Vai  dzemdību kursi ir tikai zīmodziņam domāti?

Vai dzemdību kursi ir tikai zīmodziņam domāti?

03. Dec 2011, 23:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par dzemdību kursiem nereti tiek kultivēts stereotips, ka tie paredzēti tikai tādēļ, lai iegūtu zīmodziņu ģimenes dzemdībām, un, lai jaunais tēvs varētu piedalīties dzemdību procesā.

 

Pašos pamatos tas, protams, ir absurdi, ka mūsu valstī ir izveidota tāda ģimenes dzemdību situācija - zīmodziņš pret tēva klātbūtni, citādi - maksā ragā!

 

Lai gan katra dzemdību iestāde veido vecāku izglītošanas kursus un savu iespēju robežās piedāvā informāciju, kas iestādes prāt, palīdzēs noritēt veiksmīgākām un tātad arī drošākām dzemdībām, tomēr ir trūkums pēc kvalitatīvas un visaptverošas informācija, kas būtu paredzēta nevis zīmodziņam, bet pašiem vecākiem.

 

Tāpēc arī Māmiņu klubs ir izveidojis savus dzemdību kursus - ne labākus, ne sliktākus, bet SAVUS, ar savu programmu un speciālu, optimālu lekciju ciklu.

 

MK kursi jau vairāk kā gadu gatavo jaunos pārus dzemdībām un šos kursus veidojot vadījāmies pēc viena principa - lai informācija būtu tāda, kas palīdzētu "izdzīvot" tieši dzemdību un pirmo nedēļu pēc dzemdībām laikā. Lai ir ne par daudz, un ne par maz- lai ir tieši tā, kā praktiski vajag jaunajai mammai un tētim un kas ir paturams prātā.

 

Veidojot programmu, ņēmām talkā savas 7 gadu laikā iegūtās ziņāšanas filmējot visdažādākos dzemdību speciālistus Latvijā un izvēloties, mūsuprāt, jaukākās personības no vadošajām dzemdību iestādēm. Tāpēc varam teikt, ka MK vada TOP vecmātes un TOP ārsti - un tas TOP ir veidojies no tā, ko esam paši dzirdējuši, redzējuši, kādas atsauksmes saņemtas no vairākiem tūkstošiem dzemdētāju.

{smallpic:2}

MK dzemdību kursu lekciju pamatciklā ir tikai četras lekcijas:

 

1. Grūtniecība, pirmie dzemdību vēstneši, dzemdību vietas izvēle - šo lekciju vienmēr vada vecmāte

2. Krūts zīdīšanas ABC - vada vadošās krūts zīdīšanas speciālistes 

3. Jaundzimušā aprūpe - vada pediatrs vai ārsts-neonatalogs

4. Dzemdības. Kā tas notiek, kā rīkoties? -noslēdzošo lekciju pabeidz vecmāte

 

Katra nodarbība iet divas stundas vai pat vairāk, kuras laikā speciālisti stāsta savu tēmu un demonstrē arī Māmiņu Kluba īpaši sagatavotos video materiālus (mēs savos kursos neizmantojam vecas vācu filmas, kam nav nekāda sakara ar mūsu dzemdību nodaļām!).

 

Esam centušies šajās lekcijās ielikt arī jaunāko un aktuālāko dzemdību aprūpē, jo nekas nestāv uz vietas - attīstas gan pašas metodes, gan personāla attieksme un vadlīnijas. MK ir svarīgi, lai topošie vecāki uz savām dzemdībām dotos pilni pašapziņas un pārliecības gan par savu varēšanu, gan to,kas viņiem pienākas laižot pasaulē mazuli.

 

Būtiska ir arī psiholoģiskā gatavība, ne tikai KĀDAS pozas ieņemt vai kā elpot un ko darīt ar zīdaini. Viss rodas galvā - arī mātes instinkts, arī dabas ielikta saprašana jaunajai māmiņai tikt galā ar bērniņu. Daudzas mammas intuitīvi zina, KĀ pareizi apieties ar bērniņu. Viņām ir vajadzīga tikai palīdzība, bieži vien atbalstoša informācija, kas pasaka priekšā labāko scenāriju.

 

Vai dzemdējot obligāti vajag iziet kursus? Īpaši, ja pasaulē nāk otrais vai pat trešais bērniņš?

