Māmiņu un sieviešu izdegšana- mūsdienu realitāte. Psiholoģes ieteikumi, kā tikt galā!

09. Feb 2018, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kura sieviete gan nav sastapusies ar sajūtu, kad gribas visu paspēt, būt perfektai mammai, lieliskai sievai, bet nesanāk..? Kā cīnīties ar «izdegšanu», pieņemt sevi un rast spēku jaunai dzīvei? Ģimenes sievietes dzīvesstila raidījumā «Māmiņu klubs», kas pie skatītājiem ar jaunu sezonu jau šo svētdien atgriezīsies jaunā kanālā – STV Pirmā!, vadītāja Kristīne Virsnīte neslēpj, ka arī viņai reiz bijis dzīves posms, kad cenšoties visu paspēt un būt «perfektai», iebraukusi pavisam pretējā grāvī.

«Man šķita, ka es esmu ļoti stipra, es turos, es visu varu, visu kontrolēju un visu pārvaldu. Un tad vienkārši bija tāda bedre, kad sapratu – es neko nevaru, esmu pārgurusi, manis nav,» atceras Kristīne.

Vaicāta par to, kādi tad ir «izdegšanas» signāli, psiholoģe un psihoterapeite Diāna Zande min nevēlēšanos iet uz darbu, domas par darba vietas maiņu, piepildījuma trūkumu. Skaidrs, ka šādas sajūtas ik pa laikam iezogas galvā katrai no mums, taču uzmanība jāpievērš brīdī, ja iztukšotības sajūta ir ieilgusi un nekādi neizdodas to piepildīt. Tāpat par izdegšanu liecina emocionālās svārstības: «Kļūstam kašķīgākas, uzvilktākas. Un tās lietas, ar kurām iepriekš tikām galā, kļūst grūti izdarāmas. Kā arī sākam sevi par to vainot. Esam kā tukšs trauks, kuram nekā vairs nav ko dot,» tā Diāna. Taču situāciju krietni sarežģī sabiedrības un apkārtējo «spiediens» – Dod, tu taču esi mamma! Dod – tu taču esi sieva! Dod – tavam vīram vajag tavas mīlestības enerģiju! «Taču ko var iedot no tukša trauka?» retoriski vaicā Diāna. 

20180208105837-17442.jpg

Kā cīnīties ar «izdegšanu»? Kristīne Virsnīte iesaka būt atklātām un godīgām ar saviem tuvajiem un mīļajiem: ««Stāsti, kā tu patiesībā jūties. Un ja tu kaut ko nevari, tā arī pasaki. Iemācies pateikt «nē», nevis vienmēr – «jā», esmu visam gatava!» Arī Diāna Zande iesaka nebaidīties un lūgt atbalstu citiem. «Varbūt tikai dažreiz paņemot auklīti vai reizi mēnesī pieaicinot kādu, kas var sniegt atbalstu par samaksu – nu kaut vai uzkopt māju, iespējams, dabūsim tieši to atpūtas un atjaunošanās daudzumu, kas ir nepieciešams. Tāpat eksperte aicina neaizmirst par sevi un rūpēties arī par savu fizisko labsajūtu.

Raidījums Māmiņu Klubā STV Pirmā svētdienās plkst.9.30!

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā
kerstyna kerstyna 11. Feb 2018, 17:58

... un mazāk lasīt forumos"ideālo māmuķīšu" spriedelējumus un nesalīdzināties, kā arī mazāk nodarboties ar "visi dara tā - es arī"