Šogad gaidāmi pirmie ar valsts atbalstu radītie bērni

Šogad gaidāmi pirmie ar valsts atbalstu radītie bērni

10. Apr 2013, 08:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šā gada pirmajā pusē gaidāmi 16 jaundzimušie, kuri pasaulē nāks, pateicoties valsts sniegtajam atbalstam neauglības problēmu risināšanai, aģentūra LETA uzzināja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Kā ziņots, valsts ir iesaistījusies neauglības problēmu risināšanā kopš 2012.gada 1.septembra, apmaksājot medicīniskās apaugļošanas procedūru sievietēm vecumā līdz 37 gadiem. Iespēja veikt valsts apmaksātu medicīnisko apaugļošanu tiek nodrošināta četrās Latvijas ārstniecības iestādes - klīnikā SIA "VASU", SIA "Reproduktīvās medicīnas centrs "Embrions"", klīnikā SIA "Ava-Clinic" un SIA "Klīnika EGV".

Līdz 2012.gada beigām paredzēto 50 valsts apmaksāto medicīniskās apaugļošanas procedūru vietā tika veiktas 55, un 16 sievietēm iestājusies grūtniecība, informēja NVD.

Veselības ministre Ingrīda Circene (V) 2012.gadā sasniegto vērtē kā ļoti labu rādītāju. "Tie ir vairāk nekā 30%. Priekš mums tas ir ļoti labs rādītājs," viņa uzsvēra sarunā ar aģentūru LETA. Viņa prognozē, ka trijos gados ar valsts atbalstu pasaulē nāks 300 jaundzimušie.

"Reproduktīvās medicīnas centra "Embrions"" embrioloģe Diāna Uzula gan uzskata, ka 2012.gada rādītāji varēja būt labāki. "Projekts notiek sekmīgi, tomēr rezultāti varbūt nav tik augsti, kā varētu vēlēties, jo liela daļa pacienšu ir 37 gadu vecumā, kas ir diezgan solīds vecums pirmajam bērniņam. Tad ir grūtāk," viņa norāda. 2012.gadā valsts apmaksātu medicīniskās apaugļošanas procedūru centrā "Embrions" saņēma 15 pacientes, un trim pacientēm iestājās grūtniecība, tātad 2012.gada pozitīvais efekts bijis 30%, pastāstīja Uzula. Arī šogad darbi rit uz priekšu un procedūra nodrošināta jau 18 sievietēm. Patlaban zināms, ka četrām pacientēm procedūra bijusi pozitīva, bet astoņām sievietēm diemžēl grūtniecība nav iestājusies, savukārt vēl trīs pacientes gaida rezultātus, bet vēl trim procedūra dažādu iemeslu dēļ nav veikta pilnībā.

Savukārt "Klīnikā EGV" procedūru par valsts līdzekļiem pērn varēja veikt 13 sievietes. Klīnikas ginekologs Māris Arājs aģentūrai LETA sacīja, ka desmit pacientēm procedūras beigušās ar veiksmīgu embriju ievadīšanu dzemdes dobumā, bet trijām pacientēm embriju ievadīšana nenotika saistībā ar veselības problēmām. "Šo sieviešu embriji tika sasaldēti un tiks ievadīti, kad pacienšu veselības stāvoklis uzlabosies," viņš skaidroja. No desmit sievietēm, kurām procedūras beidzās ar veiksmīgu embriju ievadīšanu, grūtniecība iestājās trim. Tātad 2012.gada rezultatīvais rādītājs klīnikā, tāpat kā ”Reproduktīvās medicīnas centrā "Embrions", bijis 30%.

Tikmēr klīnikā "VASU" valsts apmaksāta medicīniskā apaugļošana līdz šim veikta 42 sievietēm, no tām 12 procedūras veiktas 2012.gadā un kopējais pozitīvais efekts pērn bijis 52%, atklāja klīnikas pārstāvis Vadims Kuharjonoks.

Komentējot rezultātus, veselības ministre aicināja atcerēties, ka, arī dabiski ieņemot bērnu, vienmēr grūtniecība neiestājas. "Mēs varam būt lepni, ka esam uzsākuši šo projektu. Viena gada laikā ir izstrādāts projekts, dabūts papildu finansējums, ir pirmās grūtniecības. Tas ir ļoti liels panākums, sevišķi Latvijai, kura parasti runā trīs līdz piecus gadus, kamēr varbūt kaut kas notiek. Mēs esam ļoti, ļoti pilnvērtīgi veikuši šīs programmas ieviešanu," uzskata veselības ministre.

Kristīne Miļūna 
LETA

bibii bibii 10. Apr 2013, 09:01

Ui, tas tak ir super!😀 Apsveicu topošos vecākus!😀