VIDEO: nepārstimulē mazuli!

VIDEO: nepārstimulē mazuli!

20. Jun 2010, 09:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad mazulītis ir piedzimis un laimīgi ieradies mājās, mēs vēlamies darīt visu, lai viņam nekā netrūktu. Tomēr, visbiežāk mēs pārspīlējam tieši ar rotaļlietām, cenšoties bēbītim tās piedāvāt jau pirmajā dzīves mēnesī.

 

Viena no svarīgākajām lietām, no kā būtu jāizvairās, kamēr mazulis nav iemācījies tvert mantiņas, ir rotaļu karuselītis, kuru kar virs gultiņas. Psihologi un fizioterapeiti atzīst, ka šiem karuselīšiem piemīt pat hipnotiskas īpašības. Tas griežoties un spēlējot mūziku apdullina bērniņu, turklāt tas mazulītim kavēs vēlēšanos iepazīt sevi.

 

Ir svētīgi atcerēties, ka bērniņu viņa dzīves sākumā nebūtu vēlams pārstimulēt ar dažādiem notikumiem – mājās centīsimies nespēlēt skaļi mūziku, lai mazais nekļūtu trauksmains. Taču nav jābūt arī mēmam klusumam, jo tad bērniņš pie tā pieradīs un ar laiku pat sadzīves skaņas viņam šķitīs traucējošas. Tāpat mazuli pārāk aktīvi nešūposim un nekratīsim, jo māmiņas puncī viņš ir pieradis pie līganām kustībām. Lai katrs mūsu pieskāriens bērniņam sagādā prieku un sajūtu, ka māmiņa visu dara ar lielu mīlestību.

 

Un vienmēr ieklausīsimies mazuļa vēlmēs – mācīsimies viņu celt un nest tā, lai bērniņam tas patiktu. Ja bēbītis kādā no rāpulīšiem vai krekliņiem nejūtas ērti, vai to uzvilkšana no viņa prasa piepūli, atteiksimies no šī apģērba gabala. Darīsim visu, lai mazā dzīvībiņa justu, ka ar viņu rēķinās, ka mums ir svarīgas viņa sajūtas un noskaņojums.

 

Ja bērniņš čuč savā gultiņā, nevis kopā ar māmiņu un tēti, iekārtosim viņu tā, lai viņš tur jūtas ērti un droši. Arī liekot auto sēdeklītī vai ratos, domāsim par bērniņa ērtību. Lai arī mazulītis sākumā īsti nesaprot, ko viņš jūt, taču noteikti spēj atšķirt patīkamas sajūtas no traucējošām

 

Mēs vienmēr varam paļauties uz saviem māmiņas instinktiem, taču ir dažas zinības, kuras ļoti noder, audzinot bērniņu. Ja zināsim ar kādām sajūtām dzīvo tikko dzimis bērniņš, mēs mazāk varēsim uztraukties un domāt vai visu darām pareizi un daudz vairāk baudīt patiesas mīlestības brīžus kopā ar mazuli.