Septembrī Rīgas bērnudārzos vietas trūks aptuveni pusei rindā reģistrēto bērnu

Septembrī Rīgas bērnudārzos vietas trūks aptuveni pusei rindā reģistrēto bērnu

23. Nov 2009, 14:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīga, 20.maijs, LETA. Septembrī ar vietām Rīgas bērnudārzos nebūs nodrošināti 4994 bērni, liecina Rīgas domes Izglītības, jaunatnes lietu un sporta komitejas deputātiem sagatavotie dokumenti.

Rīgas pašvaldības izglītības iestādēs šogad uzņemšanu gaida 10 098 bērni, bet iestādes, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu, plāno 2008./2009.mācību gadā uzņemt 5104 audzēkņus, līdz ar to sagaidāms, ka septembrī vietu trūks 4994 bērniem.

Uz vietām bērnudārzos ir pieteikti 63 sešgadīgie, bet pavisam plānots uzņemt 171, 392 piecgadīgie, no kuriem plānots uzņemt 320, 817 četrgadīgie, no kuriem plānots uzņemt 567, un 2892 trīsgadīgie, no kuriem plānots uzņemt tikai 1724 bērnus.

Rindā reģistrēti arī 4700 divgadīgi bērni, no kuriem tikai 1995 bērni septembrī iegūs vietas bērnudārzos, savukārt no rindā reģistrētajiem 1234 pusotru gadu vecajiem bērniem pie vietām bērnudārzos tiks tikai 327.

Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta sagatavotajā ziņojumā skaidrots, ka pēc izglītības iestāžu sniegtajām ziņām pērn 50 pirmsskolas izglītības iestādēs kopumā 168 gadījumos vecāki izvēlējušies mainīt pirmsskolas izglītības apguves uzsākšanas laiku, lai varētu saņemt 50 latu pabalstu mēnesī auklīšu apmaksai, tāpēc mainīts viņu kārtas numurs rindā.

16 vecāki pēc rīkojuma izdošanas pagājušā gada maijā atsauca iesniegumu par reģistrācijas datu maiņu. Departaments ir saņēmis 13 vecāku iesniegumus ar lūgumu atjaunot sākotnējo bērna reģistrācijas datumu, jo pagājušā gada aprīlī, mainot pirmsskolas apmeklējuma laiku, netika brīdināti, ka bērnam tiek piešķirts jauns rindas kārtas numurs.

Izskatot šo vecāku iesniegumus, departaments ir noskaidrojis pirmsskolas izglītības iestādes, kurās vecāki netika informēti par rīkojumā noteikto kārtību, un tā iemeslus. Departaments ir izvērtējis, vai konkrētajā gadījumā rindas kārtas numura maiņa, par to nebrīdinot bērna vecākus, ir būtiski ietekmējusi bērna uzņemšanas iespējas bērnudārzā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, departaments veicis izmaiņas Latvijas Izglītības informatizācijas sistēmas (LIIS) datubāzē, atjaunojot sākotnējo bērna reģistrācijas datumu un tādejādi novēršot vecākiem radītās nelabvēlīgās sekas, kas saistītas ar rīkojumu.

Kā ziņots, aprīlī notiek pārreģistrācija un vairākiem vecākiem radušies jautājumi. Daži vecāki, kas pērn izvēlējās mainīt pirmsskolas izglītības apguves uzsākšanas laiku, lai varētu saņemt 50 latu lielu pabalstu mēnesī, tagad ir neapmierināti, ka ir mainījies viņu kārtas numurs.

Lai saglabātu iepriekš pieteikto rindu bērnudārzā, vecākiem līdz katra gada 30.aprīlim ir jāierodas pirmsskolas izglītības iestādē un jāveic pārreģistrācija.

Pārreģistrācija jāveic katru pavasari līdz pieteiktā bērna piecu gadu vecumam, kad sagatavošana skolai ir obligāta, vai līdz brīdim, kamēr mazulim tiek nodrošināta vieta pirmsskolā.

Aija Liepiņa 
LETA 

27. May 2008, 10:04

Labdiem.
Mani sauc Ilze.man ir 2 bērniņi,meitiņa 5 gadi,iet dārziņā,bet dēliņam 1,4.Ļoti vēlētos pieskatīt vēl kādu mazulīti,dzīvoju uz Pērnavas,J.Asara stūra.
Man tel 29779180

21. May 2008, 12:45

Ko dara maminas kuras dzivo iretos dzivoklos kur saimnieks neatlauj deklareties?Tie berni var vispar par kaut kadu apmacibu nesapnot!Esmu tada situacija-lidz berna skolas vecumam pa maju.Skumji!