Tavam mazulim ir nemierīgs miedziņš? Piesakies uz 2.februāra lekciju pie psiholoģes Sanitas Aišpures!

13. Oct 2010, 15:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubā ir jau notikušas trīs lekcijas par mazuļa miedziņu, tomēr jautājumi rodas atkal un atkal, jo šis jautājums par veselīgu miegu ir aktuāls kā bērnam, tā pieaugušajam.

 

Kādus ieteikumus un jaunas zināšanas par miedziņu ieguvām 8.janvāra psiholoģes Sanitas Aišpures lekcijā:

 

  • Reizēm bērniem nepatīk gulēt dienas vidu. Psiholoģe savā lekcijā iesaka nespiest bērnu to darīt, tomēr dienā vajadzētu vismaz 1 stundu atpūsties pilnīgā klusumā, padzīvojoties pa gultu, nespēlējot spēles un nedauzoties. Lai kāds būtu arī bērna enerģijas potenciāls, smadzenēm ir jāatpūšas.
  • Nepieradini bērnu iemigt pie TV un lai arī fonā neskan mūzika vai nav TV trokšņi, jo arī miegā bērns uztver informāciju.
  • Miegs ir iekļauts Maslo vajadzību piramīdā, tādējādi miegs ir lieta, bez kuras dzīves organisms nevar iztikt.
  • Miegs bērniem ir īpaši svarīgs, jo miega laikā izdalās hormons, kas stimulē fizisko attīstību un augšanu.
  • Veselīgs miegs ir tad, kad istabā gaismas nav.
  • Dienasvidus miegs ir jāsaglabā līdz pat skolas vecumam.
  • Miegs ir spogulis, kas atklāj, kā pagājusi bērna diena.
  • Vecākiem jāveido pozitīvie gulētlikšanas paradumi, kas liek ievieš regulāru un noteiktu ritmu pirms gulētiešanas.
  • Lai mazais saprastu, ka gulta ir paredzēta tikai gulēšanai, no 6 mēnešu vecuma bērnam neļauj spēlēties gultiņā.
  • Pāris mēnešu vecam mazulim galvenais ir pilns puncis un mīloši vecāki. Ja jūties kreņķīga un uztraukusies, tad atstāj bērnu partnerim, lai atbrīvotos no emocionālās spriedzes.
  • 30 minūšu laikā bērnam ir jāiemieg un jāpāriet no aktīvās fāzes uz mierīgu fāzi. Ja pēc 30 minūtēm mazais nav nomierinājies, tad ir jāskatās vēl kādi iemesli par negulēšanu.
  • Ja vēlies pieregulēt režīmu, tad sāc ar rītu un mēģini pamodināt viņu par 15 minūtēm agrāk, pabīdot šo laiku pat par veselu stundu!
  • Ja mazais jau ir pietiekami liels- sākot no 4 gadiem, vari sākt izmantot modinātājmetodi. Parādi modinātājpulksteni no rīta un pastāsti, ka nu mazajam ir vesela stunda, lai saģērbtos. Pēc stundas, kad ir laiks iziet no mājas, iet uz bērnudārzu tāds, kāds bērns ir- pidžamā, nemazgātu muti utt. Pēc pieredzes Sanita stāstīja, ka tas nostrādā un bērnam „ieslēdzas” kauna sajūta no bērnudārza biedriem un ātri vien šie niķi ir prom.
  • Ja bērns naktī pamostas, kusties lēnāk, neslēdz istabā gaismu, bet lieto mazu lampiņu, runā klusāk, vārdu sakot, dari visu, lai saprastu, ka nakts laiks nav domāts aktivitātēm un ir jāguļ.

 

 {smallpic:1}

Ielūkosimies, ko šajā lekcijā sev vērtīgu ieguva māmiņa Kristiāna Kalniņa!

