Uzzini Mazo staigātāju nodarbības vadītājas fizioterapeites Vitas Lakšas ieteikumus, kā izvēlēties bērnam pirmos apaviņus!

30. Sep 2010, 22:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Trešdienas ir bērnu fiziskās attīstības dienas, kad uz nodarbību nāk mazuļi, lai iemācītos pareizi rāpot, sēdēt un staigāt. Šajā Mazo staigātāju klubiņa nodarbībā noskaidrojām, kādiem jābūt bērna pirmajiem apaviņiem!

{smallpic:1}

Pirmie apaviņi

 

Pirmos apaviņus pilnīgi noteikti ir jāiegādājas tad, kad bērns sāk stāvēt. Kad bērns stāv un darbojas kājās esot, tad viņam ir vajadzīgi apavi, lai būtu stabils pēdas balsts, potīte labāk iefiksētos un būtu skaista stāja. Kad bērns sācis stāvēt, apaviem kājās vajadzētu būt visu dienu, jo grūti būtu noķert atsevišķu mirkli, kad mazais ceļas kājās, lai uzvilktu šīs kurpes.

 

Protams, ir bērni, kuri pieraduši dzīvoties ar zeķītēm un svešķermenis- kurpe- varētu uzreiz netikt pieņemts. Kategoriski atsakās no apaviem tie bērni, kuriem apavus pirmo reizi uzvelk tad, kad bērns jau staigā, vai ja bērnam ir vairāk kā 10 mēneši.

 

Tā kā bērnam jāsāk rāpot un sēdēt aptuveni 9 mēnešos, tad tajā vecumā viņš sāk celties arī kājās un šajā vecumā arī vajadzētu sākt valkāt apavus. Bērns tad neprotestēs, ka nevēlas vilkt kājās kurpes.

 

Supinators pirmo kurpju izvēlē nav tik nozīmīgs, jo pēdas velve veidojas pēc 3 gadu vecumam. Galvenais ir kapīte un kurpei sākumā vajadzētu būt kā zābaciņam. Kurpes var būt ar atvērtu vai slēgtu purngalu, bet svarīgākais ir tas, ka kurpei jābūt kā zābaciņam un stingri jābalsta kāja, lai potīte būtu stingri nofiksēta.

 

Ja runā par izmēru, tad ½ izmēru lielākas kurpes droši var iegādāties, bet 2 izmēri lielākas kurpes, plānojot ietaupīt, būs jau par daudz, jo bērns šādas kurpes nemācēs nest. Izmēram jābūt tādam, lai varētu ievilkt kokvilnas zeķīti vai kādu nedaudz biezāka materiāla zeķīti.

 

Nav atšķirības, vai apavi iegādāti par 10,- vai 30,- Ls, var apavus iegādāties arī lietotajos izmēros, jo mazie izmēri- 19., 20. izmērs- pāris mēnešos nevar novalkāt, līdz ar to ar šiem apaviem var staigāt pat 4 vai 5 bērniņi. Ja apavs nav izļurkāts, tad var iegādāties arī lietotajos apavos, bet galvenais ir pārliecināties, ka apavi ir stabili un stingri tur bērna kāju.

 

Ir labi gan krievu, gan baltkrievu, gan vācu apavi, galvenais, lai apavu nevar salocīt un ielikt kabatā. Ja apava zoli nevar salocīt un ielikt kabatā, tad apavi ir labi.

 {smallpic:2}

Atbildam uz māmiņu uzdotajiem māmiņu jautājumiem!

 

Māmiņa jautā:

 

Mans bēbītis sācis velties tikai nepilnos 3 mēnešos un 3 nedēļās un arī tikai pēc masāžas kursa iziešanas. Vai tas nozīmē, ka visu viņš darīs vēlāk kā citi bērniņi? Un ko sakāt par slingu lietošanu, lai nēsātu mazuli?

 

Atbild fizioterapeite Vita Lakša:

 

Pirmkārt, šī velšanās nepilnos 4 mēnešos ir ļoti ātri un pieļauju, ka bērns dara to nepareizi, atliecot galvu. Bērnam normāli ir jāiemācās velties līdz 6 mēnešiem, tā kā nekādām bažām nevajadzētu būt. Drīzāk bērns visu dara par ātru.

 

Sēdēt bērnam vajadzētu iemācīties ap 9 mēnešu vecumu.

 

Slingu lietošanu es atbalstu tikai tad, ja viņa sasien to pareizi un cieši un nenēsā bērnu slingā pārāk ilgi. Ja mamma iet laukā pastaigāties ar slingu, tad gan es to neatbalstu, jo bērnam jāatrodas nevis vertikāli, bet horizontāli.

 

Māmiņa jautā:

 

Vai gadu vecu bērnu var spēlējoties turēt aiz kājām gaisā? Bērnam tas, protams, sagādā lielu prieku un sajūsmu, bet vai vispār šādas rotaļas vajag, var un drīkst? Kā ar turēšanu aiz rokām, apļojot pa gaisu?