 

Mūsuprāt, kursi nav un nedrīkst būt obligāti. Tie ir vajadzīgi tikai tiem vecākiem, kas jūt, ka viņiem vēl labākiem palīdzēs kļūt kāda deva jaunākās informācijas no labiem speciālistiem.

 

Ja iepriekšējās dzemdības bijušas nesen un viss vēl svaigā atmiņā, tad Māmiņu klubs iesaka labāk izvēlēties individuālas konsultācijas pie savas vecmātes, pie kuras izvēlētas nākamās dzemdības, vai kādas citas konsultatīvas vecmātes, ar kuru izrunāt tieši individuālus jautājumus vai vēlamo dzemdību plānu. Kas iepriekšējās dzemdībās bija tāds, ko šoreiz vēlētos citādi? 

 

Šiem topošajiem vecākiem noderēs arī speciālās Grūtnieču dienas - izglītojoši pasākumi, kas vienas dienas laikā sapulcē speciālistus par dažādām ar grūtniecību un dzemdībām saistītām tēmām.

 

Ja dzemdības ir pirmo reizi vai bijušas jau pasen, tad gan iesakam iziet jaunu kursu, jo informācija mainās, turklāt, ļoti labi ir nonākt saskarē ar dažādiem dzemdībās un jaundzimušā aprūpē iesaistītiem speciālistiem, ar kuriem neoficiālā gaisotnē MK kursos aprunāties un uzdot savus jautājumus.

 

Noderēs arī MK kursos dāvātie DVD diski ar padziļinātu informāciju, ko papētīt abiem kopā mājās - piemēram, hendlinga videokurss, mazuļa higiēnas ābecīte, masāžiņas, dzemdību pozas, elpošanas vingrinājumi, pat grūtnieču vingrošana, vannošana utt.

{smallpic:3}

Ja mēs dodamies uz autokursiem, jo auto vadīšana ir nopietna lieta, kur jāuzņemas atbildība ne tikai par sevi, bet arī citiem ceļa biedriem, tad ar bērniņu ir tāpat - tikai atbildība ir daudz lielāka.

 

Pētījumos ir pierādījies, ka zinoši un par sevi pārliecināti vecāki dodas uz dzemdību iestādi un dzemdē daudz drošāk. Protams, dzemdības ir process, kas nepakļaujas prognozēšanai, tomēr pārliecība, ka es zinu, kā man jāpieliek bērniņš pie krūts, vai kāpēc dzemdību laikā man būs vieglāk šajā periodā atrasties uz bumbas vai izmantot soliņu - tie ir svarīgi sīkumi, kas ļauj mazināt neziņu un tās radīto stresu. Jo vairāk zināsim, jo pārliecinātāk jutīsimies un drošākām esot arī dzemdības būs no mūsu puses kaut nedaudz kontrolēts process.

 

Plašu disonansi izsauca pats fakts, ka vienā no vadošajām dzemdību iestādēm ir obligāti uz ģimenes dzemdībām jāierodas ar zīmodziņu mātes pasē par izietajiem kursiem, pretējā gadījumā par tēva dalību jāmaksā vairāki desmiti latu.

 

Lai gan no tiesību viedokļa tas nav pats labākais veids, kā norādīt, ka vecākiem uz dzemdībām jāierodas sagatavotiem, tomēr katra dzemdību iestāde nosaka savus iekšējos kārtības noteikumus, kas izriet no tās prakses. Jo lielāka dzemdību iestāde, jo stingrāki noteikumi, jo procents, ka kaut kas var noiet greizi un vecmātēm tā vietā, lai pieņemtu bērnu, jāņemas ap ģībstošu un praktiski neizpalīdzīgu vīru, ir daudz lielāks, nekā mazā, intīmā uz ģimenes dzemdībām orientētā dzemdību nodaļā.

 

Mūsu ieteikums ir tomēr sagatavoties un ne tikai dēļ zīmodziņa - jo bērniņa ienākšana šai saulē saistīta ne tikai ar vecmāti vai dzemdību iestādi. Nākamā svarīgā persona būs labs un sakarīgs bērnu ārsts, kam uzticēties, nevis vienkārši automātiski vest bērnu uz ikmēneša profilaktiskajām apskatēm. Izvēlētais ārsts - tam ir jākļūst par māmiņas uzticības personu! Un dzemdību kursos mācām, ko prasīt no sava ārsta, kas jāzina, ja gadījumā ārsts nav pa rokai? Kā rīkoties dažādās kritiskās situācijās?

