Ar EKO ērti un veselīgi: Ekoloģiskā pārtika - arī lielveikalos

30. Apr 2015, 12:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par ekoloģiskās pārtikas izcelsmi, ražošanas īpatnībām mums pastāstīja Jana Simanovska - Jana Simanovska – dr.sc.ing, biedrības Ekodizaina kompetences centra, kas ir arī kampaņas Bioloģiski vēstniece.

"Mūsu biedrības mērķis ir izskaidrot, kā cilvēki varētu atpazīt bioloģiski radītus produktus, lai zinātu, ko kurš iegādājas un lieto uzturā."uzsvēra Jana.

Ekoloģiskā pārtika - tiešām EKO?

Tieši pārtikas nozarē šī lieta ir sakārtota, ir stingri noteikumi attiecībā uz to, ko tad drīkst saukt par ekoloģisku vai bioloģisku pārtikas produktu, jo tam ir tiešām jāatbilst konkrētām prasībām. Produktam jābūt ražotam ar bioloģiskās lauksaimniecības metodēm. NO patērētāja veselības viedokļa, šīs metodes paredz, ka zemnieki nevar izmantot audzēšanā pesticīdus, ģenētiski modificētus organismus - dzīvnieku pārtikā. Vienmēr varam prasīt sertifikātu, kurš ir redzams kā zaļa, maza lapiņa kā atpazīstamības zīme arī uz Baltais EKO produktiem.

Ir ražotāji, kas pamatā izmanto bioloģiskās lauksaimniecības produkciju, bet papildus vēlas izmantot vēl kādas izejvielas, tādā gadījumā "zaļo lapiņu" uz produkcijas neredzēsiet.

Ekoloģiskās pārtikas izcelsme

Vissvarīgākais, runājot par piena produktiem, ir piena izcelsme, tātad - jāsaprot, kas ir tā pārtika, ko gotiņa ēdusi, no kuras pieniņš ir ņemts. Pastāv prasības, kādā veidā ražotājs uzskaita savu produkciju. Ja nejauši ierodas kontrole, pārbauda bez brīdinājuma un kaut ko atrod sliktu, pret ražotāju ir pietiekoši lielas sankcijas, finansiāli sarežģījumi, ka tomēr mazie ražotāji neriskē, tāpat arī lielo zīmolu pārstāvji.

Sertifikātu iegūt nav nemaz tik viegli, ražotājs iegūst valsts atbalstu, kas viņam ir izdevīgi, bet tomēr - līdz šim sertifikātam nonākt ir ļoti grūti, un tam ir nepieciešamas zināšanas par to, ko drīkst, ko nedrīkst darīt, lai rezultātā iegūtu ekoloģisku pārtiku.

Ekoloģiskā pārtika - dārgāka

Jo mazāks bērniņš, jo viņš ir jūtīgāks pret dažādām ietekmēm, un šīs ietekmes varam samazināt, izvēloties bioloģisko pārtiku. Saprotams, ka katra mamma vēlas dot tikai to labāko bērniem, un ne visi var atļauties bioloģisko pārtiku, bet, patiesībā, arī ikdienā mēs izmantojam pietiekoši daudz ne pārāk veselīgu un dārgu produktu, ko varam vienkārši nomainīt pret veselīgākiem.

Izvērtējiet savas iespējas, savus iepirkumus, un būs lielāka skaidrība par to, ko var nomainīt.

EKO ir iegādājams arī lielveikalos

Ir ražotāji, kas piedāvā produkciju arī lielveikaliem, bet ir tādi, kas būs atrodami tikai mazos veikaliņos, specializētās tirdzniecības vietās. Tiešā pirkšana - tā ir iespēja mammām apvienoties un pirkt pa tiešo no zemniekiem, kam ir ekoloģiskās pārtikas ražotāja, audzētāja sertifikāts.

Esiet veseli!

Māmiņu Klubs

Eko produktu līnija  - "Dabiska izvēle!"

20150420131100-88022.jpg

Plašajā piena produktu izvēlē arvien pārliecinošāku uzticību iegūst ekoloģiskie produkti (organic food) – tīras dabas veltes, kuru ražošana tiek rūpīgi kontrolēta, akreditēta un sertificēta. Paredzams, ka nākotnē pieprasījums pēc produktiem, kas nākuši „tieši no dabas” vēl vairāk pieaugs. Tādēļ arī Tukuma Piens ir izveidojis savu ekoloģisko līniju, kuru uzsāka "Baltais" Eko jogurts. Tas tiek izgatavots tikai no ekoloģiskām izejvielām, kuru dabisko kvalitāti nodrošina bioloģiskā lauksaimniecība: produkti tiek ražoti pilnībā dabiskos apstākļos, izmantojot augsnē, augos un dzīvniekos noritošos dabiskos procesus.

Tiešraides sarunu piedāvā

20150421161358-12479.jpg