Šogad Latvijā adoptēts rekordliels bērnu skaits

Šogad Latvijā adoptēts rekordliels bērnu skaits

05. Sep 2012, 13:21 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šogad Latvijā adoptēts rekordliels bērnu skaits - 106 bērni, kas ir par 25 bērniem vairāk nekā pērn desmit mēnešos, liecina Labklājības ministrijas (LM) apkopotie dati.

 

Tik pat liels bērnu skaits - 106 - šogad līdz 1.novembrim no Latvijas adoptēti arī uz ģimenēm ārvalstīs, savukārt pērn desmit mēnešos uz ārvalstīm tika adoptēti 103 bērni.

 

Kā šodien žurnālistiem pastāstīja LM Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Līvija Liepiņa, Latvijā adoptēto bērnu skaita pieaugumu varētu skaidrot ar cilvēku izpratnes un attieksmes maiņu. Tāpat vērojama vēl viena pozitīvā tendencē - šogad salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu adoptēts par 16 bērniem vairāk vecumā no trīs līdz septiņiem gadiem. Līdz šim Latvijas adoptētāji pārsvarā izvēlējušies pavisam mazus bērnus - līdz trīs gadu vecumam.

Atšķirībā no ārvalstu adoptētājiem Latvijas iedzīvotāji izvēlās adoptēt pa vienam bērnam, nevis vairākus, tāpēc izvirzīts mērķis veicināt to, lai brāļus un māsas pieņemtu vienā ģimenē, stāstīja Liepiņa.

 

 

Patlaban LM īsteno informatīvo "Adopcija - sākas ar sarunu!", lai uzrunātu potenciālos bērnu adoptētājus un veicinātu izpratni par adopcijas procesu. Pēc labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V) domām, šai kampaņai varētu būt izmērāms rezultāts - adoptēto bērnu skaita pieaugums. Kā sacīja LM pārstāve Liene Užule, jau tagad vairāk cilvēku sākuši interesēties par šiem jautājumiem.

 

 

Savukārt nākamgad LM plāno rosināt diskusiju par to, vai nepieciešams slēpt adopcijas faktu. Patlaban vēl nav apstiprināts nākamā gada budžets, tāpēc vēl nav zināms, cik daudz līdzekļu sabiedrības informēšanai varētu atvēlēt.

 

 

Lai padarītu adopcijas procesu vienkāršāku, ir izstrādāti grozījumi Civillikumā. Grozījumi paredzēs, ka maksimālā vecuma starpība starp adoptētāju un bērnu ir 45 gadi, izņemot gadījumus, kad tiek adoptēts otrā laulātā bērns, vai arī gadījumā, ja ir izveidojušās patiesas bērna un vecāka attiecības. Tiks arī noteiktā kārtība, kādā rīkoties, ja bērna aizbildnis bez svarīga iemesla liedzas dot atļauju bērna adopcijai. Vēl plānots paredzēt adoptētājam lūgt dot bērnam otru vārdu, savukārt, ja bērnam ir divi vārdi, vienu no tiem atļaus mainīt.

 

 

Patlaban Latvijas reģistrā ir ziņas par 1225 adoptējamiem bērniem.

 

avots: www.tvnet.lv