 

Strādājot ar ekspertiem mūsu kursos, vadījāmies arī no principa - jo plašāka profila un no dažādākām dzemdību nodaļām, jo labāk. Katra iestāde var nedaudz atšķirties, tāpēc labi ir tas, ka MK kursos nav tikai viena vecmāte vai viens ārsts - ir iespēja izvēlēties! Ja gribi dzemdēt Jūrmalā, izvēlies mūsu lekcijas pie šīs iestādes neonataloga vai, ja gribi dzemdēt Dzemdību namā, meklē mūsu vecmāti no turienes!

 

Latvijā nav tā sliktākā dzemdību aprūpe - tikai sadarbībai jānotiek abos līmeņos. Gan no dzemdību iestādes attieksmes puses pret dzemdētāju, gan no vecāku puses - ko un kā mēs gribam? Kāpēc mēs gribam tieši tā un ne savādāk? Kādas ir mūsu pašu tiesības un pienākumi?

 

Ar laiku Māmiņu klubs vēlētos atklāt īpašu grupu arī tiem vecākiem, kas izvēlas mājdzemdības - arī tur ir milzum daudz jautājumu un stereotipu. 

 

MK ir vecāku un bērnu pusē - mums ir labas telpas, forši speciālisti, jaukas un noderīgas, pašu veidotas videofilmas un arī dāvaniņas no atbalstītājiem, kas palīdzēs pielocīt mazuļa pūriņu.

{fotoblog:610}

 

Esiet laipni aicināti piebiedroties MK Vecāku skolai, nekautrējieties uzdot arī savus individuālos jautājumus pēc lekcijas vai tās laikā. Tas ir Klubs, ne slimnīca - te drīkst un var visu. Pat gulēt lekcijas laikā uz grīdas spilvenos, ja uz krēsla nosēdēt grūti. Te var ēst cepumus un baudīt tēju. Mēs zinām, ka MK kursi patīk jaunajiem tēviem, jo viņi nejūtas apdraudēti vai piespiesti pie sienas. Te viņi var uzdot visus savus muļķīgākos jautājumus un daudzus no viņiem tieši MK lekcijas ir iedrošinājušas pēc iespējas vairāk uzņemties rūpes par mazo bebīti - ja tētis zina KĀ, kādēļ lai viņš neiesaistītos?

 

Pamatlekciju papildināšanai - speciālie semināri

 

Bez 4 lekciju cikla ir iespējas arī paņemt kādu, kā mēs paši smejamies, fakultatīvo kursu - topošo vecāku hendlingu vai pēcdzemdību rehabilitācijas nodarbību. Noderēs arī Diānas Zandes fantastiskais seminārs par Jaundzimušā adaptāciju - tās laikā uzzināsiet, kas notiek ar tikko dzimuša bēbīša maņām un sajūtām; kā atvieglot viņam smago pāreju no siltā baseiniņa mammas puncī uz auksto,plašo pasauli? Kā samīļot viņu un sniegt vislabāko, kas vien ir iespējams mūsu pašu iekšējos resursos?

 

Papildus iespējams arī īpaši izvingrināties vecmātes Mārītes Inzules pozu nodarbībā, vai izmantot kādu no ikmēneša grūtnieču dienām, kur kopā sanāk vairāki speciālisti.

{smallpic:1}

Klaudijas Hēlas hendlings topošajiem vecākiem

 

MK iespēju ir daudz, mēs cenšamies no visas sirds un vēlamies, lai bērniņa gaidīšana ir nevis nogurdinošs un stresa pilns periods, bet gan tas jaukais gaidīšanas laiks!

 

Ja esmu viena pati? Vai varu nākt uz dzemdību kursiem, kas paredzēti ģimenes dzemdībām?

