Kā rūpēties par imunitāti gripas sezonā?

25. Jan 2016, 13:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Imunitātei ir milzīga nozīme visu mūsu dzīvē. Mazulim piedzimstot, imunitāte tikai laika gaitā iemācās cīnīties ar dažādiem vīrusiem, un ir ļoti svarīgi, ka mamma zina, kas ir nepieciešams, lai bērna imunitāti stiprinātu un palīdzētu vieglāk pārdzīvot dažādas saslimšanas. Māmiņu Klubā viesojās ārste-pediatre – Daira Brenča, kas mums vairāk ļāva ieskatīties šajā plašajā tēmā.

Kas ir imunitāte?

Imūnā bagāža mazulim nāk līdzi no mammas grūtniecības laika, kā arī no laika, kad bērniņš tiek barots ar krūti, jo kopā ar mammas pienu tiek saņem antivielas, bet šī imunitāte ar laiku izsīkst, un mazulim pašam jāprot sevi pasargāt no visām provokācijām, kas mums ir apkārt, tai skaitā vīrusiem, baktērijām, citiem slimību izraisītājiem. Imunitāti var iedalīt iedzimtajā un iegūtajā imunitātē, ir arī specifiskā un nespecifiskā imunitāte. Gadalaikam ir viennozīmīgi liela loma imunitātes veselībā, jo vasaras siltā dienā, kad spīd saule, kad atrodamies svaigā gaisā, jūtamies labāk, kā arī siltajā periodā daudz vairāk ēdam sezonālos augļus, ogas, dārzeņus, uzņemot visus nepieciešamos vitamīnus, kas ir būtiski imunitātes darba spējai.

Pašlaik ir garais rudens- ziemas periods, ar visiem plusiem un diemžēl arī mīnusiem. Ir daudz grūtāk adoptēties klimatam. Mēs vairāk uzturamies telpās, varbūt arī lietojam mazāk vitamīniem bagātu uzturu. Visi šie faktori atstāj sekas uz imunitāti. Rezultātā var notikt biežas saslimšanas.

Kāpēc imunitāte pazeminās, kādas ir pazīmes?

Imunitāti mēs trenējam. Par tās nepietiekamību var norādīt ne tikai, cik mēs bieži slimojam ar kārtējo vīrusu, bet arī,  kā bērniņš tiek ar šo vīrusu galā, cik imunitāte pati māk šo provokatoru nelaist tālāk, lai saslimšana nenotiktu, vai, ja jau ir sākusies, lai nerastos komplikācijas.

Pirmās imunitātes pazemināšanās pazīmes būs sagurums, nespēks, miegainība, izmainīsies ēstgriba. Sākumā varam saslimt ar vienkāršiem vīrusiem, un nopietnākos gadījumos šie sākotnēji vieglās vīrusu saslimšanas var noritēt ar sarežģījumiem, komplikācijām, kad jau ir nepieciešama nopietnāka palīdzība.

Šajā laikā maziem bērniem var būt grūti, jo viņam jāiet bērnudārzā, jādzīvo telpās, jāēd to, ko viņam pasniedzam, var būt arī dažādi stresa momenti, emocijas, kas var iespaidot imūnsistēmu. Emocijām ir liela loma imunitātes veicināšanā, ne pa velti saka: "Esiet pozitīvi!" Vīrusi bēg no smaida, tāpat kā no daudz un dažādām citām lietām.

Kā rūpēties par imunitāti gripas sezonā?

Gripa ir uzņēmusi nopietnus apgriezienus, un tā ir jau klāt. No gripas sirgst gan mazi bērni, gan pieaugušie, tā kā šis vīruss pacientus pēc vecuma nēšķiro.

Lai gripa neapciemotu, jāatceras par vakcināciju, bet jādomā arī par to, ko mēs varam darīt, lai bērns nesaslimtu.

Jāģērbjas atbilstoši laika apstākļiem, jāvēdina telpas, jādodas ārā pastaigās ar fiziskām aktivitātēm (un te nav runa par pastaigām lielveikalos). Ziemā, kad esam ierobežoti sezonālo augļu un dārzeņu izvēlē,  varam izmantot dabas produktus, kas ir nopērkami aptiekās.

Tāpat bērniem ir bieži jālieto uzturā šķidrums, vienmēr rokām būtu jābūt tīrām. Nevajadzētu aiztikt priekšmetus sabiedriskās vietās, ko skar daudzi citi cilvēki.

Kādas dabas vielas būtu piemērotas šajā ziemā mazuļiem?

Maziem bērniem, māmiņām, citiem pieaugušajiem noderēs Imunosil Sambucus, kas ir unikāls produkts. Tā sastāvā ir koncentrēta  melnā plūškoka ogu sula, kas satur antioksidantus, kas palīdz šūnai, ķermenim norobežoties no vīrusu iedarbības, līdz ar to arī veicināt imunitāti.

