ST līdz decembrim pagarina termiņu lietai par strādājošo vecāku pabalstu samazināšanu

ST līdz decembrim pagarina termiņu lietai par strādājošo vecāku pabalstu samazināšanu

29. May 2010, 21:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Satversmes tiesa (ST) līdz 1.decembrim pagarinājusi sagatavošanas termiņu lietai par strādājošo vecāku pabalstu samazināšanu, aģentūru LETA informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska.

Iepriekš ST kā lietas sagatavošanas termiņu bija noteikusi 17.oktobri, taču šodien nolemts sagatavošanas termiņu pagarināt līdz decembrim.

ST likuma 22.panta septītā daļa pieļauj lietas sagatavošanas termiņa pagarināšanu uz laiku līdz diviem mēnešiem, taču lieta var tikt sagatavota arī ātrāk par noteikto termiņu.

Par lietas izskatīšanas datumu un veidu tiesa lemj tad, kad lieta ir sagatavota izskatīšanai, atgādināja Kovalevska.

LETA jau ziņoja, ka ST jūlijā ierosināja lietu par likuma "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam" 5.panta pirmās daļas atbilstību Satversmes 1., 91. un 110.pantam, kuri noteic, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā, cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas, kā arī to, ka valsts aizsargā un atbalsta laulību - savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības.

Apstrīdētā norma noteic, ka laika periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2010.gada 2.maijam personai, kura ir obligāti sociāli apdrošinātā persona - darba ņēmējs vai pašnodarbinātais -, noteikto vecāku pabalstu izmaksā 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Kā informēja Kovalevska, lieta ir ierosināta pēc Raimonda Priedes-Baņģiera un Māra Kociņa konstitucionālajām sūdzībām.

Sūdzības iesniedzēji norādīja, ka, ievērojot tiesiskās paļāvības principu, vecāku pabalstu nevarot samazināt tām personām, kurām tas jau ir piešķirts, un apstrīdētai normai vajadzējis attiekties tikai uz tām personām, kurām tiesības saņemt vecāku pabalstu radās pēc apstrīdētās normas spēkā stāšanās, proti, uz tiem vecākiem, kuru bērni dzimuši pēc šā gada 1.jūlija.

Muuna Muuna 13. Oct 2009, 18:05

man šķiet, ka tas saistīts ar nākamā gada budžeta pieņemšanu par kuru vēl nekas nav zināms.. Droši vien tāpēc arī viss bremzē un tiek stiepta gumija... ☹ Un tad tik vēl lems, kad tiesa izskatīs...