 

8.janvārī devos uz sengaidīto psiholoģes Sanitas Aišpures lekciju par bērna miegu „Māmiņu klubā”.

 

Uz lekciju par miegu šoreiz gājām visi trīs kopā – es, mans vīrs un arī divgadīgais dēls Krišjānis. Abi ar vīru apmeklējām lekciju tādēļ, ka uzskatām – jāizglītojas abiem, un nepietiks tikai, ja vakarā viens atstāstīs dzirdēto otram. Galu galā – psihologs taču tāpēc ir sava amata profesionālis, jo prot vislabāk pavēstīt vajadzīgo informāciju tā, lai tā patiesi mums liek par šo un to aizdomāties un saprast.

 

Savukārt dēls šoreiz piedalījās lekcijā vienkārši tāpat – šī bija no parastajām reizēm, kad ar bērna pieskatīšanu mēģinām tikt galā paši saviem spēkiem. Taču šķiet, ka tikām galā ar klausīšanos diezgan labi, vīrs gan nedaudz no lekcijas nedzirdēja, jo arī bērns prasīja uzmanību, un šoreiz lielākoties tieši no viņa. Ceru gan, ka nebijām pārāk skaļi un netraucējām arī pārējiem klausītājiem.

 

Par bērna miegu interesējos jau šad un tad iepriekš, jo laiku pa laikam jutu – kaut kas ar mana mazuļa gulētiešanas režīmu un paradumiem atkal ir ne tā. Un noteikti zinu jau labu laiku, ka savam patlaban gaidāmajam otrajam bērniņam dažus gulēšanas paradumus vēlos veidot savādāk nekā pirmajam bērnam.

 

Iepriekš likās – visi lielie gulētiešanas sarežģījumi mazajam palikuši tālā pagātnē, mums ir savi kopīgi ikvakara rituāli, un bērns dodas gulēt vairāk vai mazāk veiksmīgi, viss it kā atrisinājies laika gaitā pats no sevis. Taču lekcijas laikā sapratu, ka ir vēl trakāk – smejos, ka ar jau esošā bērna gulētiešanas paradumiem un miedziņu esam pilnīgi visu salaiduši dēlī, un tagad jāglābj, kas vēl glābjams.

 

Noteikti zinu, ka strādāšu pie tā, lai mans gaidāmais bērns pēc iespējas ātrāk iemācītos nogulēt nakti bez ēšanas un pamošanās, turklāt pats savā gultiņā. Ar nu jau gandrīz divus ar pusi gadus veco bērnu man ir pavisam savādāka pieredze – baroju viņu ar krūti līdz gada un astoņu mēnešu vecumam (ar ko esmu pilnībā apmierināta), taču mazais visu šo laiku ēda arī naktīs un gulēja blakus mūsu gultā. Patiesībā redeļu gultiņai nebija jēgas – tā vienkārši stāvēja guļamistabā un tika izmantota kā drēbju un dažādu mantu novietne.

 

Atceros – mazo no šiem ieradumiem mēģināju atradināt pēc gada vecuma un pusotra gada vecumā. Bērnu gulēt lika vīrs, savukārt es naktī devos uz blakus istabu, taču šis plāns nenostrādāja. Pēc vairākām šādi pavadītām naktīm dēls bez jebkāda acīmredzama iemesla saslima, bija tikai paaugstināta temperatūra un nekas vairāk. Protams, tad nu nolēmām atsacīties no mūsu sazvērestības plāna pret viņu, un gulējām atkal visi kopā līdz saslimšana pārgāja. Pēc neilga laiciņa atsākām mūsu atradināšanas „plānu”, atkal viss beidzās ar to pašu, un tad izlēmām nedaudz vēl nogaidīt ar jaunajām pārmaiņām.

