Vāks līdzekļus bērnu kastēm Latvijas reģionos!

Vāks līdzekļus bērnu kastēm Latvijas reģionos!

30. Aug 2010, 22:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nākamgad vāks līdzekļus jaunu "Baby box" izvietošanai Latvijas reģionos.


Nākamgad Latvijas Bērnu fonds  plāno vākt līdzekļus "Baby box" izvietošanai arī citās Latvijas pilsētās.


Vēl nav zināms, kurā Latvijas pilsētā šāda "kastīte" varētu tikt izvietota, kā arī nevar prognozēt, cik daudz līdzekļu tiks saziedoti un cik ilgā laikā jauns "Baby box" varētu tikt novietots.


Sākumā Bērnu fonds vāks līdzekļus vienai šādai ierīcei un pēc tam, atkarībā no ziedotāju atsaucības un nepieciešamības, lems par citu "Baby box" izvietošanu. Līdzekļi tiks vākti Bērnu fonda programmas "Bāreņi" laikā, kura projekta autoriem šķita vispiemērotākā "Baby box" atbalstam.

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā ierīkotais "Baby box" izmaksājis ap 10 000 latu, bet tiek lēsts,  ka ārpus Rīgas šāda ierīce varētu izmaksāt arī mazāk.

Viena no projekta iniciatorēm Edīte Kaņepāja-Vanaga stāsta, ka minētajā summā ietilpa loga, metāla durvju izgatavošana un ielikšana, kā arī norādes zīmju uzstādīšana slimnīcas teritorijā. Tāpat šai summā ietilpst signalizācijas un elektroinstalācijas sistēma, gaismas kaste, gultiņas atjaunošana, matracis, veļa, būvatļaujas, kā arī "baby klappe" durtiņas, kuru izmaksas ir 4000 latu, ieskaitot atsūtīšanu no Vācijas. Minētajā summā ietilpa arī plakāti, logu plēves, drukātie informatīvie materiāli, pildspalvas, juridiskās konsultācijas visa projekta laikā, tulka izmaksas sarunām un līgumiem ar Vāciju, kā arī atklāšanas pasākums un vēl daudzi ar projektu saistīti sīkumi.


Kaņepāja-Vanaga arī uzsver, ka pēc pirmā projekta gūtas vairākas atziņas par to, kā varētu šāda veida projektu padarīt ekonomiskāku, piemēram, "Baby Box" kasti būvējot sienā, nevis pasūtot īpašas durvis.


Tāpat projekta iniciatori uzsver, ka šodien aprit trīs mēneši, kopš "Baby box" ierīkots Bērnu slimnīcā.


Šajos trijos mēnešos neviens jaundzimušais nav atstāts, vien divas reizes vakaros bijušas viltus trauksmes, kad jaunieši atvēruši ierīces durtiņas, aģentūru LETA informēja Bērnu slimnīcas pārstāve Romēna Namniece.


Bērnu slimnīcas Intensīvās terapijas nodaļas bērnu ārsts-reanimatologs Pēteris Kļava cer, ka projekts "Baby Box" ir radījis pārdomas Latvijas sabiedrībā, un, iespējams, kāda sieviete, kura varētu pastrādāt noziegumu, to nav izdarījusi.


Bērnu fonda prezidents Andris Bērziņš ir pārliecināts, ka bērni ir mūsu nākotne. Tieši tālab jau no pirmās dienas fonds atbalsta "Baby Box" ideju, jo tā ir iespēja apturēt noziegumu un glābt jaundzimušo dzīvības.


Šī ierīce speciāli tika ievietota slimnīcas "klusajā" teritorijā, lai cilvēks, kurš ievieto bērnu "Baby Box", paliktu anonīms. Tieši tāpat kā citur pasaulē, arī Latvijā pie "Baby Box" nav ne video novērošanas kameru, ne apsardzes.


Jau 20.gadsimta sākumā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā bija vieta, kur atstāt bērnu. Turklāt pirms vairākiem gadiem tieši tajā vietā, kur patlaban atrodas "Baby Box", tika atstāts veselīgs zēns, kuru mediķi nosauca par Jāni Laimīgo.