Topošā māmiņa Ilze: Par jaundzimušā aprūpi var runāt stundām ilgi!

Topošā māmiņa Ilze: Par jaundzimušā aprūpi var runāt stundām ilgi!

24. Feb 2012, 10:56 gucci123 gucci123

Pagājušajā nedēļā devos uz 2. Vecāku skolas lekciju par jaundzimušā mazuļa aprūpi. Lekciju vadīja Elita Svareniece.

Par jaundzimušā mazuļa aprūpi, tāpat kā par krūts ēdināšanu, manuprāt, varētu runāt ilgi un dikti, taču diemžēl mūsu laiks bija maksimāli 2,5 stundas. Un šajā laikā tad arī vajadzēja izrunāt tos svarīgākos jautājumus, kā arī rast atbildes uz spontāniem jautājumiem, kas mums – topošajiem vecākiem, nedod mieru...

Elita pastāstīja ne tikai to, kā mazais tiek aprūpēts dzemdību zālē, kā novērtē, vai mazulis ir pietiekami vesels (atzīmes pēc Apgares skalas), kā vizuāli novērtē mazuļa stāvokli pēc dzemdībām, bet arī par mazuļa fizioloģiskajiem stāvokļiem, mazuļa vakcināciju, aprūpi mājas apstākļos pēc atgriešanās no dzemdību iestādes, kā arī ieguvām materiālu par mazuļa hendlingu.


Un lūk, te būs manas galvenās atziņas, ko ieguvu no šīs lekcijas (protams, papildus Elitas sagatavotajam materiālam):

1)    Pirms mazulis ir nācis pasaulē, vēlams atrast labu pediatru! Hm...tā ir reāla problēma, ar kuru sastapos šonedēļ, jo labs pediatrs ir maksas pediatrs. Savukārt par valsts apmaksātiem pediatriem atsauksmes no māmiņām ir so...so...nu jā, ne vienmēr interesi par darbu un bērnu var izraisīt, ja par to maksā 1Ls. Ok, bet nu tā ir cita tēma...

2)    Interesanti, ka pirmie mazuļa apģērbi ir cepure un zeķītesJ Jautāsiet – kāpēc? Izrādās, ka mazulis izdala siltumu caur galviņu un kājiņām, tādējādi abas šīs vietiņas ir jātur siltumā.

3)    Dzemdību dienā māmiņai un tētim nevajadzētu mazgāties ar smaržīgu dušas želeju vai smērēties ar aromatizētu losjonu, vai smaržoties ar mīļākajām smaržām. Mazulim ir vajadzīga viņa vecāku dabiskā smarža, pēc kuras viņš atpazīs savu māmiņu vai tēti.

4)    Bērna normāla temperatūra ir no 36,6 – 37,2 grādiem. Tāpēc, ja temperatūra svārstās šajās robežās, tad paniku nevajag celt.

5)    Elita minēja, ka viens no jaunumiem jaundzimušā aprūpē ir krociņu kopšana ar ūdeni vai kādu novārījumu (piemēram, kumelīšu). Pirms tam bija teorija, ka krociņas ir jākopj ar eļļu.

6)    Mazulim līdz 1 gada vecumam var mainīties acu krāsa. Piedzimstot actiņas ir zilganpelēkas.

7)    Ļoti interesanti fakti man likās par mazuļa nabas kopšanu, piemēram, izrādās, ka, ja augļūdeņi ir bijuši gaiši un normāli, tad nabiņa nav speciāli jākopj ar briljantzaļo smēri. Izrādās, ka nabiņu var sadziedēt mikroorganismi, kas mīt nabiņā, un svaigs gaiss. Tādējādi šai situācijā vēlams atlocīt autiņbiksīšu maliņu, lai tas tiek klāt nabiņai un tā ātrāk sadzītu. Protams, tas neattiecas uz situāciju, kad augļūdeņi ir bijuši zaļi vai kāds no medicīnas personāla nabiņu ir noziedis ar briljantzaļo smēri, tādējādi iznīcinot šos mikroorganismus.

8)    Kontrolsvēršanas nav vērts taisīt pirmajās 2 dienās, jo pēc piedzimšanas mazulis krītas svarā, ko pēc tam atgūst ar mātes pienu. Tāpēc Elita uzsvēra, ka nevajag padoties pesimismam vai ļauties ietekmei, bet nogaidīt.  

9)    Izrādās, ka hormonu svārstības var ietekmēt arī mazuļus, piemēram, puisīšiem var palielināties krūtis līdz pat plūmes lielumam. Svarīgi šādā situācijā tās nespiest, nedod Dievs – operēt. Tas pāries.

10) Runājot par vakcīnām – no prettuberkulozes vakcīnas mazulim var palielināties limfmezgli. Ir vakcīnas, kuras neapmaksā valsts, piemēram, vakcīna pret rotavīrusu. Piekrītu Elitai, ka, ja vien līdzekļi atļauj, vēlams mazuli vakcinēt pret šo kaiti. Jo, izvērtējot situāciju Latvijā un bērnu biežo slimošanu ar to (jāņem vērā, ka mazulim slimnīcā var dot antibiotikas, slēgt pie sistēmas, kas viss, protams, grauj imunitāti), labāk maksāt vienreiz, nekā slimot daudzas reizes!

11) Interesants fakts ir, ka mazulis vai čurāt 2 m ap sevi, taču labā ziņa – kamēr mazuli baro ar mātes pienu, urīnam nav smakas.

12) Autosēdeklītī bērns ļoti svīst, tāpēc vēlams mazuli uz māju nest vai nu ar sēdekļiti vai siltu sedziņu, lai viņš strauji neatdzistu.

13) Tā kā nāk vasara, tad aktuāls jautājums ir par aizsargkrēmiem un saules stariem. Elita iesaka neizmantot saules aizsargkrēmus, jo tie ir pilni ar dažādām ķīmiskām vielām, kas var kaitēt mazulim, kā arī mazuli pirmajā dzīves gadā neatstāj tiešos saules staros.

14) Puiku māmiņām un tētiem būtu svarīgi iegaumēt, ka puikām lācīšus un bodijus apakšā ciet netaisa (būtu vēlams, lai tie būtu 1 izmēru par lielu), jo tādējādi mazo vīrietīti pārkarsējot var padarīt neauglīguL diemžēl Latvijā neauglība vīriešu vidū ir aptuveni 32%.

15) Tā kā Elita pārzina arī fizioterapiju, tad viņas ieteikums ir mainīt mazuļa gulēšanas pozu, lai mazulim nav pārlieku liels tonuss kakla rajonā, kā arī visu informāciju mazulim sniegt viņa priekšā, nevis lēkāt galvgalī, jo tad bērniņš atlieks galviņu, lai saskatītu informācijas avotu.

16) Līdz 2 mēnešiem mazuļa atraudziņu gaida, viņu turot uz elkoņa, nevis uz pleca.

Gribētu pateikt lielu paldies MK un Elitai ne tikai par vērtīgo informāciju, bet arī par iedrošinājumu darboties un aprūpēt mazuli.   

 

PIESAKIES UZ JAUNDZIMUŠĀ APRŪPES LEKCIJU ŠEIT!