Centrālā Laboratorija analīžu rezultātus izsniegs tieši tev ērtākajā veidā

28. Mar 2016, 08:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai arī kur tu dzīvotu, nereti nākas dzirdēt, ka teju visi analīžu rezultāti nāk tieši no Centrālās Laboratorijas. Kā šeit norit darbs, un kādi pakalpojumi tiek piedāvāti vecākiem un bērniem? Uzzināt palīdzēs Centrālās Laboratorijas vadītājs Uģis Bērs!

Kas ir Centrālā Laboratorija

Klīniski diagnostiskā laboratorija, kas dibināta deviņdesmito gadu sākumā, dienā pašlaik apkalpojam vairāk kā 4000 pacientu. Ir dažāda veida pakalpojumi, jo cenšamies nodrošināt visu nepieciešamo. Tās nav tikai asins analīzes, un atrast var visu, ko vajag. Ir ļoti daudz automatizētas iekārtas ar augstu jutīgumu un precizitāti, attiecīgi - šī ir progresīva laboratorija.

Tas, kas notiek laboratorijā, ir interesants process. Viss sākas ar to, ka pacients nodod savu materiālu (asinis, fēces, urīns) pieņemšanas punktā. Tad tiek veikta asins ainas analīze, paraugi tiek ievietoti statīvos, un tiek veiktas analīzes tam, ko ārsts uzskatījis par nepieciešamu izpētīt. Ir arī bioķīmiskie, imūnķīmiskie izmeklējumi.

Vai var sajaukt analīzes

Ņemot vērā to, ka ikviena darbība tiek veikta saskaņā ar noteikumiem gan par pacienta reģistrāciju, gan par paraugu transportēšanu, paraugu analizēšanu, nav īsti iespējams sajaukt analīzes. Rezultāti ir kā testēšanas gala pārskats, ko izsniedz ārstam vai pašam pacientam, kurš jau redz, kur ir normas, un kas ir ārpus normas robežām. Gala rezultātu nosaka tomēr ārsts, jo katram cilvēkam ir savas specifikācijas, nianses.

Principā laboratorijai ir vairāk kā 40 filiāles visā Latvijā, katrā filiālē ir speciāli apmācītas medmāsas, kas var paņemt analīzes arī no pašiem mazākajiem, tātad - no bērniem. Tas, ko vienmēr iesaka, zvanīt uz CL uzziņu tālruni, lai iepriekš noskaidrotu gan par rindām, gan arī par to, kurā filiālē apkalpo arī bērnus.

Ja ir situācija, kad māmiņa ar mazuli netiek līdz laboratorijai, dodamies arī mājas vizītēs ar speciāli apmācītām medmāsām. Diemžēl, tas ir maksas pakalpojums (14,23 EUR). Un šādas vizītes var pieteikt zvanot uz CL uzziņu tālruni. Šo pakalpojumu arī visai bieži izmanto, jo tas ietaupa laiku pašai māmiņai, kurai nav jāsēž ar bērnu rindā, gaidot kārtējo pārdzīvojumu.

Asinis no vēnas vai no pirksta

Maziem bērniem patiešām ir grūti paņemt analīzes, un, ja situācija ir tāda, ka no vēnas ir grūti paņemt analīzes, tad tiek ņemtas kapilārās asinis no pirksta.

Atnākušā pacienta sajūtas arī tiek ņemtas vērā, speciālisti var konsultēt par izmeklējumiem, bet tieši pacienta ārsts būs tas, kas palīdzēs virzīt procesu tālāk.

Sagatavošanās pirms analīzēm

Visi priekšnosacījumi par analīžu veikšanu ir vispārīgi. Ūdeni padzerties var, bet bērns var arī paēst, ierasties var arī pēc plkst.11:00, lai mammai ar mazuli ir vieglāk kā rīta plūsmā, ko rada daudz citu pacientu.

Rezultātu paziņošana

Iespējas ir diezgan plašas. Var saņemt rezultātus gan elektroniski (ārsts, pacients), gan uz vietas var izdrukāt (Šarlotes ielā 1b - galvenajā filiālē, citās lielakājās filiāles un tuvāko mēmešu laikā aptuveni 40 filiāles tiks aprīkotas ar printeriem pacientiem). Ja gribat rezultātus saņemt citā filiālē, būs vajadzīgs personu apliecinošs dokuments.

Māmiņu Klubs

Videosarunu atbalsta:

20160308132859-58629.jpg

20160308132910-22452.jpg