Vai sekas vecāku pabalstu samazinājumam būs „aplokšņu algas” ?

Vai sekas vecāku pabalstu samazinājumam būs „aplokšņu algas” ?

28. Jan 2010, 18:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

1. jūlija Māmiņu kluba radio raidījumā aicinātie viesi atzina, ka liedzot iespēju strādājošajiem vecākiem saņemt pilnā apmērā vecāku pabalstu, tiks veicināta negodīga politika un cilvēki izvēlēsies krāpties.

 

Pirmajā jūlijā, datumā, kas liedz vairākiem tūkstošiem strādājošajam vecākiem Latvijā saņemt gan vecāku pabalstu pilnā apmērā, gan algu, Māmiņu Klubs radio raidījumā uz sarunu aicināja Tiesībsarga biroja Diskriminācijas novēršanas departamenta juriskonsultu Edgaru Oļševski, partijas „ Sabiedrība citai politikai” valdes priekšsēdētāju Aigaru Štokenbergu un Saeimas darbinieku Viesturu Kleinbergu.

 

Aicinātie viesi bija vienisprātis, ka jaunās izmaiņas vecāku pabalstos veicinās cilvēku vēlmi apkrāpt valsti, nemaksājot nodokļus, strādājot nelegāli un tai pat laikā saņemot šo pabalstu pilnā apmērā. Nevar noliegt, ka daudzas ģimenes tagad pret valsti izjutīs rūgtumu un dusmas.

Aigars Štokenbergs atzīst, ka atšķirībā no citiem pabalstiem, šis ir bāzēts uz sociālās apdrošināšanas iemaksām un nekādā gadījumā nevar tikt uztverts kā dāvana, kāds ir, piemēram, ģimenes valsts pabalsts.

 

Viesturs Kleinbergs arī uzskata, ka šāda rīcība no valdības puses nav pārdomāta: „Valsts vienā mirklī, neskatoties, ka vecāki veikuši sociālās apdrošināšanas iemaksas, pasaka -  Tu vairs nedabūsi to, kas pienākas. Protams, ka cilvēki atradīs apejas ceļus! Kādas pamats maksāt nodokļus, ja valsts var pateikt,  ka mēs pret jums saistības nepildīsim?”

 

Tiesībsarga biroja pārstāvis Edgars Olševskis, kaut arī piekrīt, ka pirms lēmuma pieņemšanas nav izvērtēti visi tā mīnusi un plusi, tomēr aicina cilvēkus būt godīgiem un nodokļus turpināt maksāt:”: Tas ir vienīgais veids, kā palīdzēt valstij iziet no krīzes. Samazinot budžetu tagad valsts, iespējams, cerēja saņemt aizdevuma naudu uzreiz un pārdalīt budžetu vēlāk. Tomēr netika padomāts par tiem cilvēkiem, kuri tagad no darba atsakās par labu pabalstam – vēlāk viņiem atrast darbu būs vēl grūtāk. Veidosies apburtais loks.”

 

Kā vienu no galvenajiem mīnusiem jaunajā pabalstu saņemšanas kārtībā Edgars Olševskis saskata arī to, ka būtiski cietīs ģimenes, kuras tā jau nav bijušas īpaši turīgas. Kā viņš uzsvēra, būtu nepieciešama diferencēta pieeja, liedzot strādājošajiem vecākiem saņemt pabalstu pilnā apmērā, jo ko, piemēram, darīt vientuļajai mātei, kura ir spiesta iet uz darbu?

 

Tomēr ņemot vērā to, ka jau šodien Satversmes tiesā tika iesniegtas pirmās konstitucionālās sūdzības un visi klātesošie piekrita, ka vecākiem ir ļoti labas izredzes uzvarēt, iespējams, ka paredzamie sarežģījumi un neērtības ģimenes skārs tikai neilgu laika periodu.