 

Visbeidzot pārtraucu barot bērnu ar krūti, viss izdevās lieliski, un laikam jau psiholoģei taisnība – svarīgi vecākiem būt pārliecinātiem par saviem lēmumiem un to nepieciešamību, turklāt būt konsekventiem neatkāpties no iesāktā. Priekš manis svarīgi bija arī atradināt bērnu no krūts barošanas tieši tad, kad mēs, vecāki, to uzskatām par pareizu, nevis, kad kāds „gudrinieks no malas” to iesaka vai arī dod kaut kādus mājienus.

 

Savukārt gulēt atsevišķi iemācījām pavisam vienkārši – iegādājāmies jaunu gultiņu, kas paredzēta nedaudz lielāka vecuma bērnam, jauku gultasveļu, un Krišjānis pat nebija jāmudina gulēt atsevišķi.

 

Patiesībā pirmā bērna auklēšana, barošana naktīs un visa dzīves ritma pakārtošana mazajam man problēmas nesagādāja, gluži pretēji – ļoti patika, izbaudīju to pilnībā, un kāpēc gan ne, ja tāda iespēja dota – tā jānovērtē. Taču tagad gan apzinos, ka nu jau mazie būs divi, un tāpat kā zīdainītis arī mans divgadīgais dēls prasīs daudz uzmanības, un man būs jāmācās to veltīt abiem vienādi, lai apdalīts nejustos neviens. Hmm… un tostarp arī vīrs.

 

Lai arī jau pāris mēnešu runājam, ka bērnam būtu nepieciešama sava atsevišķa istaba, tikai tagad, pēc lekcijas, manā prātā šis plāns ir nobriedis pa īstam un tikai tagad patiešām aptvēru tās nozīmību. Aizdomājos, vai tikai tā arī nebūs, kā stāstīja psiholoģe – bērns mūsu visu triju guļamistabu uztver kā vienu lielu gultu, lai arī it kā guļ atsevišķi no mums, vecākiem.

 

Kaut gan ikdienā dēls rīkojas patstāvīgi – iesaistās dažādos mājas darbiņos, spēj pats spēlēties un darboties savā nodabā, un arī cenšamies neierobežot šīs vēlmes darīt pēc iespējas visu pašam -, kaut kur aizķērusies doma, ka bērnam bez savas telpas tiek laupīta iespēja būt vairāk pašam par sevi, pilnvērtīgam, atsevišķam cilvēkam no abiem vecākiem, savukārt mums pašiem – iespēja dzīvot arī pašiem sev, ne tikai bērnam.

 

Un tagad mūsu nākamais svarīgākais uzdevums noteikti ir bērnistabas izveidošana – tādas jaukas un siltas (kas nebūt nenozīmē „dārgi iekārtotas”), kuru dēlēnam tiešām gribēsies saukt par savu.

 

 

Atnāc arī TU uz 2.februāra lekciju par miegu!

1

Lekcijā tiks iekļautas tēmas:

MIEGA NEIRO FIZIOLOĢIJA

- Cik stundas kurā vecumā guļ?
- Kādas ir miega fāzes?
- Miega nozīme bērna intelektuālajā, emocionālajā sociālajā attīstībā.
- Kas notiek ar bērna fizisko ķermeni miegā?

 

POZITĪVO GULĒTLIKŠANAS  PARADUMU IZVEIDE:

- Kā pareizi likt gulēt  bērnu?

- Kuri ir nevēlamie gulētlikšanas paradumi?

- Bērna un vecāku miega ritms

- Kāpēc bērns neguļ?

- Fiziskās vides faktori, kas veicina miegu 

 

MIEGS, GULĒTIEŠANAS REŽĪMS, NAKTS BAROŠANA

 - Kā atradināt mazuli no nakts krūts barošanas?

 

Lekcijas laiks, vieta: 2.februāris no plkst.09:00 līdz 11:00 Māmiņu Kluba studijā Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas)

 

Cena par 1 nodarbību - 12 lati; par 2 nodarbībām (abonements) - 18 lati

Dāvanās:  Māmiņu Kluba DVD