17 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejs ikvienam apmeklētājam, bet īpaši ģimenēm, sarūpējis speciālu piedāvājumu Ģimenes dienas svinībām.

Muzejs aicina apmeklēt jauno ekspozīciju "Stacijas dzīve" un dāvanā:
• brauciens ar sliežu velosipēdu vai drezīnu,
• fotografēšanās iespēja īpašajā salonvagona kupejas fotosalonā.
Ieejas biļetes īpašā cena ģimenēm (vecāks vai vecvecāks un vismaz viens bērns) 15.maijā – 2,50 eiro.

Trasīte visai ģimenei

Tuvojoties Starptautiskajai ģimenes dienai, Latvijas Dabas muzejs piedāvā uzdevumu trasīti ģimenei "Mazais meža dīvainītis", kurā varēs iepazīt dažādu mežu iemītniekus.

Atnākot uz muzeju, ģimenes saņems savu uzdevumu grāmatiņu trasītei. Kopīgi izstaigājot muzeja ekspozīcijas, būs jāmeklē atbildes uz jautājumiem. Šoreiz uzmanība tiks pievērsta tiem meža iemītniekiem, kas ir vai bija sastopami jūraszāļu, senajos un mūsdienu mežos.

Ģimenes, kuras būs atradušas pareizās atbildes uz visiem grāmatiņas uzdevumiem, piedalīsies izlozē un tām būs iespēja laimēt jaunāko Dabas muzeja veikumu – "Pēdu pētnieka komplektu", kurš vēl nav pieejams pārdošanā. 15.maijā – bezmaksas apmeklējums, tāpat kā 17.maijā – saistībā ar Starptautisko muzeju dienu. Trasītes izpildīšanas laiks - vismaz viena stunda. 16.maijā dalība trasītē ar muzeja biļetēm.

16.maijs

Saulespuķu stādīšana

No pulksten 12 Mežaparkā, Ostas prospektā 11, Starptautiskajai ģimenes dienai veltīta pasākuma laikā eļļas zīmols "Risso" organizē kopīgu saulespuķu stādīšanu. Pasākumā ikvienam būs iespēja iestādīt savu saulespuķi, kā arī piedalīties aizraujošās atrakcijās un spēlēs. 

Saulespuķes tiks stādītas 70 kvadrātmetru platībā. Katram, kurš piedalīsies puķu stādīšanā, būs iespēja savu saulespuķi "individualizēt", pievienojot tai uzrakstu ar savu vārdu un uzvārdu. Pasākuma laikā saulespuķu eksperti konsultēs un parādīs, kā pareizi stādīt puķes. Plānots, ka iestādītās puķes pilnībā izaugs līdz augusta beigām.

Paralēli saulespuķu stādīšanai notiks dejas kopā ar folkloras kopu "Tarkšķi", kas priecēs apmeklētājus ar tradicionālām spēlēm un rotaļām. Papildus tam pasākuma organizatori ir parūpējušies par iespēju ikvienam izmēģināt staigāšanu uz koka kājām un piedalīties aizraujošās un tautiskās spēlēs. Pasākumu vadīs Evelīna Strazdiņa.

Dzīres Šlokenbekas muižas parkā

Muzeju naktī, 16.maijā, par godu Starptautiskajai ģimenes dienai Livonijas ordeņa Šlokenbekas muižas parkā visas dienas garumā norisināsies dažādi atraktīvi pasākumi un atrakcijas ģimenēm ar bērniem. Savukārt pulksten 21.30 sāksies vērienīgs bezmaksas koncertuzvedums "Manas ģimenes ceļš", kas būs dāvana visām Latvijas ģimenēm.

Ģimenes klātienē godinās labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS). Viens no pasākuma galvenajiem viesiem un dalībniekiem būs maestro Raimonds Pauls. Pasākuma galvenais virsdiriģents būs Ints Teterovskis, deju virsvadītāja - horeogrāfe Nadīna Neimane – Gardoviča. Tāpat uz skatuves dziedās Latvijas Nacionālās operas soliste Kristīne Gailīte un solists Rihards Mačanovskis. Ģimeņu likteņus uz skatuves izdejos un izdziedās gandrīz 300 dejotāji un koristi no visas Latvijas.

