Demogrāfijas apakškomisija: informācijai par iespējām saņemt atbalstu jāsasniedz katra ģimene ar bērniem

Demogrāfijas apakškomisija: informācijai par iespējām saņemt atbalstu jāsasniedz katra ģimene ar bērniem

09. Apr 2013, 18:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijas ģimenēm ar bērniem svarīgs ir vispārējs atbalsts, mazāk būtiski, kas to sniedz - pašvaldība, kurā ģimene dzīvo, vai valsts. To Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks uzsvēra, otrdien, 9.aprīlī, komisijas deputātiem diskutējot par pašvaldību atbalstu ģimenēm ar bērniem.

„Ar apakškomisijas deputātiem esam vienisprātis, ka ir nepieciešama vienota un skaidri saprotama sistēma, ar kuras palīdzību objektīvi var novērtēt, cik ģimenei draudzīga ir vide konkrētā pašvaldībā. Turklāt šobrīd pastāv būtiskas problēmas komunikācijā starp ģimenēm un pašvaldību. Informācijai par katrā pašvaldībā nodrošinātajām priekšrocībām ģimenēm ar bērniem jābūt viegli pieejamai, lai ikviena ģimene to varētu saņemt, salīdzināt un izvērtēt, kura pašvaldība ir draudzīgāka ģimenēm ar bērniem,” uzsver I.Parādnieks.

Apakškomisijas priekšsēdētājs norāda, ka līdzīgi kā uzņēmējdarbības vides izvērtēšanai starp valstīm izmanto Džini indeksu, pašvaldību starpā varētu būt labdabīga sāncensība par ģimenei visdraudzīgāko vidi atbilstoši konkrētiem kritērijiem un atbalsta mehānismiem, un viens no iespējamiem risinājumiem ir „Ģimenēm ar bērniem draudzīgas pašvaldības” indeksa ieviešana, kura noteikšanai ņemtu vērā tādus faktorus kā brīvas vietas pirmsskolas izglītības iestādēs, brīvpusdienu pieejamība skolās un citus.

Šobrīd 20 procenti Latvijas ģimeņu ar bērniem neizjūt atbalstu no savas pašvaldības, savukārt gandrīz pusei trūkst informācijas par atbalsta iespējām. Tikai 12 procenti ģimeņu norāda, ka dzīve savā pašvaldībā ir laba un tā rūpējas par ģimenēm ar bērniem, liecina vecāku organizācijas „Māmiņu klubs” šajā gadā veiktās aptaujas rezultāti. Kā būtiskus trūkumus ģimenes min arī nepietiekamo vietu skaitu bērnudārzos, labiekārtotu bērnu rotaļlaukumu un ģimenisku atpūtas iespēju neesamību, turklāt dažādās pašvaldībās iespējas atšķiras.

Gandrīz trešā daļa aptaujāto norāda, ka zina vienu vai vairākas ģimenes savā pašvaldībā, kas nonākušas krīzes situācijā, savukārt aptuveni piektā daļa ģimeņu pašas pieredzējušas situāciju, kad jālūdz sociālā dienesta palīdzība, liecina aptaujas dati. Trešā daļa ģimeņu norāda, ka ar pašreizējiem ienākumiem nepietiek iztikas nodrošināšanai, savukārt astoņi procenti ģimeņu plāno pārcelties uz citu valsti labākas dzīves meklējumos.

Apakškomisijas deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) vērsa klātesošo uzmanību, ka pašvaldības sniedz virkni pakalpojumu, taču diemžēl nereti iedzīvotāji neuzzina par iespējām tos saņemt. Tāpēc īpaši svarīgi būtu pašvaldībām īstenot tiešu komunikāciju ar saviem iedzīvotājiem, regulāri informējot par pabalstiem un atvieglojumiem, kurus iespējams saņemt pašvaldībā, sacīja J.Dombrava un norādīja, ka reizi gadā pašvaldība varētu nosūtīt informāciju pašvaldībā deklarētajām ģimenēm ar bērniem par iespējamiem pabalstiem un atlaidēm.

Apakškomisijas deputāte Inga Vanaga (RP) sacīja, ka šādu informāciju ģimenēm varētu sniegt bukleta formātā bērna reģistrēšanas pašvaldībā brīdī vai, nosūtot to vienlaikus ar pašvaldības apsveikumu par bērna nākšanu pasaulē.

Tāpat apakškomisijas deputāti bija vienisprātis, ka viena no galvenajām problēmām ir pirmskolas izglītības iestāžu nepietiekoša pieejamība un tā ir pilnībā jāatrisina līdz 2014.gada beigām.


Saeimas Preses dienests

Ticu. Un teorētiski daudz informācijas ir pieejama, tas tiesa, bet brīžiem nudien nesaprotami ko, kur, kad un kā. Un vēl viss ir vērsts uz to - nāciet pie mums uz dēļa kaut kur kaut kas ir atrodams, bet informācijai ir jābūt pieejamai, atrodamai un saprotamai, nevis sadzenājamai.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 09. Apr 2013, 21:22

Šodien no pašvaldību savienības pārstāvji teica, ka visa informācija esot un viss vispār ir kārtībā, nesaprot, ko tie vecāki vēl grib

lauvinja lauvinja 09. Apr 2013, 20:27

Tikai uzrakstiet to informāciju cilvēcīgi saprotamu, nevis murgainu atsauču pilnas uz noteikumiem, kuros normāls cilvēks kaklu var nolauzt!