Šodien VOAVA sāks aicināt sievietes uz dzemdes kakla vēža un mamogrāfijas izmeklējumiem

Šodien VOAVA sāks aicināt sievietes uz dzemdes kakla vēža un mamogrāfijas izmeklējumiem

12. Jan 2010, 20:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Šodien Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra (VOAVA) Latvijas sievietēm sāks izsūtīt vēstules ar aicinājumu doties uz dzemdes kakla vēža un mamogrāfijas izmeklējumiem, aģentūru LETA informēja VOAVA Sabiedrisko attiecību departamenta preses sekretāre Elīna Skurjate.

Programmas īstenošanas laikā VOAVA katru mēnesi pēc noteiktas shēmas izsūtīs uzaicinājuma vēstules sievietēm, lai reizi trijos gados katrai Latvijas sievietei vecumā no 25 līdz 70 gadiem būtu iespēja veikt dzemdes kakla vēža izmeklējumu un reizi divos gados katrai Latvijas sievietei vecumā no 50 līdz 69 gadiem būtu iespēja veikt mamogrāfijas izmeklējumu.

2009.gadā plānots izsūtīt 267 745 vēstules. Tās tiks izsūtītas pa pastu uz personas deklarēto dzīvesvietu, vadoties pēc Iedzīvotāju reģistra datubāzē ievietotās informācijas.

Vēstulē būs uzrādīts izmeklējuma veids, ko valsts apmaksās, un informācija, kā rīkoties, lai izmeklējumu veiktu.

Sievietes, kuras uz izmeklējumu netiks aicinātas 2009.gadā, šādu uzaicinājumu saņems 2010.gadā.

Jau ziņots, ka no šā gada sākuma Latvijā tiek ieviesta organizēta un apmaksāta krūts dziedzera un dzemdes kakla ļaundabīgo audzēju diagnostikas programma, kuras mērķis ir mazināt ļaundabīgo audzēju izraisīto mirstību un sekmēt ļaundabīgo saslimšanu savlaicīgu atklāšanu un ārstēšanu.

Šādi diagnostiskie izmeklējumi sievietēm bija pieejami arī līdz šim, tomēr statistika liecina, ka šīs iespējas netiek pilnībā izmantotas un pieaug saslimšanu skaits jau vēlīnās vēža stadijās.

Veselības ministrija pārņēma citu valstu pieredzi, kas jau īsteno organizēto vēža diagnostikas programmu ar mērķtiecīgiem uzaicinājumiem. Dati liecina, ka 8-10 gadu laikā pēc šādu organizētu diagnostikas programmu ieviešanas iespējams panākt būtisku vēža izraisītu nāves gadījumu samazināšanos.

Kā norāda veselības ministrs Ivars Eglītis (TP), krūts dziedzera un dzemdes kakla vēzis ir tās ļaundabīgās saslimšanas, kuras ir diezgan vienkārši atklāt agrīnās stadijās, kad ir ļoti lielas iespējas izveseļoties.

Ilze Mežniece 
LETA