 

Protams, ka MK kursus apmeklē ne tikai pāri. Tas ir pilnīgi normāli, ja dzemdību kursus apmeklē sieviete viena pati un ir pilnīgi vienalga, kāda iemesla dēļ viņa izvēlējusies sagatavoties dzemdībām pati. Daudzas nāk kopā ar mammu vai draudzeni - nav jau būtiski, tieši kurš ir pavadošā persona kursos. Savrīgi ir tas cilvēks, kas nāks līdzi uz dzemdībām.

 

Tikpat labi sieviete var izvēlēties dzemdēt bez partnera, kopā tikai ar savu vecmāti - un arī tad noderēs MK 4 lekciju cikls, jo tā ir pamatinformācija, kas jāzina jebkuram.

 

Kādos apstākļos notiek MK kursi un cik bieži?

 

MK dzemdību kursu telpas atrodas Rīgā, Vīlandes ielā - tas ir klusais centrs, uz Elizabetes un Vīlandes ielas stūra. 

 

Kursu lekcijas notiek divās telpās - MK mājīgajā TV studijā (tajā pašā, ko katru svētdienu vērojat TV3 ekrānos) vai 2.stāvā Kluba telpās, kamīna zālē. 

 

Vienā reizē kopā grupā piedalās ne vairāk kā 10-12 pāru. Kursu laikā mēģinam rast ērtākos sēdēšanas paņēmienus, uz spilveniem vai krēslos. 

 

4 lekciju pamata dzemdību cikls notiek reizi nedēļā - tātad, 4 nedēļu laikā iespējams iziet visu kursu.

 

Lai nebūtu tik grūti koncentrēt 2 stundas savu uzmanību bērnkopībai, ieturam kafijas pauzītes ar cepumiem, kafiju, tēju, papļāpājam, sapazīstamies savā starpā.

 

Dažkārt grupas biedri sadraudzējas un vēl pēc dzemdībām turpina kontaktēties. 

 

Cik maksā MK kursi?

 

Kopā 4 lekciju cikls maksā 65 lati - tie ir 15 lati par nodarbību pārim. Ja nāk tikai viens no vecākiem, tad summa par vienu lekciju ir 10 lati.

 

Vai var izvēlēties tikai vienu nodarbību, ja pārējās nav aktuālas?

 

Varēt var visu! Arī sastādīt individuālu nodarbību grafiku. Mums bieži ir tādas situācijas, ka vecāki attopas par kursiem vien dažas nedēļas pirms dzemdībām. Tad nāk talkā lielie kombinatori no skolas administrācijas un sastāda ātro plāniņu, kā iespējams kursus iziet ne mēneša, bet nedēļas laikā. Mēs taču zinām, kādas mēdz būt grūtniecītes un ja vajag ātri, tad izdarīsim!

 

Var izvēlēties arī tikai kādu no lekcijām, piemēram, daudzas zvana tieši par krūts zīdīšanas lekciju pie Diānas Zandes -protams, var apmeklēt tikai vienu sev interesējošo lekciju, taču par to diemžēl netiek dots zīmogs mātes pasē. Dzemdību sagatavošanai pārim tomēr ir zināmi standarti.

 

 

Kur un kā pieteikties?

 

Visvienkāršāk ir uzzvanīt uz Māmiņu Klubu: 67350750 un uzprasīt par tuvāko grupu datumiem.

Iespējams pieteikties arī elektroniski, aizpildot anketu>>

Katru mēnesi izvēlamies arī kādu pāri, kam dāvāt šo lekciju ciklu apmaiņā pret blogu jeb topošo vecāku dienasgrāmatu portālam. Par šīm iespējām parasti dodam ziņu www.maminuklubs.lv.

 

Noderīgi fotoblogi:

{fotoblog:31}

{fotoblog:279}

01. Feb 2011, 10:43

tad to vajadzētu iepriekš kaut kur minēt, jo skatījamies video,kas notiek MK dzemdibu sag. kursos beigas uzdavina tadu lielu kasti ar pamperiem un mums tike tikai paris. fuu nu nav tagodigi,itseviski javisi maksajam vienadu naudu! ☹

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 01. Feb 2011, 07:31

egliite, dāvaniņas regulāri mainās 😀

31. Jan 2011, 21:44

Izgājam kursus ,bet no dāvaniņām gan nesaņēmām DVD ''Pirmais numurs" un tik liela paka ar huggies pamperiem arī nav,ir tikai 6 gb iepakotus celefāna maisiņā. ☹