Koncertuzvedums atklās septiņu dižģimeņu likteņus, par kuriem ir izveidoti dokumentāli videostāsti. Pasākuma apmeklētāji tos varēs vērot uz lielā ekrāna muižas parkā un kopīgi izdzīvot katras ģimenes un dzimtas stāstu. Ar savām tradīcijām, attiecībām, vidi un ikdienu šīs ģimenes atklās visas Latvijas sabiedrības dzīvi un sadzīvi, spēku un rūpes par līdzcilvēkiem, talantus, sapņus un cerības, mīlestību pret darbu un mērķtiecību. Vienlaikus skatītājiem atklāsies novadu daudzveidība un iezīmes, kas ir iecienītas katram tā iedzīvotājam.

Jau no pulksten 11 Šlokenbekas muižas parkā bērniem būs pieejamas radošās darbnīcas un atrakcijas. Tāpat visas dienas garumā koncertēs un dziedās Engures novada pašdarbības kolektīvi un arī ārvalstu viesi.

Šlokenbekas muižas pagalmā ikviens varēs ciemoties Apgāda "Zvaigzne ABC" teltī, kur rīkos improvizētus dzejoļu lasīšanas un deklamēšanas konkursus, norisināsies dažādas aktivitātes, spēles, rotaļas un citas atrakcijas. Tāpat notiks konkurss par Raini un Aspaziju, kā arī ikvienam būs iespēja nesteidzīgi izbaudīt Raiņa un Aspazijas grāmatas.

Būs ieradušies Valsts policijas tēli - Runcis Rūdis un kārtībnieks Bebrs. Valsts policija piedāvās aplūkot kriminālista stendu ar iespēju izņemt pēdas, ieroču un speciālās tehnikas stendu ar iespēju piemērīt, pamēģināt, fotografēties, uzzināt par ieročiem. Būs ieradušies arī kinologi ar suņiem, speciālā policijas tehnika, motocikls, patruļmašīna. Apmeklētāji varēs iesaistīties āra prevencijas spēlēs.

Savukārt Valsts robežsardze piedāvās kinologa ar dienesta suņiem paraugdemonstrējumus. Robežsardze piedāvās arī trauksmes vienības ekipējuma, tehnisko un speciālo līdzekļu apskati, personu apliecinošu dokumentu un ceļošanas dokumentu apskati. Tāpat norisināsies dažādas praktiskas aktivitātes, piemēram, "Melnais pirksts", "Sagūsti robežpārkāpēju!", šaušana stendā "Scatt", roku spēka pārbaude. Robežsardzes darbinieki bērnus iesaistīs zīmējumu konkursā un tematisko foto mozaīku salikšanā, kā arī dienesta pakāpju atpazīšanā. Apmeklētāji varēs apskatīt Šengenas mikroautobusu, kas ir speciāli aprīkots, lai nodrošinātu iespēju veikt robežpārbaudes un imigrācijas kontroli.

Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki visas dienas garumā bērnus un viņu vecākus iepazīstinās ar dienesta darbības jomām, ugunsdrošības jautājumiem un pareizu rīcību ārkārtas situācijās. Turklāt apmeklētājiem stāstīs par ugunsdzēsēja glābēja profesiju un to, kā jaunieši var kļūt par ugunsdzēsējiem glābējiem. Tāpat neatņemama sastāvdaļa būs iespēja tuvumā aplūkot ugunsdzēsības tehniku un izmēģināt, vai 30 sekunžu laikā ir iespējams uzģērbt ugunsdzēsēju aizsargtērpu.

Savukārt vakarā koncertuzvedums "Manas ģimenes ceļš" notiks brīvā dabā - muižas parkā, tāpēc pasākuma apmeklētāji aicināti apģērbties silti un atbilstoši laika apstākļiem.

Pusnaktī sāksies zaļumballe, kurā jautru noskaņu radīs Uškānu ģimene un grupa "Laimes muzikanti" no Daugavpils. Vienlaikus visas nakts garumā norisināsies tautas sadziedāšanās un sadancošanās.