 

Atbild fizioterapeite Vita Lakša:

 

Ar kājām gaisā var tikai īsu brīdi. Ja viņam tas patīk, tad ir jāizvērtē, ko vecākie iepriekš darījuši ar bērnu. Ja bērnam tas patīk, tad tā ir vecāku izvēle, tomēr es nedomāju, ka to vajadzētu tā piekopt.

 

Aiz rokām noteikti nevajadzētu griezt, jo plecu locītavas ir visvājākās cilvēka locītavas un līdz pat 8 gadu vecumam tās pavisam viegli var izraut locītavas no vietas. Šādā situācijā jābrauc uz slimnīcu un jāliek rokā atpakaļ locītavā. Ja bērns izdarīs nelielu kustību, roka atkal izslīdēs vai no plecu vai elkoņa locītavas. Tātad vecāki pakļauj savu bērnu riskam, līdz ar to bērns var iedzīvoties pārāk kustīgās locītavās. Līdz 8 gadu vecumam locītavas ir jānostiprina, bet, ja tās nemitīgi tiek raustītas, tad varētu būt sekas vēlākā vecumā, piemēram, spēlējot basketbolu vai volejbolu, bērns pavisam viegli iegūs traumu.

 Kā patika nodarbībās apmeklētājiem?

{smallpic:4}

Lauras (6 mēneši) tētis:

 

Nācām uz nodarbību, lai uzzinātu, kā vajadzētu vingrot un darīt to pareizi. Bija zināmas bažas, ka darām kaut ko nepareizi, arī tāpēc vēlējāmies uzzināt fizioterapeita viedokli par to. Šī nodarbība uz 6-7 mēnešu periodu tiešām apgaismoja un palīdzēja saprast, kā vajag darīt. Tā kā arī es mājās ar mazo darbojos, šķita nozīmīgi atnākt un uzzināt noderīgu informāciju, ko arī noteikti ieguvu.

 {smallpic:5}

Aiga, Reiņa (6,5 mēneši) māmiņa:

 

Uz nodarbību nācu, lai uzzinātu, vai viņš dara visu pareizi. Reizēm varbūt gribas, lai viņš darītu visu ātrāk, bet šodien nodarbībā sapratu, ka mazulis nav pārmērīgi jāattīsta un jāstimulē viņa attīstība, ja viss ir kārtībā. Prieks, ka arī tētis atnāca mums līdzi uz nodarbību, jo arī viņam, mājās ikdienā darbojoties ar mazo, ir jāuzzina kaut kas jauns un jāpaņem sev.

 {smallpic:6}

Aiga, Mārtiņa (7,5 mēneši) māmiņa:

Tā kā bērns ir pietiekoši liels, nodarbības laikā pasniedzēja parādīja tehnikas, ko un kā darīt, lai bērns sāktu rāpot. Nodarbība bija ļoti noderīga un sarunājām arī turpmāk ar fizioterapeiti uzturēt kontaktus un jau sarunājām nākamo tikšanās reizi. Iespējams, bērnam ir arī neliela neiroze un tāpēc vajadzētu papildus attīstīšanu un pavingrošanu. Viedokļu gūzmā grūti saprast, kas ir kas, tāpēc šīs nodarbības ir vēl noderīgāk apmeklēt, jo var iegūt informāciju no tiešām zinoša speciālista.

 Kristīne Damškalne, Māmiņu Kluba redaktore

Ieskaties arī citās fotogrāfijās, kā veicās Mazo staigātāju nodarbībā!

{smallpic:3}

{smallpic:7}

{smallpic:8}

{smallpic:9}

{smallpic:10}

{smallpic:11}

{smallpic:12}

{smallpic:13}

{smallpic:14}

{smallpic:15}

{smallpic:16}

{smallpic:17}

{smallpic:18}

{smallpic:19}

{smallpic:20}

{smallpic:21}

{smallpic:22}

{smallpic:23}

{smallpic:24}

Piesakies arī TU uz Mazo staigātāju nodarbībām jau tagad!

Uzzini vairāk par nodarbībās notikušo, lasot un skatot reportāžas un atsauksmes Māmiņu Klubā!

Uzzini par bērniņa attīstību pirmajā dzīves gadā!

Mācāmies pareizi rāpot, sēdēt un staigāt

Kad mans mazais beidzot rāpos?

Kopā ar mazuļiem uz Mazo staigātāju nodarbību dodas arī tēti

Mazo staigātāju klubiņā arvien jauni sasniegumi

Bērniņa fiziskā attīstība un tā nozīme

Aicinām Tevi un Tavu mazuli uz Mazo staigātāju klubiņu!

Vecāki par Mazo staigātāju nodarbību

Beigusies pirmā Mazo staigātāju nodarbība

 

Nākamā nodarbība jau 6.janvārī

Ja arī Tu vēlies uzzināt, kā veicināt pareizu bērniņa fizisko attīstību pirmajā dzīves gadā, nāc uz nodarbībām!

Cena: 8 lati par nodarbību

Nodarbības notiek Māmiņu Kluba studijā Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas)


Piesakies kursiem, aizpildot anketu zemāk vai zvanot pa tālruni 67350750!

Māmiņu kluba vecāku skolu atbalsta:

1