Atkal brīvdienās sagribējās ko vienkāršu un gardu. Atcerējos, ka redzēju recepti žurnālā "100 labi padomi" 2012. gada 1. numurā un aiziet - gatavojam!
Sastāvdaļas:
Mīklai
1/2 kg miltu
250 ml piena
3 ēd. k. cukura
1 šķipsniņa sāls
1 ola
1 paciņa sausā rauga
5 ēd. k. eļļas
Pildījumam
4 ēd. k. sviesta, kausēta
6 ēd. k. cukura
1/2 glāze magoņu
1 ēd. k. kanēļa
8 āboli (man bija tikai 2)
2 maizes vārpas (ābolu netaisīju vārpas formā)
(katra 8-10 gabaliņi)
Gatavošana 20 minūtes, raudzēšana 35-40 min., cepšana 35 minūtesMiltus sajauc ar sauso raugu un iesijā bļodā.
Pienu uzsildi, pievieno sāli un cukuru, izmaisi.
Miltiem pievieno pienu, eļļu, olu un visu samīci.
Mīci tik ilgi, līdz mīkla vairs nelīp pie rokām.
Savel mīklu bumbā un pārkaisi ar miltiem, bļodu pārklāj ar dvielīti un liec rūgt silta ūdens peldē. Raudzē 35-45 minūtes, līdz mīkla uzrūgusi.Mīklu sadali 2 daļās.
Virsmu nokaisi ar miltiem un mīklu plāni izrullē taisnstūra formā.
Sviestu izkausē.
Ābolus nomizo, izņem serdi un sagriez mazos gabaliņos.
Mīklu pārzied ar sviestu, pārkaisi ar magonēm (es liku pusglāzi magones un sajaucu ar 3 ēd. k. cukura) vai āboliem un kanēli (ieliku 2 ābolus + 3 ēd. k. ckura + kanēli). Īsākās mīklas plāksnes daļas pārloki pāri pildījumam (es vienkārši sarullēju). Tad no vienas garākās malas savel veltni.
Pannā ieklāj cepamo papīru.
Mīklas veltni ar savienojuma vietu uz leju liec uz pannas.
No tālākā gala ar šķērēm 45 grādu slīpumā izdari 8-10 dziļus slīpus iegriezumus (nepārgriezta paliek tikai pati apakšējā veltņa daļa. Katru iegriezuma daļu izcel uz pretējo pusi, lai veidotos vārpiņa (netaisīju tā).
Virsējās mīklas daļas var pārziest ar sakultu olu.Liec maizes pīnes cepeškrāsnī un cep 200 grādu temperatūrā 35 minūtes. '
Pīnes gatavas, kad kļūst zeltainas (cepu ~ 25-30 min.).Maizes pīnes var griezt vai salauzt gabalos.
Lai labi garšo! :)
Garšoja patiešām labi. :)