Vai bērns 6 gados ir gatavs skolas gaitām?

Vai bērns 6 gados ir gatavs skolas gaitām?

19. Feb 2010, 14:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai arī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) joprojām ir atturīga solījumos par iespējām atsākt bērnu laišanu skolā no sešu gadu vecuma, Valsts izglītības satura centrs sadarbībā ar pirmsskolas izglītības speciālistiem sācis izvērtēt iespējas savietot atsevišķu izglītības saturu pirmsskolas un sākumskolas programmās gadījumam, ja sešgadīgo skološana tiktu sākta jau ar nākamā gada rudeni.

Kā uzskata Koķe, intensīvi strādājot, skolas sešgadīgo bērnu uzņemšanai varētu sagatavot gada laikā, tomēr pagaidām ministre atturas paziņot, ka tas tā patiešām arī notiks, nenoteiktību skaidrojot ar jau tā daudzajām pārmaiņām, kas gaidāmas izglītības sistēmā un pie kurām būs īsā laikā jāpierod.

Vienlaikus ministre atzīst - lai arī saņemtas vairākas vēstules no pirmsskolas skolotājiem, kas aktīvi iebilst pret šādām pārmaiņām, viņai atgriešanās pie jaunāku bērnu skološanas joprojām šķiet iespējama. Tomēr, lai spriestu par šādām pārmaiņām, skaidrībai būtu jābūt jau nākamā gada martā.

"Jau daudzus gadus bērni dzimst ļoti harmoniski attīstīti, ātri uztver jauno un ir ar degošām actiņām iepazīt pasauli," stāsta Koķe, "pašreizējā praksē, sākot skolu no septiņu gadu vecuma, tās actiņas sāk kaut kā apdzist uz sākumskolas beigām - vai nu vecuma, vai metožu dēļ."

Ministres ieskatā, ja būtu iespējams pārorientēt skolotājus uz tādām darba metodēm, kur bērns iepazīst pasauli, ne tikai sēžot klasē, bet arī, piemēram piedaloties ekskursijās vai apmeklējot muzejus, būtu iespējama bērnu laišana skolā no sešu gadu vecuma.



Kā ziņots, LPS aicina atjaunot sešgadīgo bērnu apmācību ar 2009.gada 1.septembri vai 1.oktobri, ja līdz 1.septembrim vēl nebūs izmainīts mācību programmas saturs un atrisināts jautājums par sešgadīgo bērnu pedagogu algu mērķdotāciju.

 

Kāds ir Tavs viedoklis par to? Vai Tavs bērns būtu gatavs tik radikālam solim un sākt mācības jau šogad, ja viņam ir 6 gadi? Dalies pārdomās, rakstot komentāros!