PVO: Līdz ar ziemas iestāšanos grūtniecēm jāsaņem gripas pote pret A/H1N1

PVO: Līdz ar ziemas iestāšanos grūtniecēm jāsaņem gripas pote pret A/H1N1

07. Jul 2010, 16:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs



Ženēva, 3.nov., LETA--REUTERS. Pasaules Veselības organizācija (PVO) otrdien paziņoja, ka līdz ar aukstuma iestāšanos ziemeļu puslodē grūtniecēm un citiem augsta riska grupā ietilpstošiem cilvēkiem būtu jāvakcinējas pret tā saucamo cūku gripu jeb A/H1N1.


PVO pauda satraukumu, ka daļa riska grupā ietilpstošo cilvēku izvairās no pandēmijas vakcīnas, kura nav radījusi nekādas īpašas blakusparādības simtiem tūkstošiem cilvēku, kas to līdz šim ir saņēmuši visā pasaulē.

 

"Noteikti bažas rada fakts, ka vakcīnu nelieto tie, kas to var saņemt un kas atrodas prioritārajā riska grupā," informēja PVO pārstāvis Gregorijs Hartls.

 

Pēc PVO datiem, no cūku gripas vīrusa miruši vismaz 5712 cilvēki. Tiek uzskatīts, ka medicīnas darbinieki, grūtnieces un cilvēki ar astmai līdzīgām slimībām ir pakļauti lielam inficēšanās riskam un viņu vakcinēšanai jābūt augstai prioritātei.

 

"Mēs esam pieredzējuši daudzus, daudzus gadījumus ar cilvēkiem augsta riska grupās, piemēram, grūtniecēm, kuriem ir ļoti smaga saslimšana un komplikācijas. Šīs komplikācijas varēja novērst, ja [persona] būtu saņēmusi vakcīnu", norāda Hartls.

 

Atšķirībā no sezonālās gripas, kas ir bīstamākā vecākiem cilvēkiem, A/H1N1 gripa īpaši skar jauniešus un bērnus.

 

PVO iesaka vienu vakcīnas devu pieaugušo pasargāšanai no A/H1N1. PVO arī mudinājusi valdības apsvērt iespējas vakcinēt maksimāli daudz bērnu vecumā līdz desmit gadiem, bet vienlaicīgi norāda, ka ir nepieciešami papildus pētījumi par bērnu devām.

 

ASV pētījumi ir parādījuši, ka par deviņiem gadiem jaunākiem bērniem pilnīgai pasargāšanai būs nepieciešamas divas vakcīnas devas.

 

PVO uzskata, ka vairākās Ziemeļamerikas un Eiropas daļās jau ir pārsniegta epidēmijas robeža, apsteidzot parasto sezonālo gripu, kas ziemeļu puslodē kulmināciju sasniedz janvārī un februārī.

 

Hartls norāda, ka šobrīd novērojama ievērojama gripas aktivitāte un ir sagaidāms lielāks inficēto skaits. Tāpat PVO pārstāvis uzskata, ka cūku gripa izplatīsies ziemeļu puslodē rudens otrajā pusē un ziemā.

 

Tomēr PVO atsakās runāt par inficēšanās "otro vilni", jo vīruss varēja būt mazāk aktīvs vasaras mēnešos. Auksts laiks uzlabo vīrusa izplatīšanos.

 

Valstis no Ķīnas līdz ASV ir aizsākušas vakcinēšanās kampaņas, un vakcinēšanās blakusparādības ir nelielas, salīdzinot ar tām, kādas izraisa sezonālās gripas vakcīnas.

 

04. Nov 2009, 12:16

Viesis04.11.2009 00:24:20

Mani satrauc ne tikai ģenētiskā mutācija, bet arī tā saucamais Līča kara sindroms, kas vienam no pošu variantam ir blakus parādība. (Jo sakarā ar nespēju saražot pietiekamā ātrumā poti, tā tiek atjaukta un pievienota sintētiska sastāvdaļa, kas paatrina iedarbību- ja jau par to zinātnieki runā, tad jau ir tam pamats) hmmm neauglība, centrālās nervu sistēmas sabrukšana- nu dien ir nieks! Redz savulaik Liču kara sindromu arī noliedza- tāds taču neeksistēja. Bet īstenībā eksistēja gan!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Latvijā šīs potes nav (vismaz pagaidām)

Lasot ārzemju avotu rakstus, sanāk, ka jaunā gripa vissmagāk tieši ķer grutnieces un bērnus (diemžēl), tāpēc arī PVO tā raksta un bridina

04. Nov 2009, 00:26

Viesis04.11.2009 00:24:20
Bet vai tiešām var potēt grūtnieces???Ko par to saka ginekologi un bērnu ārsti????

04. Nov 2009, 00:07

p.s. par blakusparadibam- nelielas ta nelielas, bet pirmakrt- vakcina ir jauna, neizpetita un paies gadi 5-10, un tad redzes visi gudrie zintnieki.... vot tas bus pasaules gals...

03. Nov 2009, 23:54

kurš idiots taisās potēt gr utnieces???????????????????!!!!!!!!!! psc.... tā avkcīna tak bīstamāka par apšu slimību, vot, dalbajobi!!!! sarry par izteicienu, bet tiešam niknums uzsita- kropļus grib sadzemdēt pilnu pasauli 😤

03. Nov 2009, 19:04

Es personigi ,pat ja arī būtu Latvijā , atteiktos no šīs potes. Neviens jau vēl nav pierādijis kā šī pote iedarbojas un kādas sekas var atstāt uz nedzimušā bērna veselību. Vēl vairāk šo pārliecību pastiprina pasaules un latvijas ārstu, zinātnieku viedokļu šķelšanās.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Jāsaņem ta jāsaņem , bet nekur jau šādu pošu nav.

Latvijā laikam nemaz nebūšot