 

Visu raidījumu klausies šeit: radio.maminuklubs.lv

06. Jul 2009, 01:31

tagad politika ir par naudinu aploksne

03. Jul 2009, 17:05

To armands - Kopsaucejs jau bija atrasts. Lidz 2 Maijam 2010 gadam maksa stradajoso vecaku algu un tad viss. Nu atkal viss sakas no gala.

03. Jul 2009, 16:27

Ziniet gandrīz katram ir sava situācija, bet likuma priekšā ir tikai vienas durvis ,tapēc vajag nevis riet vienam uz otru , bet atrast kopsaucēju, lai pēc iespējas mazāk nāktos ciest visiem un katram atsevišķi !

03. Jul 2009, 12:47

-> jams

Bet kaapeec buutu jaaciesh tiem, kuri neko nevaaraas? Esmu godiigi maksaajusi nodokljus.. pabalsts ir uz mani formeets.. un ar 1. juuliju biju vienkaarshi spiesta atgriezties darbaa.. savaadaak nevar savilkt shobriid galus kopaa..

02. Jul 2009, 17:00

Latviešu skaudība- normāla parādība 😉)) Skumji.....

02. Jul 2009, 14:34

Es sēžu mājās ar savu bērnu, un saņemu to, ko pati esmu samaksājusi nodokļos, nevis no tevis, Gunita.Tās kuras sēž mājās pašas ir nopelnījušas savu māmiņas algu...Un īsti godīgi jau nav strādāt un saņemt otru algu.Par ko???

02. Jul 2009, 12:46

Kādreiz biju par to, ka gudrie maksā nodokļus. Varēja stundām ilgi strīdēties ar tiem, kuri tā neuzskatīja, jo man bija argumenti: bezdarbnieku pabalsts algas apmērā, iespēja saņemt mājokļa kredītu, māmiņalgas... Tagad tas viss liekas smieklīgi un jau tagad zinu, ka tad, ja vēl dzīvošu šajā valstī un plānošu otru mazo, tad labāk visu algu vai daļu saņemšu aploksnē, lai pati sakrātu bērnam naudiņu. Uz valsti paļauties ir noziegums pret sevi.
Tagad kuru katru dienu gaidu mazuli, pabalstu gribējām ņemt uz vīru, jo pati lielu daļu no soc. iemaksu laika noslimoju un man aprēķins par pāris mēnešiem ir nulle, jo biju uz slimības lapas. Paļāvos uz to, ka ņemot "tētiņalgu" nezaudēsim iepriekšējos ienākumus, citādāk laikam ar visiem grūtniecības pārtraukšanās draudiem nepiekristu ievērot mierīgo režīmu,bet ietu uz darbu.

02. Jul 2009, 11:52

Kā E.Olševskis vispār uzdrīkstas lūgt vecākus būt godīgiem? Pret ko? Valsti, kura nepilda savas sistības? Būtu man tāda iespēja, sen jau būtu aplokšņu algu noformējusi..

02. Jul 2009, 11:50

Protams, ka tas izskaudīs vēlmi maksāt nodokļus. Nestrādāt nevaru atļauties darba specifikas dēļ, tādēļ uzskatu, ka tas ir idiotisms- valsts sit tos, kas maksātu arī kādus nodokļus uzreiz atpakaļ. Tādējādi tiek atbalstīti sliņķi, ierēdņi un mazkvalificētie, kuri var atļauties nestrādāt. Cilvēki, kas iesaistīti biznesos, nevar atļauties uz veselu gadu iziet no aprites. Un kas sanāk- es būšu noskrējusies, izdevumi ar bērna piedzimšanu oi kā palielinājušies, jātērē daudz vairāk par degvielu, lai brauktu pabarot bērnu, jāmaksā auklei un man noņems, bet mani nodokļi aizies mājāssēdētājiem- vai tas nav absurds? Kāpēc lai es gribētu maksāt nodokļus?

02. Jul 2009, 11:48

Teiksu godīgi, pēc šiem valdības lēmumiem , vēlme apkrāpt valsti ir vienīgais ko varu darīt lai neciestu mana ģimene.