Pasākumu galvenie organizatori: Labklājības ministrija, Satiksmes ministrijas valsts kapitālsabiedrība "Latvijas Valsts ceļi" un Latvijas ceļu muzejs.

Radošās darbnīcas bibliotēkā

Jau no pulksten 10 Rīgas Centrālās bibliotēkas filiālbibliotēka "Vidzeme" (Brīvības gatvē 206) aicina uz ģimenes dienu "Dzimtas koka zaros Latvijā". Visu sestdienu bibliotēkā notiks dažādi pasākumi, tiks spēlētas spēles, un darbosies radošās darbnīcas. 

Programmā:
No pulksten 10 līdz 12 notiks radošā darbnīca "Kartiņa un Co";
Pulksten 11 - dzied bērnu un jauniešu studijas "Kukaiņi" vokālās studijas dalībnieki;
Pulksten 12 – tiks spēlēta spēle "Alias";
No pulksten 12 līdz 14 - radošā darbnīca "Gatavojam puķes" kopā ar jauniešu studiju "BaMbuss" ;
Pulksten 13 – mēmais šovs;
No pulksten 14 līdz 16 - radošā darbnīca "Zīmējam ģimeni" kopā ar RKTMC "Mazā ģilde" Bērnu zīmēšanas studijas vadītāju Kristīni Otersoni;
Pulksten 14 – kopā tiks gaidīts Pifs…;
Pulksten 15 – minēs mīklas;
Pulksten 16 – tiks spēlēta spēle "Uzmini, kas es esmu".

Astoņi kustoņi

No pulksten 16 līdz 19 Ojāra Vācieša muzejā notiks "Astoņu kustoņu ģimenes svētki". Būs radošās darbnīcas, atraktīvi uzdevumi un muzejspēles, bet pulksten 18 - Ditas Balčus teātra studijas izrāde bērniem "Pepija Garzeķe". Ieeja bez maksas.

Raiņa un Aspazijas bērniem paredzētā dzeja

16. un 17. maijā muzejs "Rīgas Jūgendstila centrs" aicina ģimenes ar bērniem. Raiņa un Aspazijas dzejas iedvesmotas, notiks teatralizētas ekskursijas, kurās mazie muzeja apmeklētāji atraktīvā veidā kopā ar Runci Albertiņu iepazīs jūgendstila interjeru, spēlēs spēles un līdzdarbosies. Ekskursijas notiks latviešu (pulksten 14) un krievu (pulksten 16.00) valodās.

Ekskursiju laikā jūgendstila tērpos ģērbti personāži atraktīvā veidā iepazīstinās ar 20.gadsimta sākuma lietām un sadzīvi, pasākumu caurvīs Raiņa un Aspazijas bērnu dzeja. Ģimenēm – bērniem un pieaugušajiem būs iespēja piedalīties dažādās aktivitātēs, iepazīt ziedošo jūgendstila interjeru, spēlēt spēles, aktīvi līdzdarboties un dalīties ar saviem stāstiem. Savukārt teatralizētās ekskursijas vadīs režisore Ināra Čakste, viņai palīdzēs muzeja pastāvīgais iemītnieks Runcis Alberts un tēli, kurus atveidos teātra studijas "Rampa" dalībnieki. Ieeja pasākumā bez maksas.

17.maijs

Koncertuzvedums "Dievs. DABA. Darbs"

Pulksten 19 Latvijas Universitātes Lielajā aulā notiks koncertuzvedums "Dievs. DABA. Darbs" - mūzikas un dejas valodā tiks izdzīvots cilvēka dzīves stāsts, saskarsmē ar DIEVU, DABU un DARBU. Koncertā piedalīsies kamerkoris "TONIKA", Latvijas Kultūras koledžas dejas studenti, koklētāju ansamblis "AUSTRIŅA", Mārtiņš Miļevskis (perkusijas), Jānis Olekšs (kontrabass), Elza Bleikša (flauta) un Zane Goiževska (balss). Koncerta mākslinieciskā vadītāja un diriģente Inga Cimiņa. 

