Būs jauna aukļu augstākās izglītības mācību programma un līdzfinansējums no valsts

Būs jauna aukļu augstākās izglītības mācību programma un līdzfinansējums no valsts

03. Jun 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sākot ar jauno 2013./2014.akadēmisko gadu, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sarkanā Krusta medicīnas koledža uzsāks realizēt jaunu arodizglītības programmu „Mājturība” ar iespēju iegūt aukles kvalifikāciju. Jaunā programma pirmo reizi Rīgā piedāvās profesionālā līmenī apgūt aukles darbam nepieciešamās iemaņas, sniedzot papildu zināšanas bērna veselības aprūpē.

Ceturtdien, 2013.gada 30.maijā RSU Sarkanā Krusta medicīnas koledžā vienuviet pulcējās virkne ekspertu, lai diskutētu par Latvijas pieredzi aukles izglītības nodrošināšanā un izglītības atbilstību jauno vecāku un darba tirgus prasībām. Sarunu gaitā tika secināts, ka vecāku un darba devēju izvirzītās prasības auklei ir augstas, tādēļ bieži vien atrast speciālistus ar atbilstošu kvalifikāciju un iemaņām ir grūti. „No aukles tiek prasīts teju neiespējamais; viņai jābūt iejūtīgai, uzticamai un pacietīgai, jāizglīto un jāveic bērna aprūpi. Aukle nav darbs – tas ir dzīvesveids”, tā Māmiņu kluba Baltijas valstīs vadītāja Sandija Salaka.

Diskusijas gaitā publika tika iepazīstināta arī ar Māmiņu kluba veiktās aptaujas rezultātiem - cik finanšu līdzekļu no ģimenes ienākumiem vecāki ir gatavi atvēlēt aukles pakalpojumiem. 57% no aptaujātajiem 700 gan latviešu, gan krievvalodīgo ģimeņu jaunajiem vecākiem aukles pakalpojumiem mēnesī ir gatavi atvēlēt tikai līdz 150 LVL, savukārt 27% respondentu atzina, ka par bērna uzraudzību maksātu no 150 līdz 200 LVL mēnesī. „Augstāka aukles profesionālā kvalifikācija varētu garantēt algas pieaugumu, savukārt iegūtais diploms – iespēju izvairīties no ēnu ekonomikas un stāties legālās darba attiecībās”, aptaujas rezultātus komentē S.Salaka.

Kā pastāstīja Labklājības Ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākais eksperts Maksims Ivanovs, šobrīd izstrādes gaitā ir Ministru kabineta noteikumu projekts, kas paredzēs gan bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju reģistrēšanās kārtību, gan apliecību izsniegšanu, garantējot personas atbilstību noteiktiem kvalitātes standartiem. Reģistrēšanās sniegs iespēju pretendēt uz bērnu pieskatīšanas pabalstu - valsts līdzfinansējumu gadījumā, ja persona sniedz aukles pakalpojumus pilnas darba slodzes apmērā. Noteikumi stāsies spēkā 2014.gada 1.janvārī, kas jau pirmajiem RSU Sarkanā Krusta medicīnas koledžas jaunās programmas absolventiem nodrošinās iespēju pieteikties valsts subsidētām darba vietām.

Līdzfinansējums aukles darbam motivēs ne tikai apgūt šo profesiju un stāties darba attiecības, bet arī būtiski mazinātu izmaksu slogu jaunajiem vecākiem. „Mazākas izmaksas bērnu aprūpei mudinātu ģimenes uz otro vai trešo bērniņu, tāpēc šī likumprojekta īstenošana praksē ir nopietns pieteikums demogrāfijas problēmu risināšanai”, komentē Gundega Puķīte, Rīgas Domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Izglītības pārvaldes Pirmsskolu nodaļas galvenā speciāliste.

Sertificētu speciālistu pieaugums cels ne tikai kvalitātes līmeni bērnudārzos, kur līdz šim aukles darbu varēja iegūt gandrīz jebkurš, bet arī veicinās kopējo sabiedrības izglītotību un bērnu drošības pieaugumu. „Zināšanas par bērnu aprūpi un audzināšanu bieži vien ir nepietiekamas arī pašiem vecākiem. Programma, kurā iekļautas spēcīgas humanitārās, sociālās un pat medicīniskās zinības sniegs jaunas bērnu drošības kvalitātes sabiedrībai”, atzina Dr. Ārija Marksa-Ebela, organizācijas „Glābiet bērnus” pārstāve.