Imunosil Sambucus balzams ir paredzēts lietošanai no gada vecuma.

Vīrusu sezonai ir jāgatavojas laikus, tāpēc Imunosil Sambucus var lietot laicīgi pa tējkarotei, ja runājam par gadu veciem mazuļiem,  bet, ja saslimšana ir jau notikusi, tad konsultējoties ar ārstu devu var palielināt.

Vislabākā profilakse bērnam ir veseli vecāki, tāpēc par veselību jārūpējas arī vecākiem. Pie tam, šo sīrupu lietot var gan bērni, gan vecāki, un tam ir lieliska garša.

Cik dienas pēc kāda mājinieka apslimšanas liegt bērnam kontaktu ar slimnieku?

Ja bērniņš, kas iet dārziņā, ir saslimis, viņš būtu vēl nedēļu pēc atveseļošanās jāpatur mājās, lai organisms spētu atkopties. Gripas slimnieks var aplipināt apkārtējos jau dienu pirms viņš pats jūt, ka ir saslimis.

Kas būtu piemērots pieaugušajiem, arī pašām māmiņām?

Māmiņas, kā arī lielāki bērni var lietot Imunosil kapsulas, kas satur spirulīnu, ehināceju un priežu mizas ekstraktu.  Šīs dabas augu vielas palīdz mobilizēt imūno aizsardzību, tikt galā ar vīrusiem. Profilaktiskos nolūkos būtu jālieto vismaz mēnesi. Kurss ir atkarīgs no gripas sezonas ilguma, kas arī var ilgt mēnesi - divus. Imunosil varam sākt lietot laicīgi gatavojoties sezonai. Tas ir attiecināms arī uz rudens sezonu, kad jūtamies saguruši, kad īsti kaut kas nav labi.

Kā ar C vitamīnu, vai arī tas var palīdzēt vīrusu laikā?

Ja mēs jūtamies saguruši, ja mums ir iesnas, klepus, vai kādas citas vīrusu izpausmes, parasti palīdz upeņu tēja, kuru izdzerot jūtamies mundrāki. Upene pēc savas būtības satur  maksimāli daudz C vitamīna,  vairāk, nekā citronos, kas netiek audzēti pie mums.

Šis C vitamīns - C-vit Prolong Imunosil ir C vitamīna avots, kas ir iegūts arī no upenēm, kas augušas Latvijā.  Iegūts īpašā pārstrādes ceļā, kur - 60 grādu temperatūrā upeni atdala no liekā ūdens, iegūstot upeņu koncentrātu, kuram ir maksimāla biopieejamība, organisms  viņu atpazīst  un izmanto tā kā ir nepieciešams.

Māmiņu Klubs

20160115074534-40095.jpg 

Dabīgs balzams imūnsistēmas veselībai. Tā sastāvā esošais plūškoks palīdz nodrošināt normālu imūnsistēmas darbību un atbalsta organisma aizsargspējas.

* Pirms produkta lietošanas iesakām rūpīgi iepazīties ar lietošanas instrukciju, kā arī konsultēties ar ārstu vai farmaceitu par tā iedarbību uz organismu. Reģistrēts PVD Novērtēšanas un reģistrācijas centrā kā uztura bagātinātājs Nr.9501. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

20160115074655-80864.jpg 

IMUNOSIL ir dabīgs imunitāti veicinošs līdzeklis saaukstēšanās periodā.

Ehināceja veicina organisma aizsargspējas. Spirulīna veicina imūnsistēmu, uzlabo organisma tonusu un vitalitāti. Priežu mizas ekstrakts atvieglo elpošanu.

* Pirms produkta lietošanas iesakām rūpīgi iepazīties ar lietošanas instrukciju, kā arī konsultēties ar ārstu vai farmaceitu par tā iedarbību uz organismu. Reģistrēts PVD Novērtēšanas un reģistrācijas centrā kā uztura bagātinātājs Nr.6430. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

20160115074753-96958.jpg 

C-Vit Prolong Imunosil satur kriodesikētu upeņu koncentrātu un C vitamīnu. C vitamīns uztur normālu imūnsistēmas darbību pie palielinātas slodzes un veicina normālas fizioloģiskās funkcijas.

* Pirms produkta lietošanas iesakām rūpīgi iepazīties ar lietošanas instrukciju, kā arī konsultēties ar ārstu vai farmaceitu par tā iedarbību uz organismu. Reģistrēts PVD Novērtēšanas un reģistrācijas centrā kā uztura bagātinātājs Nr.9995.

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

 

Māmiņu Klubs


20160112100913-52429.jpg