Koncertuzveduma koncepcija iedvesmota no A. Brigaderes autobiogrāfiskās triloģijas "Dievs. Daba. Darbs", kas šoreiz tiks izdzīvota un pārdzīvota kora, instrumentālās mūzikas un laikmetīgās dejas valodā, atklājot mūsu garīgās, dabiskās un identitāti veidojošās vērtības.
Koncertuzvedumu veidos trīs muzikālie bloki – garīgā mūzika, ārzemju un latviešu komponistu mūzika par dabas tēmu, kur tiks apdziedāti bargākie negaisi, migla, lietus, kā arī spalgākās putnu balsis pavasarī, un trešais muzikālais bloks – latviešu tautas mūzika, kas ir katra latvieša identitātes pamats. Kā īpašs notikums gaidāms jaunās un talantīgās horeogrāfes Lauras Cimiņas ieguldījums šajā koncertā, veidojot laikmetīgās dejas performances kora mūzikas pavadībā.
Ieeja koncertā bez maksas.

Koncerts "Saules kamolītis"

Pulksten 13 Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" koncertā "Saules kamolītis" apmeklētājus priecēs bērnu vokālie ansambļi. Ģimenes dienai veltīts koncertuzvedums "Dievs. Daba. Darbs" notiks arī Latvijas Universitātes Lielajā aulā, kur uzstāsies kamerkoris "Tonika", Latvijas Kultūras koledžas horeogrāfijas studenti, koklētāju ansamblis "Austriņa" kopā ar perkusionistu Mārtiņu Miļevski un basģitāristu Jāni Olekši.

Kas ir ģimene jeb juristu terminoloģija

Vērsāmies Tieslietu ministrijā, lai lūgtu skaidrojumu, kas tad ir ģimene likuma izpratnē. Atbilstoši Civillikumam pie ģimenes šaurākā nozīmē pieder laulātie un viņu bērni, kamēr tie vēl atrodas nedalītā saimniecībā. Savukārt Latvijas Republikas Satversmes 110.pants noteic, ka valsts aizsargā un atbalsta laulību - savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības. Valsts īpaši palīdz bērniem invalīdiem, bērniem, kas palikuši bez vecāku gādības vai cietuši no varmācības.

Likumdevējs, veicot 2005.gada 15.decembrī grozījumu Satversmē un izsakot tās 110.pantu minētajā redakcijā, ir politiski izšķīries par to, ka personu ārpus laulības savienība nav pielīdzināma laulībai, t. i., savienībai starp vīrieti un sievieti.

Lai gan atbilstoši Civillikuma 214.pantam pie ģimenes šaurākā nozīmē pieder laulātie un viņu bērni, kamēr tie vēl atrodas nedalītā saimniecībā, tas neliedz likumdevējam tiesībpolitiski speciālos likumos ietvert ģimenes definīciju plašākā nozīmē, uzsver ministrija.

Tāpat speciālie normatīvie akti paredz arī citus terminus, kas pēc būtības respektē dažādu ģimenes saišu veidus. Piemēram, Bērnu tiesību aizsardzības likuma 33.panta pirmā daļa paredz tiesības bērnam, kas nodots aizbildnībā vai audžuģimenē, vai ievietots bērnu aprūpes iestādē, satikties ar vecākiem, kā arī ar brāļiem, māsām, vecvecākiem un personām, ar kurām bērns ilgu laiku ir dzīvojis nedalītā saimniecībā. No Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33.panta pirmās daļas var secināt, ka ģimene, kurai sniedzama sociālā palīdzība, sastāv no laulātajiem, personām, kurām ir kopēji izdevumi par uzturu un kuras mitinās vienā mājoklī. Arī Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 20.pants noteic, ka amatpersonai (darbiniekam) izmaksā pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa (laulātā, bērna, vecāku, vecvecāku, adoptētāja vai adoptētā, brāļa vai māsas) vai apgādājamā nāvi ne vairāk kā vienas minimālās mēneša darba algas apmērā.

Delfi.lv

Kādi ir jūsu brīvdienu plāni?